Cum s-a terminat „războiul dulce” dintre companiile Sudzucker-Moldova și Moldova Zahăr

Cum s-a terminat „războiul dulce” dintre companiile Sudzucker-Moldova și Moldova Zahăr
Foto: atitudineseverin.ro


Sudzucker-Moldova și Moldova Zahăr sunt cei mai mari producători de zahăr din țara noastră. Întreprinderile s-au judecat câțiva ani în instanțele moldovenești pentru a soluționa un litigiu legat de utilizarea unei mărci comerciale.

ÎCS „Moldova Zahăr” SRL a solicitat acordarea protecţiei pe teritoriul Republicii Moldova a mărcii combinate nr. depozit 031798 din 21 septembrie 2012, pentru clasele 30 (zahăr; sirop de melasă) și 35 (publicitate, gestiunea afacerilor comerciale).

Totuși, compania Sudzucker-Moldova s-a opus înregistrării acestei mărci, invocând marca națională combinată nr. 23458 din 3 mai 2011.

AGEPI a emis, decizia de respingere a cererii de înregistrare depuse de Moldova Zahăr, pe 17 februarie 2014

În motivația AGEPI se indică faptul că „se refuză înregistrarea unei mărci în cazul când marca este identică ori similară cu o marcă anterioară şi, din cauza identităţii ori similitudinii produselor şi/sau serviciilor pe care le desemnează cele două mărci, există riscul de confuzie pentru consumator, inclusiv riscul de asociere cu marca anterioară”. Această prevedere se regăseşte şi în Convenţia de la Paris pentru protecţia proprietăţii industriale din 20 martie 1883, la care Republica Moldova a aderat prin Hotarârea Parlamentului nr. 1328-XII din 11 martie 1993, care menţionează la art. 6 quinquies B.1. „că mărcile de fabrică sau de comerţ nu pot fi protejate în cazul în care ele sunt de natură să aducă atingere anumitor drepturi câştigate de terţi în ţara în care se cere protecţia, menționează Agenția.

La 18 aprilie 2014, Moldova Zahăr s-a adresat cu o cerere de chemare în judecată împotriva Sudzucker-Moldova, privind recunoașterea nulității mărcii nr. 23458 înregistrată pe numele Sudzucker-Moldova S.A. și obligarea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova să anuleze înregistrarea mărcii nr. 23458 din 3 mai 2011.

Concomitent, Sudzucker-Moldova a depus cerere reconvențională, solicitând recunoașterea faptului cu valoare juridică de notorietate a mărcii „Sudzucker-Moldova” din a ianuarie 2011, pentru clasele de produse 30, 35.

În urma examinării acțiunilor, Curtea de Apel Chişinău la 5 martie 2015 a emis Hotărârea prin care a recunoscut notorietatea mărcii „Sudzucker-Moldova” din 1 ianuarie 2011 şi a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de Moldova Zahăr, privind recunoașterea nulității mărcii nr. 23458.

Această decizie a fost menţinută prin de Colegiului civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie din 22 iulie 2015.

Totodată, la data de 11.septembrie 2015 Moldova Zahăr a depus cerere de revizuire împotriva deciziei Curții Supreme de Justiție din 22 iunie 2015, solicitând admiterea revizuirii și casarea deciziei, cererea de revizuire fiind respinsă ca inadmisibilă, conform Încheierii Colegiului civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie din 11 noiembrie 2015.

Ca urmare a acestor decizii ale instanțelor de judecată, comisia de contestații din cadrul AGEPI a emis decizia de respingere a cererii de înregistrare a mărcii nr. depozit 031798 depusă de întreprinderea Moldova Zahăr.

Pe același caz Consiliul Concurenței a constatat „încălcarea art. 19 alin. (1) lit. a) din Legea Concurenţei de către Moldova Zahăr prin folosirea parțială a mărcii comerciale nr. 23458, ce aparține întreprinderii „Sudzucker-Moldova” SA, a stabilit amendă de 56.070 lei și a prescris încetarea de către întreprinderea „Moldova Zahăr” a actului de concurență neloială și retragerea de pe piață a articolelor sale cu logo-ul asemănător cu marca deținută de întreprinderea „Sudzucker-Moldova” până la data de 1 septembrie 2016.

Anual, în R. Moldova se produc 100-140 de mii de tone de zahăr.

Compania moldo-germană Sudzucker-Moldova este liderul pe piața de zahăr din Republica Moldova și deține o cotă de piață de aproximativ 60%.

Fabrica de zahăr din Cupcini, Moldova Zahăr deține cira 30% % din capacitatea totală de producție a zahărului țară. Totodată întreprinderea a beneficiat de cea mai mare investiție poloneză din Moldova.

De menționat că întreprinderea Moldova Zahăr a depus o altă cerere pentru marca comercială care a fost obiectul litigiului. AGEPI încă nu s-a pronunțat referitor la acordarea protecției pentru acestă marcă.

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.