Șeful CSM, printre membrii care vor supraveghea activitatea ANI

Șeful CSM, printre membrii care vor supraveghea activitatea ANI

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost desemnat membru al Consiliului de Integritate din partea instituției pe care o conduce. El va fi unul dintre cei șapte membri ai structurii care va supraveghea activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI) odată ce aceasta va deveni funcțională, scrie anticorupție.md.

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost desemnat membru al Consiliului de Integritate din partea instituției pe care o conduce. El va fi unul dintre cei șapte membri ai structurii care va supraveghea activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI) odată ce aceasta va deveni funcțională.

"Conform legii adoptate, cred că activitatea viitoarei Autorități va fi mai eficientă decât a CNI-ului care era, în special în ceea ce ține de verificarea averilor și a conflictelor de interese, pentru că se prevăd mai multe competențe, responsabilități, drepturi. Dar știți bine că de la lege și până la relizarea ei în practică este nevoie de timp, va dura", a comentat Micu pentru Anticoruptie.md.

Publicitate

Din partea procurorilor, membru al Consiliului a devenit Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), desemnat de colegii săi la mijlocul lunii august. Ceilalți cinci membri urmează a fi numiți de către Parlament, Guvern, Congresul Autorităților Locale din Moldova și doi reprezentanți ai societății civile, selectați de Ministerul Justiţiei prin concurs.

Mandatul de membru al Consiliului de Integritate este de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv. Între altele, membrii noii structuri vor fi responsabili de alegerea președintelui și vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate, candidaturile cărora vor fi acceptate sau respinse de către șeful statului. La fel, ei vor putea cere președintelui țării să revoce sau să suspende din funcţii șefii ANI. Cei șapte membri vor mai verifica dacă președintele și vicepreședintele Autorității, dar și inspectorii de integritate au depus în termen declarațiile de avere și interese personale.

Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate a intrat în vigoare din 1 august. Autoritatea este creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, fiind succesorul în drepturi al acesteia. Anterior, în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată, Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, a declarat că și-ar dori ca Autoritatea să fie funcțională cel târziu din ianuarie 2017.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal