Evoluția agriculturii în 2013
Anul trecut, am putea spune că producătorii agricoli au reușit să-și recupereze pierderile din 2012, de circa 22,4 la sută, generate de seceta severă. Majorarea a fost influențată, în special, de „creşterea accentuată a producţiei vegetale - cu 61,8%”. Un impact major a avut-o și creşterea producţiei de cereale şi leguminoase boabe de 2,2 ori, floarea soarelui – cu 66,6%, sfeclă de zahăr – cu 59,5%.
Statisticile oficiale constată majorarea ponderii producţiei în întreprinderile agricole în volumul total al producţiei globale agricole. Astfel, în 2013 ponderea producţiei întreprinderilor agricole a constituit 44% (în anul 2012 – 35%, în 2011 – 32%). În anul 2013 întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr – 94%, rapiţă – 92%, soia – 84%, floarea soarelui – 83%, tutun – 76% şi cereale şi leguminoase pentru boabe (exclusiv porumb) - 72%. Totodată, 85% din volumul total de cartofi şi legume, 73% de struguri, 66% de porumb pentru boabe, 97% de lapte, 65% de carne, 60% de ouă au fost produse de gospodăriile populaţiei şi cele ţărăneşti.
Riscurile agriculturii în 2014
Vremea caldă din decembrie, dar și chiciura din ianuarie dau bătăi de cap mai multor agricultori din țară. Acestea ar putea avea urmări grave asupra volumului recoltei. În acest sens, ar putea fi afectate semănăturile de toamnă, dar şi unele specii de pomi fructiferi care au dat deja muguri.
Mai mulți agricultori din Căuşeni îşi fac griji că vor pierde banii investiţi până acum în culturile de grâu, orz şi rapiţă, potrivit postului local de televiziune Studio-L TV.
Susținerea și dezvoltarea agriculturii în 2014
După cum se anunță în „Strategia de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural din Moldova 2014 – 2020”, cea dintâi prioritate ce rezidă din obiectivul strategic - „Îmbunătățirea competitivității sectorului agroalimentar și realizarea sinergiilor între agricultură, mediu și dezvoltare rurală pentru a îmbunătăți calitatea viaței rurale spre o dezvoltare durabilă a Republicii Moldova” este „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar din Republica Moldova, prin restructurare și modernizare”. Activitățile incluse aici ar urma să consume circa 63% din bugetul de intervenții care însumează 12,6 miliarde de lei. Intervențiile vor costa 9,4 miliarde de lei, iar costurile de operare ale MAIA și a instituțiilor subordonate - 3,3 miliarde de lei.
Potrivit Legii Bugetului de Stat, în 2014 vor fi alocate 12,42 de miliarde de lei pentru dezvoltarea și susținerea sectorului agricol.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.