
România continuă programul de renovare a grădiniţelor din RM. Încă 80 de instituţii preşcolare urmează să fie reabilitate din fondurile româneşti
Prim-ministrul României, Dacian Cioloş şi prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, au participat la inaugurarea grădiniţei renovate din satul Selemet, raionul Cimişlia. În cadrul vizitei oficiale pe care a întreprins-o în Republica Moldova, premierul României, Dacian Cioloş a participat, alături de premierul RM, Pavel Filip, la inaugurarea grădiniţei din satul Selemet, raionul Cimişlia, una din cele 832 de instituţii renovate în cadrul „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova”.
・
În cadrul evenimentului, Dacian Cioloş a menţionat că şi-a dorit, pe lângă întâlnirile cu autorităţile, să vadă şi unul din proiectele de succes finanţate de Guvernul României. „Cu investiţii de ceva mai mult de 20 de milioane de euro din partea României, astăzi avem peste 750 de grădiniţe care au fost renovate şi în care se învaţă în condiţii mai bune. Intenţia noastră este să continuăm acest program. Anul acesta am mai alocat nişte bani pentru a continua acest program, care ni se pare că este unul de succes şi vom avea încă circa 80 de grădiniţe care vor fi renovate”, a declarat premierul român.
De asemenea, Dacian Cioloş a declarat: „Vreau să mulţumesc Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, o structură neguvernamentală, dar foarte profesionistă, din punctul nostru de vedere, care a demonstrat că e în măsură să gestioneze într-un mod foarte transparent şi eficient fonduri publice şi intenţionăm să continuăm să lucrăm cu ei, nu numai pe acest program de grădiniţe”. Astfel, premierul României a anunţat un nou program prin care se vor realiza proiecte de infrastructură în localităţi R. Moldova, în valoare de 2 milioane de euro, dintre care 1 milion va fi gestionat de FISM.
La rândul său, premierul RM, Pavel Filip, a mulţumit pentru sprijin în renovarea grădiniţei de la Selemet şi a multor astfel de grădiniţe din Republica Moldova, unde copiii vor trăi şi vor activa în condiţii mult mai bune.
Din grantul oferit de Guvernul României, pentru grădiniţa din satul Selemet, raionul Cimişlia au fost alocaţi 1.600.000 lei (72.000 EURO), iar primăria a contribuit cu 400 de mii de lei. Cu aceste fonduri a fost schimbat integral acoperișul clădirii, a fost izolată termic și finisată fațada, o parte dintre ferestre și pardoseli au fost schimbate, iar în curte a fost montat pavaj și efectuate lucrări de amenajare a teritoriului. Totodată, grădinița fost dotată cu mobilier. Datorită renovării grădiniţei, numărul de grupe crește de la 4 la 6, iar numărul de copii care vor frecventa instituția - de la 106 la 160.
Mircea Eşanu, directorul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, instituţia care gestionează Programul de renovare a grădiniţelor: „Din grantul oferit cu generozitate de Guvernul României au fost renovate mai mult de jumătate dintre instituţiile preşcolare din Republica Moldova. În rezultat, aspectul exterior şi interior al grădiniţelor s-a îmbunătăţit, fiind create condiţii mai bune pentru circa 76 de mii de copii şi 12 mii de angajaţi. Suntem recunoscători României pentru susţinerea importantă pe care a oferit-o ţării noastre şi aprecierea activităţii FISM. Asigurarea corectitudinii în folosirea fiecărui RON a fost şi este o prioritate absolută a mea şi a echipei FISM”.

Pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor din Republica Moldova Guvernul României a alocat 23 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Din grantul oferit de România au fost renovate 832 de instituţii preşcolare din Republica Moldova. Beneficiari ai programului sunt peste 200 de mii de persoane - copii, părinţi şi cadre didactice.
Resursele financiare oferite de Guvernul României sunt utilizate pentru: reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

FISM este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

