Comisia Europeană solicita revizuirea sistemului de TVA din UE pentru a-l face mai eficient și a combate fraudă. 

Conform cifrelor Comisiei, „deficitul de încasare a TVA-ului a variat de la cea mai ridicată valoare de 37,9 % de TVA necolectat, înregistrată în România, până la valoarea cea mai mică de 1,2 % înregistrată în Suedia." 

Comisia Europeană arată de asemenea că, „în termeni absoluți, cel mai ridicat deficit de încasare a TVA-ului de 36,9 miliarde de euro s-a înregistrat în Italia, în timp ce Luxemburgul a înregistrat cel mai scăzut deficit, de 147 milioane de euro." 

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat că „statele membre ale Uniunii pierd zeci de miliarde de euro reprezentând venituri din TVA necolectate... Regimul actual nu este deloc pregătit să facă fată fraudei și erorilor de calcul privind TVA-ul și este clar că cifrele nu se vor îmbunătăți de la sine. Statele membre trebuie să stabilească de comun acord un sistem de TVA definitiv la nivelul UE care să fie rezistent la fraudă, astfel cum a prevăzut Comisia în cursul acestui an…” 

Conform sursei citate, Comisia Europeană a adoptat în aprilie 2016 Planul de acțiune privind TVA-„Către un spațiu unic pentru TVA în UE” care va încerca să soluționeze problemă deficitului de încasare a TVA-ului și a combate fraudă. Prin acest plan se încearcă crearea unui spațiu unic pentru TVA în Uniunea Europeană.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!