
Oierii din România și R. Moldova vor să se unească
În perioada 6-8 septembrie curent în județul Vaslui din România se desfășoară cea de-a XV-a ediție a „Expo Zoo Agroind”, care este dedicată crescătorilor de animale. Oierii din România și Republica Moldova au manifestat interesul de a încheia un acord de colaborare, scrie monitoruldevaslui.ro.
・
Pe 7 septembrie 2016, la „Expo Zoo Agroind” Vaslui a fost în vizită o delegație formată din 16 oieri moldoveni, în frunte cu Pintilie Bulgaru, președintele Federației Crescătorilor de Ovine din R. Moldova. Aceștia au declarat că doresc să formeze un colectiv unic cu crescătorii de ovine din România, pentru a reprezenta cât mai bine interesele fermierilor din cele două țări.
Pintilie Bulgaru, susține că oierii din R. Moldova sunt rămași în urmă în ceea ce privește organizarea și, tocmai de aceea, sunt întreprinse mai multe vizite în România.
„Noi, crescătorii de ovine din Republica Moldova și din România, nu avem un suport, nu avem o onoare din partea conducerilor țărilor noastre în acest domeniu de tradiție. Dacă se va continua această neglijență din partea autorităților, va scade valoarea acestei ramuri. Înainte, oaia hrănea omul, era un animal de primă necesitate. Ar trebui să depunem eforturi în vederea colaborării oierilor din cele două țări, să reînnoim acordul de parteneriat dintre noi. Să ne ajutăm împreună și să ne ținem tinerii în țară, căci acum pleacă în străinătate și se leapădă de oierit. Să fim un colectiv unic, crescătorii de ovine din Republica Moldova și România, să rezolvăm mai ușor lucrurile”, a spus Pintilie Bulgaru.
Ion Agafiței, președintele „Ovismold” Vaslui, a răspuns invitaților că se va pune la punct o colaborare între cele două părți și se va merge la Ministerul Agriculturii, pentru ca și oierii de peste Prut să aibă aceleași drepturi ca cei din România. „Trebuie redactată o scrisoare de intenție din partea crescătorilor din Republica Moldova; se va urma calea juridică pentru a merge mai departe și a face acest parteneriat”, a precizat Ion Agafiței.
Liderii oierilor din Cimișlia și Cahul au mulțumit pentru primirea de care au avut parte și și-au exprimat speranța în vederea încheierii unei colaborări între federațiile crescătorilor de ovine din cele două țări.