
Cum a ajuns R. Moldova pe prima poziție în lume la capitolul înregistrarea mărcilor comerciale, potrivit raportului Indicele Global al Inovației
Indicele Global al Inovației publicat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) ne plasează în acest an pe locul 46 sau cu două poziții mai jos față de anul precedent. Totuși, țara noastră a ocupat prima poziție la nivel global în privința înregistrării mărcilor comerciale.
・
Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) a publicat recent raportul Indicele Global al Inovației 2016. În acest an țara noastră a pierdut două poziții, cu toate acestea a reușit să devanseze țări precum România, Arabia Saudită sau Ucraina.
„Indicele Global al Inovației reprezintă diagnosticul atribuit țărilor în domeniul performantei inovaționale. Studiul se bazează pe o mulțime de indicatori, precum mediul politic, educație, tehnologii sau infrastructura inovațională. În ceea ce privește Republica Moldova, nu se atesta careva evoluții spectaculoase, iar datele comparative ale ultimilor ani demonstrează mai degrabă o stagnare în privința multor indicatori. Totuși, țara noastră se plasează, ca și în anul precedent, pe prima poziție într-un top al performantei statelor cu venituri mai mici de mijloc, depășind Ucraina și Vietnamul. Cele mai bune rezultate au parvenit din sectorul proprietății intelectuale (mărci, design, brevete, modele de utilitate), în care Republica Moldova se plasează printre primele poziții în lume. Acest fapt se datorează, în mare parte, dezvoltării pe parcursul ultimilor 25 de ani a unui sistem de proprietate intelectuala modern și echilibrat, remarcă avocatul în proprietate intelectuala, Ion Tigănaș.

Astfel, țara noastră s-a plasat pe prima poziție în ceea ce privește numărul mărcilor comerciale înregistrate, raportate la PIB pe cap de locuitor. De asemenea, R. Moldova a ajuns pe locul șase la capitolul desene industriale înregistrate, raportate la PIB pe cap de locuitor.
„Plasarea Republicii Moldova în topurile menționate trebuie examinată cu precauție, avându-se în vedere că toți indicatorii din studiu se analizează prin prisma Produsului Intern Brut al fiecărei țări. Astfel, principalul motiv se datorează numărului relativ mare al cererilor de înregistrare al mărcilor, designului sau modelelor de utilitate raportat la nivelul PIB-ului național. Un alt factor ar putea fi faptul ca țara noastră este membru al sistemelor internaționale de protecție a proprietății intelectuale (Sistemul de la Madrid privind protecția mărcilor sau Sistemul de la Haga privind protecția designului), care oferă titularilor de drepturi străini mecanisme și proceduri simple de înregistrare. Al treilea motiv, care explica numărul mare al solicitărilor de protecție a proprietății intelectuale pe teritoriul Republicii Moldova, derivă din strategia companiilor internaționale în a-și înregistra drepturile exclusive pe anumite teritorii, fiind bazată fie pe intenții investiționale sau de dezvoltare a pieței, fie axată pe asigurarea împotriva utilizării cu rea-credință a proprietății lor de către terți”, afirmă expertul.
Pe parcursul anului 2015, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a recepționat 5363 cereri de înregistrare a mărcilor, din 77 ţări.
Astfel, repartizarea cererilor după ţările de reşedinţă ale solicitanţilor, indiferent de procedura prin care au fost depuse, este următoarea: Republica Moldova 1408 cereri, Statele Unite ale Americii cu 450 de cereri (mai mult cu 19% față de anul 2014), Federația Rusă cu 383 de cereri, Germania cu 359 cereri, OHIM (Comunitatea Europeană) cu 353 cereri, Elveția cu 322 cereri, Ungaria cu 214 cereri (cu 65% mai mult), Turcia cu 200 cereri, Ucraina cu 195 cereri, Italia cu 176 cereri (mai mult cu 19% comparativ cu anul 2014).
Cele mai multe cereri de înregistrare a mărcilor au fost depuse de companiile străine ”Richter Gedeon Nyrt” din Ungaria - 219 cereri, ”LIDL STIFUND & CO” din Germania - 106 cereri, ”Apple INC” din SUA - 93 cereri, ”Egis Giosezar Zirt” din Ungaria - 83 cereri, ”Philip Morris Brands S.A.R.L” din SUA - 70 cereri și ”Kaufland Warenhandel GmbH & Co. KG” din Germania - 50 cereri.
De remarcat că în primele trei luni ale anului 2016, numărul de cereri de înregistrare a mărcilor depuse la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a crescut cu 22 %, față de aceeași perioadă a anului trecut.