Ministerul Sănătății a elaborat un program național de transplant pentru următorii 4 ani. În documentul aflat încă la etapa de examinare și discuții este stipulat că, începând cu 2017, autoritățile își propun să sporească cu 60% numărul de operații de transplant renal și cu 45% - cele de transplant hepatic. De asemenea, se plaifică demararea transplantului cardio-pulmonar.
Ministerul Sănătății planifică și asigurarea calitativă a transplantului de ţesuturi şi celule cu sporirea numărului de transplanturi de ţesuturi cu 10% şi iniţierea transplantului de celule stem şi de valve cardiace.
Termenul de implementare a Programului este stabilit pentru anii 2017 - 2021. Costul estimativ al Planului de acţiuni pentru perioada 2017-2021 este de 419.454 mii lei şi este stabilit pentru fiecare an, în funcţie de sursa de finanţare şi în conformitate cu activităţile acestuia.
Programul naţional de transplant în Republica Moldova pentru anii 2017-2021 este parte componentă a politicii social-economice a statului, direcţionată spre îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale prestate, ameliorarea stării sănătăţii pacienţilor cu insuficienţe organice terminale şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor prin efectuarea transplantului de organe, ţesuturi sau celule umane.
Vezi și aceste știri

728 de refugiați ucraineni au fost angajați oficial în Republica Moldova. Alți 400 sunt la evidența autorităților

Cât ne mai pot hrăni pământurile noastre? „Noi ne-am deprins doar să luăm, fără a oferi naturii nimic în schimb”
