Ce fac foștii președinți de Parlament ai Republicii Moldova

Ce fac foștii președinți de Parlament ai Republicii Moldova

La şefia Legi­sla­ti­vu­lui s-au suc­ce­dat, în 25 de ani de independenţă, 11 poli­ti­cieni, deşi au avut loc opt scru­tine par­la­men­tare. Între timp, o parte au ple­cat din poli­tică, acum scri­ind cărţi. Ei afirmă că nu au afa­ceri. Alţii se implică activ în actul de guver­nare, scrie Ziarul de Gardă. Cel mai puţin a rezis­tat Par­la­men­tul con­dus de Vla­di­mir Voro­nin, doar trei luni, mai-august 2009, pe când în ulti­mii şase ani foto­liul de preşe­dinte este ocu­pat de mem­brii Par­ti­du­lui Demo­crat din Mol­dova.

Mir­cea Sne­gur a deve­nit, în 1990, preşe­dinte al Sovi­e­tu­lui Suprem al RSSM, insti­tu­ţie care a pre­ce­dat Par­la­men­tul Repu­bli­cii Mol­dova. În momen­tul cri­tic din august 1989, Sne­gur accepta să susţină pro­iec­tul de lege care con­fe­rea lim­bii române sta­tut de limbă ofi­ci­ală şi reve­ni­rea la dra­pe­lul tri­co­lor, iar la 3 sep­tem­brie 1990 era ales preşe­dinte al R. Mol­dova, fun­cţie pe care a deţinut-o până în 1996. După înfrân­geri la scru­ti­nele ulte­ri­oare, a ple­cat trep­tat din poli­tică, iar în pre­zent, la vâr­sta de 76 de ani, locu­ieşte într-un apar­ta­ment situat la câteva sute de metri de Reşe­dinţa de Stat, unde îşi scrie memo­ri­ile.

După numi­rea lui Sne­gur la Preşe­dinţie, între sep­tem­brie 1990 şi febru­a­rie 1993, şef al Par­la­men­tu­lui inde­pen­denţei, 1990 — 1994, devine isto­ri­cul, poli­ti­cia­nul şi unul din­tre auto­rii Decla­ra­ţiei de Inde­pen­denţă, Ale­xan­dru Moşanu, con­si­de­rat pri­mul preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui. Acesta a intrat în viaţa poli­tică din Basa­ra­bia pe valul miş­că­rii de rena­ş­tere naţio­nală din RSS Mol­do­ve­nească, fiind unul din­tre fon­da­to­rii Fron­tu­lui Popu­lar. A deţi­nut fun­cţia de depu­tat între anii 1990 — 1998 şi a avut o con­tri­bu­ţie deci­sivă la ela­bo­ra­rea unor acte legi­sla­tive pri­vind dra­pe­lul şi imnul „Deşteaptă-te Române” (pri­mul imn al R. Mol­dova). În iunie 2005 Moşanu s-a retras de pe lis­tele şi din fun­cţia de preşe­dinte de onoare al Par­ti­du­lui Social Libe­ral în semn de pro­test pen­tru votul pro-Voronin al depu­ta­ţi­lor social-liberali. Ulte­rior, acesta s-a dedi­cat acti­vi­tă­ţii aca­de­mice, fiind pro­fe­sor şi decan al Facul­tă­ţii de Isto­rie la USM, redactor-şef al revis­tei de isto­rie şi cul­tură Des­tin Româ­nesc şi mem­bru al Aca­de­miei Române. În 2014, ex-preşedintele român, Tra­ian Băsescu, i-a con­fe­rit Ordi­nul Naţio­nal „Steaua Româ­niei”, în grad de Mare Ofi­ţer.

Astăzi, la 84 de ani, Ale­xan­dru Moşanu spune că Decla­ra­ţia de inde­pen­denţă a fost arun­cată la gunoi în 1994, atunci când a fost adop­tată Con­sti­tu­ţia, unde ter­me­nii „limba română” şi „popo­rul român” au fost sub­sti­tuiţi de ter­me­nii „moldovenească”/„moldovenesc” .

Un an până şi patru ani după 27 mar­tie 1994, când au avut loc pri­mele ale­geri par­la­men­tare plu­ri­par­tite de la pro­cla­ma­rea inde­pen­denţei R. Mol­dova, Legi­sla­ti­vul a fost con­dus de Petru Lucin­schi. Cel mai impor­tant eve­ni­ment în cadrul acti­vi­tă­ţii Par­la­men­tu­lui pre­zi­dat de Lucin­schi l-a con­sti­tuit adop­ta­rea, la 29 iulie 1994, a Con­sti­tu­ţiei şi insta­u­ra­rea for­mei semi­pre­zi­denţi­ale de guver­nământ. Din foto­liul de depu­tat, Lucin­schi a tre­cut în cel de preşe­dinte al ţării, pe care l-a ocu­pat până în apri­lie 2001. După ce s-a retras din poli­tică, „din prin­ci­piu”, recu­noa­şte preşe­din­tele, şi-a dedi­cat cinci ani soţiei, dia­gnos­ti­cată cu o boală incu­ra­bilă, iar după dece­sul ei a hotă­rât împre­ună cu fiii să valo­ri­fice dra­gos­tea aces­teia pen­tru copii prin orga­ni­za­rea Con­cur­su­lui muzi­cal al tine­ri­lor instru­men­ti­şti „Anto­nina Lucin­schi”. A debu­tat lite­rar cu volu­mul „Viaţa şi moar­tea”, iar ulte­rior a scos de sub tipar „Mol­dova şi mol­do­ve­nii”, des­pre „momen­tele de coti­tură când Mol­dova putea să-şi schimbe dru­mul în altă parte”. În cali­tate de mem­bru al mai mul­tor fun­da­ţii inter­na­ţio­nale, Petru Lucin­schi spune că par­ti­cipă con­stant la con­grese şi şedinţe peste hotare, unde vor­beşte des­pre ţară, iar la Chi­şi­nău pri­meşte amba­sa­dori şi preşe­dinţi, oferă con­sul­ta­ţii inves­ti­to­ri­lor, ajută oame­nii care i se adre­sează după aju­tor, având în vedere fun­cţia şi rela­ţi­ile pe care le-a avut în stat, şi ţine ore în faţa stu­denţi­lor de la facul­ta­tea de rela­ţii inter­na­ţio­nale. La cei 76 de ani ai săi, Petru Lucin­schi afirmă că pen­tru a-şi asi­gura exis­tenţa şi-a vân­dut apar­ta­men­tul din or. Moscova, iar o parte din bani i-a inves­tit, ală­turi de alţi doi par­te­neri, în firma „VVP Grup”. Acesta spune că din 2012 până acum nu a obţi­nut niciun ban, de aceea a tre­cut cu tra­iul într-un apar­ta­ment mai mic, iar pe cel de 300 m.p., intrat în pose­sia fami­liei în 2000, îl dă în chi­rie.

Citiți articolul integral pe site-ul zdg.md.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Joe Biden spune că SUA l-ar putea sancționa personal pe Vladimir Putin dacă Rusia invadează Ucraina

Joe Biden spune că SUA l-ar putea sancționa personal pe Vladimir Putin dacă Rusia invadează Ucraina

Opt din zece persoane condamnate pentru corupție nu petrec nici o zi în penitenciar, arată datele unui raport al CRJM

Opt din zece persoane condamnate pentru corupție nu petrec nici o zi în penitenciar, arată datele unui raport al CRJM

Recomandările din avizul Comisiei de la Veneția din decembrie 2021 vor fi implementate în legea cu privire la procuratură, susține ministrul justiției

Recomandările din avizul Comisiei de la Veneția din decembrie 2021 vor fi implementate în legea cu privire la procuratură, susține ministrul justiției

Advertoriale
Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Câștigătoarea tombolei IuteCredit s-a ales cu un premiu în valoare de 100 000 lei (VIDEO)

Câștigătoarea tombolei IuteCredit s-a ales cu un premiu în valoare de 100 000 lei (VIDEO)

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Vicepremierul Spînu: Există riscul de sistare a livrărilor de gaz, dacă nu se va face auditul datoriei „Moldovagaz”
 • 2
  Plătesc mai mult, dar consumă mai puțin. Factura pentru căldură la Parlament, ANRE și Curtea de Conturi sau cât costă încălzirea instituțiilor (INFOGRAFIC)
 • 3
  Pompierii, în zona fostei uzine Alfa din sectorul Buiucani al capitalei. UPDATE: Zona a fost verificată de angajații IGSU și nu s-a confirmat informația că ar fi avut loc un incendiu
 • 4
  Meta, compania mamă a rețelei sociale Facebook, anunță că a construit cel mai rapid supercomputer din lume. Când va intra în funcțiune
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.