Ministerul Educației explică: Aderarea la asociațiile părintești este benevolă

Ministerul Educației explică: Aderarea la asociațiile părintești este benevolă

Ministerul Educației a oferit astăzi un briefing de presă în care a anunțat că plățile pentru fonul școlii și cel al clasei sunt ilegale în lipsa unei asociații părintești înregistrată la Ministerul Justiției, iar orele de meditație sunt interzise în incinta școlii.

„Cererea pentru grupele cu program prelungit este foarte mare, însă autoritățile administrației publice locale pot decide organizarea lor doar în cazul identificării resurselor în acest scop. Nu este permisă organizarea grupelor sau claselor cu ore de meditație și nu există prevederi legale în context. De asemenea, NU se admite desfășurarea lecțiilor particulare în instituțiile de învățământ”, scrie într-un comunicat al Ministerului Educației.

Totuși, cele mai multe sesizări din partea părinților pe care le-a primit Ministerul Educației vizează meditațiile, pregătirea temelor pentru acasă cu învățătorii claselor primare, lecțiile particulare la unele discipline școlare precum matematica și limba străină. „Potrivit datelor pe care le-am obținut, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, taxele percepute de către profesori pentru aceste activități variază între 50 și 2000 de lei. Este interzisă desfășurarea orelor particulare la școală, precum și remunerarea în plic a profesorilor respectivi”, punctează cei de la minister.

Autoritățile avertizează că în instituțiile unde nu există asociații de părinți nu poate avea loc colectarea banilor pentru fondul școlii și fondul clasei. „Crearea asociațiilor este doar dorința și inițiativa părinților, iar aderarea la ele este benevolă. Pentru a activa în cadrul legal, asociațiile trebuie să fie înregistrate la Ministerul Justiției sau la organele APL. În cazurile acumulării ilicite de bani, cel mai des sunt implicați părinții care își pot permite să achite taxa de membru al asociației și îi obligă, uneori îi intimidează pe cei care nu o pot plăti sau îi forțează chiar să devină membri ai asociației. Nu este corect să se insiste ca fiecare părinte să fie membru al asociației. Cu părere de rău, nu toți profesorii și nu toți părinții respectă legea”, mai spun autoritățile.

Ministerul Educației a preîntâmpinat managerii școlari și profesorii că în cazul colectării ilicite a banilor, aceștia riscă să fie sancționați și chiar trași la răspundere penală.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal