„Cetățenii ne anunță că structurile de stat au obligat propriii angajați să semneze listele de prescripție, fiind șantajați că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poșta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, școli, spitale,etc. Aceleași surse spun că acoliții lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial”, se menţionează în documentul citat.

Platforma DA îşi exprimă bănuiala rezonabilă că, în goana de a obține locul 1 în buletinul de vot,  dar şi din orgoliul de a demonstra că cetățenii ar susține acest partid-stat, PDM a prezentat la CEC doar nişte mape cu semnături anterioare, ce nu corespund cerinţelor legale. Acestea ar urma să fie completate şi înlocuite cu altele pe parcursul perioadei de control, ceea ce contravine legislaţiei şi face dovada unei concurenţe neloiale față de ceilalți actori electorali.

„Super-operativitatea” de care a dat dovadă partidul-stat a fost posibilă prin utilizarea resurselor administrative, colectarea anticipată și fabricarea semnăturilor. Prin asemenea acțiuni ilegale şi manipulatorii, candidatul PDM ar putea fi declarat „învingător” chiar înainte de numărarea voturilor, notează autorii sesizării.

„Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” cunoaşte în detaliu practica colectării semnăturilor pe listele de subscripţie. Putem afirma cu certitudine că, chiar şi aşa un număr, relativ mic, de 25 mii semnături este practic imposibil de colectat într-un timp atât de scurt, respectând condiţiile extraordinar de drastice impuse prin „Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova”, se mai spune în sesizare.

Exprimându-şi îndoiala în obiectivitatea CEC şi a instituţiilor de drept din Moldova, Platforma DA solicită acces imediat şi necondiţionat pentru reprezentanţii săi, dar şi ai altor părți interesate, inclusiv OSCE  la setul de documente, prezentat de PDM.

De asemenea, PPDA cere CEC-ului să elaboreze un regulament privind modul de constituire, completare şi modificare a birourilor secţiilor de votare şi a consiliilor electorale de circumscripţie, în scopul prevenirii monopolizării structurilor electorale teritoriale de către un singur partid.

Totodată, Platforma DA solicită un audit extern al Registrului de Stat al Alegătorilor şi al Registrului de Stat al Populaţiei.

„Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” face apel către toți concurenții electorali, care pledează pentru scoaterea statului din captivitate şi restabilirea orânduirii constituționale să lanseze „un front comun împotriva abuzului, sfidării legii și bunului simț, inclusiv prin pregătirea unei acțiuni de protest de amploare în viitorul apropiat”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!