
Ce fac foștii președinți de Parlament ai Republicii Moldova
La şefia Legislativului s-au succedat, în 25 de ani de independenţă, 11 politicieni, deşi au avut loc opt scrutine parlamentare. Între timp, o parte au plecat din politică, acum scriind cărţi. Ei afirmă că nu au afaceri. Alţii se implică activ în actul de guvernare, scrie Ziarul de Gardă. Cel mai puţin a rezistat Parlamentul condus de Vladimir Voronin, doar trei luni, mai-august 2009, pe când în ultimii şase ani fotoliul de preşedinte este ocupat de membrii Partidului Democrat din Moldova.
・
Mircea Snegur a devenit, în 1990, preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM, instituţie care a precedat Parlamentul Republicii Moldova. În momentul critic din august 1989, Snegur accepta să susţină proiectul de lege care conferea limbii române statut de limbă oficială şi revenirea la drapelul tricolor, iar la 3 septembrie 1990 era ales preşedinte al R. Moldova, funcţie pe care a deţinut-o până în 1996. După înfrângeri la scrutinele ulterioare, a plecat treptat din politică, iar în prezent, la vârsta de 76 de ani, locuieşte într-un apartament situat la câteva sute de metri de Reşedinţa de Stat, unde îşi scrie memoriile.
După numirea lui Snegur la Preşedinţie, între septembrie 1990 şi februarie 1993, şef al Parlamentului independenţei, 1990 — 1994, devine istoricul, politicianul şi unul dintre autorii Declaraţiei de Independenţă, Alexandru Moşanu, considerat primul preşedinte al Parlamentului. Acesta a intrat în viaţa politică din Basarabia pe valul mişcării de renaştere naţională din RSS Moldovenească, fiind unul dintre fondatorii Frontului Popular. A deţinut funcţia de deputat între anii 1990 — 1998 şi a avut o contribuţie decisivă la elaborarea unor acte legislative privind drapelul şi imnul „Deşteaptă-te Române” (primul imn al R. Moldova). În iunie 2005 Moşanu s-a retras de pe listele şi din funcţia de preşedinte de onoare al Partidului Social Liberal în semn de protest pentru votul pro-Voronin al deputaţilor social-liberali. Ulterior, acesta s-a dedicat activităţii academice, fiind profesor şi decan al Facultăţii de Istorie la USM, redactor-şef al revistei de istorie şi cultură Destin Românesc şi membru al Academiei Române. În 2014, ex-preşedintele român, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Mare Ofiţer.
Astăzi, la 84 de ani, Alexandru Moşanu spune că Declaraţia de independenţă a fost aruncată la gunoi în 1994, atunci când a fost adoptată Constituţia, unde termenii „limba română” şi „poporul român” au fost substituiţi de termenii „moldovenească”/„moldovenesc” .
Un an până şi patru ani după 27 martie 1994, când au avut loc primele alegeri parlamentare pluripartite de la proclamarea independenţei R. Moldova, Legislativul a fost condus de Petru Lucinschi. Cel mai important eveniment în cadrul activităţii Parlamentului prezidat de Lucinschi l-a constituit adoptarea, la 29 iulie 1994, a Constituţiei şi instaurarea formei semiprezidenţiale de guvernământ. Din fotoliul de deputat, Lucinschi a trecut în cel de preşedinte al ţării, pe care l-a ocupat până în aprilie 2001. După ce s-a retras din politică, „din principiu”, recunoaşte preşedintele, şi-a dedicat cinci ani soţiei, diagnosticată cu o boală incurabilă, iar după decesul ei a hotărât împreună cu fiii să valorifice dragostea acesteia pentru copii prin organizarea Concursului muzical al tinerilor instrumentişti „Antonina Lucinschi”. A debutat literar cu volumul „Viaţa şi moartea”, iar ulterior a scos de sub tipar „Moldova şi moldovenii”, despre „momentele de cotitură când Moldova putea să-şi schimbe drumul în altă parte”. În calitate de membru al mai multor fundaţii internaţionale, Petru Lucinschi spune că participă constant la congrese şi şedinţe peste hotare, unde vorbeşte despre ţară, iar la Chişinău primeşte ambasadori şi preşedinţi, oferă consultaţii investitorilor, ajută oamenii care i se adresează după ajutor, având în vedere funcţia şi relaţiile pe care le-a avut în stat, şi ţine ore în faţa studenţilor de la facultatea de relaţii internaţionale. La cei 76 de ani ai săi, Petru Lucinschi afirmă că pentru a-şi asigura existenţa şi-a vândut apartamentul din or. Moscova, iar o parte din bani i-a investit, alături de alţi doi parteneri, în firma „VVP Grup”. Acesta spune că din 2012 până acum nu a obţinut niciun ban, de aceea a trecut cu traiul într-un apartament mai mic, iar pe cel de 300 m.p., intrat în posesia familiei în 2000, îl dă în chirie.
Citiți articolul integral pe site-ul zdg.md.