Avocații Ana Ursachi și Ilia Novikov au susținut o conferință în care au prezentat situația în privința dosarului intentat contra omului de afaceri Veaceslav Platon, care a fost extrădat din Ucraina pe 29 august 2016.
„De când Platon a ajuns în Penitenciarul nr. 13 au trecut 12 zile, perioadă în care nici un procuror nu a venit la Veaceslav Platon pentru a-l interoga. Platon nu o să tacă și contrar unei tradiții triste care s-a creat când toți cei care sunt arestați pe cazul miliardului furat, iau apă în gură și nimeni nu mai vrea să mai spună nimic. Așa s-a întâmplat cu Filat și cu Shor care a dat doar depoziții false. Ancheta nu a obținut nimic obiectiv pe cazul miliardului furat. Același lucru se întâmplă și cu alte persoane învinuite în furtul miliardului”, susține avocata Ana Ursachi.
Ea mai spune că „la solicitarea lui Platon am înregistrat o cerere la Procuratură prin care solicit procurorului Andrei Băieșu, care investighează acest caz, să fie interogat Veaceslav Platon, în prezența avocaților și anume să povestească și să dovedească faptul că beneficiarul tuturor mijloacelor bănești, drept urmare a tranzacțiilor indicate în actul de învinuire al lui Platon, precum și a unor volume deosebit de mari de mijloace bănești obținute de pe urma altor tranzacții efectuate prin intermediul băncilor BNM, Banca de Economii, Victoriabank, Unibank, Banca Socială este cetățeanul R. Moldova Vladimir Gheorghe Plahotniuc. Platon îl indică direct în calitate de beneficiar și poate dovedi care este contribuția frauduloasă a cetățeanului nominalizat de obținere a mijloacelor bănești în urma tranzacțiilor la băncile indicate, în cazul în care un procuror vine să-l audieze”, a declarat Ursachi.
De asemenea, Platon este dispus să facă declarații „asupra faptului că vânzarea acțiunilor Victoriabank unor investitori străini și anume acesta este cazul de care este acuzat Platon și nu vorbim de miliard. Acum nu se investighează furtul miliardului, dacă raportăm acest fapt pe Veaceslav Platon, care este astăzi arestat. Se investighează o pretinsă tranzacție valoarea căreia a fost de 80 milioane de dolari, dintre care procurorii au găsit doar 49 de milioane de dolari, imputându-le lui Platon sub formă de fraudă din declarațiile absolut incoerente ale lui Ilan Shor”, menționează avocatul lui Platon.
Avocații lui Platon mai spun că clientul lor a pregătit documente pentru a colabora cu Europol și FBI pe cazul furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.