*Acest material este sponsorizat

Founder Institute Chişinău – mai multe oportunităţi pentru tinerii antreprenori în IT

Founder Institute Chişinău – mai multe oportunităţi pentru tinerii antreprenori în IT

Tinerii pasionaţi de IT au acum mai multe oportunităţi de dezvoltare a propriilor afaceri. În premieră, în Moldova s-a desfăşurat primul accelerator de afaceri internațional - Founder Institute Chișinău -program demarat în Statele Unite ale Americii. Acesta este dedicat tinerilor inovatori  care îşi doresc să devină antreprenori în domeniul IT. Programul este implementat la Chişinău de către Dreamups Innovation Campus, cu suportul partenerului general, Orange Moldova. Prin susţinerea  tinerilor antreprenori în domeniul IT, Orange îşi propune să aducă progresul tehnologic mai aproape de oameni şi să contribuie la digitalizarea societăţii din ţara noastră.

Expertiză profesională pentru participanţi

În program au fost selectați tineri talentați care au pus bazele unei afaceri tehnologice sau care și-au dorit să creeze o companie în domeniul IT. Timp de 3 luni, ei au participat la sesiuni săptămânale tematice, au îndeplinit sarcini individuale, au recepționat feedback și recomandări de la mentori locali și internaționali, pentru ca într-un final să-și lanseze afacerea. La prima ediţie a proiectului au participat 26 de candidaţi, 6 dintre ei fiind desemnaţi finalişti.

Mihai Stipanov, președinte și cofondator Dreamups a ținut să sublinieze: Founder Institute pe lângă faptul că pune accentul pe fondator și nu pe idee, mai este și un program construit în Silicon Valley. Ceea ce înseamnă că tinerii din Republica Moldova au avut acces la un know-how din cel mai ferbinte pentru start-upuri. Acest program le-a oferit acces la o rețea enormă și la un program global, aici, acasă, fără a suporta costuri enorme.

Cei care au reușit să finalizeze cu succes programul Founder Institute Chișinău sunt:

1. Offfy.com, fondator Ghenadie Cernei. Este o platformă ce ajută oamenii să-și creeze propria istorie medicală și să-și administreze bolile cronice prin colectarea datelor, construirea unui plan de tratament de lungă durată și prin oferirea de recomandări și sfaturi pentru a înregistra zilnic performanțe mai bune.

2. Rivospace, fondator Ion Guțu. Este o platformă web unde fiecare persoană își poate găsi oficiu pentru o lună, o zi, o oră sau pentru orice altă perioadă determinată de timp.

3. Stock Control, fondator Radu Corlăteanu. Este o platformă de management al depozitelor pentru a ajuta companiile mici și mijlocii să-și organizeze și să-și optimizeze aceste procese online.

4. Readcast, fondator Valentin Bragaru. Este o platformă de narare a articolelor, unde acestea sunt transformate în articole audio, rezolvând astfel problema timpului insuficient dedicat lecturii articolelor. Aplicația utilizează și background muzical pentru ca să livreze o calitate bună a narării.

5. EasyRoute, fondatori Vasile Valcov și Radu Filip. Este un software ce ajută companiile de distribuție de bunuri de larg consum să economisească timp și combustibil atunci când efectuează operațiuni de livrare, planificând rapid și automat rutele.

În data de 2 septembrie, a avut loc evenimentul de închidere a programului, iar finaliştii și-au prezentat ideea de afaceri în fața mentorilor, partenerilor, tinerilor antreprenori și prietenilor.

Participanții au apreciat  importanţa programului pentru Republica Moldova, în condiţiile în care oportunitățile și resursele puse la dispoziția tinerilor sunt limitate. Valentin Bragaru, fondator Readcast, a accentuat: “Așa un program extraordinar, care mai există în San Francisco, Sillicon Valley, Berlin a ajuns și la noi în Chișinău. Este de-a dreptul fenomenal, pentru că acum oricine din Republica Moldova poate să creeze o afacere, poate să dezvolte un start-up, poate să aibă acces la expertiză și mentorat internațional.”

Founder Institute este prezent în 100 de orașe și 58 de țări din întreaga lume. Graţie  programului,  participanții acestuia au lansat până acum peste 2 000 de companii, ce au creat în total 15 000+ joburi. În plus, Founder Institute are acces la o rețea globală de aproximativ 4 400 de mentori, cum ar fi - fondatorii Angry Birds, Evernote, Mint, Udemy și alții. Valoare estimativă a portofoliului de companii ale Founder Institute este de 15 miliarde de dolari SUA, implicând investitori precum - Sequoia, Andreessen Horowitz, Accel Partners și alții.

*În Republica Moldova programul Founder Institute Chișinău a fost susținut de către partenerul general Dreamups - Orange Moldova, implementat cu susținerea financiară a departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii și Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei în cadrul Fondului pentru Dezvoltare și Ajutor Umanitar.

 

P.

P.

Vezi și aceste știri
Avocatul Poporului nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului. Ce alte garanții va avea

Avocatul Poporului nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului. Ce alte garanții va avea

Producătorii locali de medicamente vor putea importa materii prime și ambalaje printr-o procedură simplificată

Producătorii locali de medicamente vor putea importa materii prime și ambalaje printr-o procedură simplificată

Dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar obține încă un mandat

Dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar obține încă un mandat

Advertoriale
LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm
 • 2
  Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită
 • 3
  78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. Statistică expusă de Dan Perciun
 • 4
  Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna decembrie va fi de 785 de dolari pentru o mie de metri cubi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.