VIDEO. „Dosarul presei”: Publika, Prime și Moldova 1 au omis din reportaje declarația lui Platon despre Plahotniuc

VIDEO. „Dosarul presei”: Publika, Prime și Moldova 1 au omis din reportaje declarația lui Platon despre Plahotniuc

Bună ziua, după o scurtă vacanță revenim în forță cu o nouă ediție a rubricii „Dosarul Presei”. După ce a fost extrădat din Ucraina, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost adus, zilele trecute, la Judecătoria Buiucani, acolo unde magistrații trebuiau să se pronunțe pe marginea cererii procurorilor de prelungire a mandatului de arest cu 30 de zile. Platon a fost escortat în cătușe de mai mulți mascați. În fața jurnaliștilor, omul de afaceri a declarat că: (citez) „Toți banii i-a furat Vlad Plahotniuc”.   

Chiar dacă toată presa vuia despre extrădarea lui Veacelav Platon și primele declarații făcute de omul de afaceri, au fost și instituții media care au ocolit, intenționat sau nu, anumite pasaje din declarațiile lui Platon.

Site-ul Publika.md a menționat toate detaliile reținerii și extrădării, cu excepția momentului în care omul de afaceri Veaceslav Platon declara în mod repetat în fața camerelor de luat vederi că „banii au fost furați de Plahotniuc”. Chiar dacă aceasta a fost una din puținele declarații făcute de reținut, redactorii au decis să nu o includă în text. Aceeași știre a fost însoțită de o secvență video cu transportarea lui Platon la Judecătorie, doar că imaginile video nu au sunet.

Publicitate

Totodată, în interiorul știrii, redactorii direcționează internauții să citească și alte știri despre Platon, iar majoritatea din aceste știri au o tentă negativă despre omul de afaceri. Citez câteva din titlurile acestora:

„Filat i-a facut lui Platon pașaport diplomatic, iar lui Renato legitimație de consilier guvernamental”

„DEZVĂLUIRI despre SCHEMELE CRIMINALE ale raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon”

„Veaceslav Platon este acuzat de implicare în schema frauduloasă de la „Energoatom”

„Relaţia dintre Veaceslav Platon şi Mihail Gofman iese la iveală. DETALII”

...

O decizie similară, de a nu include sunetul la secvanța unde Platon îl acuză pe Plahotniuc că ar fi furat banii, o găsim și pe alte site-uri de știri din trustul General Media Group: Prime și Canal2. Spre deosebire de colegii de la Prime, redactorii de la Canal2 au decis să menționeze și faptul că: (citez) „Controversatul om de afaceri a apărut în faţa judecătorilor îmbrăcat ca la plajă - în pantaloni scurţi şi şlapi”.

O situație similară o găsim și la Televiziunea publică Moldova 1. În cadrul reportajului despre acest subiect difuzat la „Mesager” pe 30 august, jurnaliștii de la Moldova 1 au decis să includă doar o parte din declarațiile lui Veaceslav Platon, mai exact momentul în care reținutul declară că se consideră nevinovat. Secvența video unde omul de afaceri l-a învinuit pe Vlad Plahotniuc apare în reportaj, doar că fără sunet. (minutul 6)

Jurnaliștii de la site-ul de știri Realitatea.md au realizat o serie de știri despre extrădare și reținerea lui Platon, au realizat galerii foto și au transmis LIVE transportarea acestuia la judecătorie. Chiar dacă în textul știrii nu menționează nimic despre declarație lui Platon, în secvența video inserată în știre, redactorii au păstrat sunetul unde acesta face referință la Plahotniuc (secunda 22).

Dacă observați că jurnaliștii comit greșeli de etică sau manipulează în știri sau reportaje, scrieți-ne. Puteți să ne contactați pe pagina de Facebook sau la adresa noastră de email - [email protected]

Toate bune și nu uitați să vă informați din mai multe surse.

*

Notă!

Rubrica „Dosarul presei” are drept scop de a analiza cum a fost reflectată cea mai importantă știre a zilei de către instituțiile media din țară. Noi nu analizăm evenimentele sau personajele implicate, ci știrile realizate de instituțiile media.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal