Moldova are trei companii vinicole de stat. Cum sunt remunerați directorii

Moldova are trei companii vinicole de stat. Cum sunt remunerați directorii
FOTO: www.dartur.md


Industria vinicolă din Republica Moldova este prin tradiţie cel mai puternic sector al economiei naţionale. În țara noastră sunt peste 200 de vinării, cu toate acestea, statul deține participația totală doar în trei companii: S.A „Combinatul de Vinuri Cricova”, S.A „Barza Albă” și SA „Mileștii Mici”. O altă companie - S.A. „AROMA” se află în procedură de restructurare, iar în ceea ce privește S.A. „Vinuri-Ialoveni”- statul deține 60,41 din acțiuni, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Deși sunt cunoscute la nivel național, dar și internațional, aceste întreprinderi nu sunt tocmai profitabile, arată rapoartele financiare. Pe de altă parte, directorii care le administrează, încasează lunar salarii generoase, dar și premii pe măsură.

S.A „Barza Albă”

Astfel, cel mai mare salariu l-a ridicat anul trecut directorul S.A „Barza Albă”, Vladimir Tonciuc. Remunerarea lunară a fost de aproape 30 de mii de lei. Totodată, el a beneficiat anul trecut de mai multe premii (63 mii lei), sporuri (29 mii de lei), ajutoare materiale (17 mii de lei). În total, salariul său a fost anul trecut de peste 435 de mii de lei, potrivit unui raport întocmit de Ministerul Economiei. Totodată, salariul mediu pe întreprindere a fost de 6.399 de lei.

Întreprinderea, care a fost fondată în anul 1944, este una din cele mai mari producătoare de divin şi brandy. Anul trecut, întreprinderea a înregistrat vânzări de 44,7 milioane de lei, profitul net a fost de 2,3 milioane de lei, iar rentabilitatea financiară de 0,72%. Raportul Ministerul Economiei mai arată că întreprinderea are datorii de 34,2 milioane de lei.

SA „Mileștii Mici”

Pe locul doi după mărimea salariului se situează directorul SA „Mileștii Mici”, Gheorghe Castraveț. Salariul său de funcție a fost de 16 mii de lei, însă premiile, îndemnizațiile și alte sporuri au adăugat încă patru mii de lei în fiecare lună. În total, anul trecut directorul, care gestionează compania cu cea mai mare colecție de vinuri din Europa, a ridicat o remunerare de aproape 240 de mii de lei. În același timp, salariul mediu pe întreprindere a fost de 4.784 lei.

În ceea ce privește rentabilitatea financiară a companiei, indicatorul a fost de 6,49%, nivelul optimal fiind de 15%, potrivit raportului Ministerului Economiei. Astfel, SA „Mileștii Mici” a avut anul trecut vânzări de 36,2 milioane de lei, datorii de 19,2 milioane de lei, iar profitul net a fost de 7,5 milioane de lei.

S.A. „Combinatul de Vinuri Cricova”

Valentin Bodiul este unul dintre cei mai longevivi directori ai unei fabrici de vin. El conduce „Combinatul de Vinuri Cricova” de mai bine de 20 de ani. Anul trecut, el a fost remunerat cu un salariul lunar de 17 mii de lei, în timp ce salariul mediu pe întreprindere a fost de 3.791 de lei. Victor Bodiu a mai beneficiat de premii (1.69 lei) și îndemnizații (22.756 lei), iar în total salariul său a fost anul trecut de peste 205 mii lei.

Datele Ministerului Economiei arată că întreprinderea a avut vânzări de 207 milioane de lei, profit net de 4,3 milioane de lei, iar rentabilitatea financiară de 1,59%. Totodată, întreprinderea a înregistrat datorii de 31,7 milioane de lei, fiind în topul listei înterprinderilor de stat cu cele mai mari datorii.

Alte întreprinderi vinicole, directorii cărora ridică salarii generoase

Date cu privire la S.A. „Vinuri-Ialoveni”, unde statul deține 60,41 din acțiuni nu sunt disponibile în rapoartele Ministerului Economiei, însă există informații cu privire la Colegiul Național de Viticultură și Vinificație, dar și Centrul Național de Verificare a Calității Producției Alcoolice, instituții de stat care se subordonează MAIA.

Astfel, directorul Colegiului Național de Viticultură și Vinificație, Alexandru Covrig a ridicat anul trecut un salariu lunar de 15 mii de lei, iar premiile și alte sporuri au însumat o remunerare anuală de 170 de mii de lei.

Directoarea Centrului Național de Verificare a Calității Producției Alcoolice, Sturza Rodica, a ridicat anul trecut un salariu lunar de 125 de mii lei, ea numărându-se în topul managerilor întreprinderilor de stat cu cele mai mari salarii. Ea a mai primit premii și îndemnizații, iar în total remunerarea sa în 2013 a fost de 316 mii de lei.

Fabrici vinicole din Moldova au intrat în faliment

În ultimii ani, zeci de fabrici vinicole din Moldova au intrat în faliment din cauza interdicţiilor impuse de Federaţia Rusă, unde mergeau până în 2006 aproximativ 80% din totalul exporturilor de vinuri şi divinuri moldoveneşti, scria recent publicația Adevărul.md.

Printre cele mai cunoscute întreprinderi ajunse în faliment se numără Aroma, Acorex, Dionysos Mereni, Ialoveni Vin şi Chirsova. În 2006, embargoul rus a redus exporturile producţiei vinicole de 5,5 ori, în comparaţie cu anul precedent. Noul embargo, introdus la 10 septembrie 2013, a provocat deja o scădere cu circa 35% a exporturilor de băuturi alcoolice.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Avocatul Igor Popa, șase acuzații în adresa lui Filat și Plahotniuc

Avocatul Igor Popa, șase acuzații în adresa lui Filat și Plahotniuc

Igor Dodon, despre inaugurarea Arenei Chișinău: De la „gata în proporție de 99,9%”, la „mai sunt necesare investiții de zeci de milioane de lei” (VIDEO)

Igor Dodon, despre inaugurarea Arenei Chișinău: De la „gata în proporție de 99,9%”, la „mai sunt necesare investiții de zeci de milioane de lei” (VIDEO)

Fostul avocat al lui Filat ar fi avut o întâlnire cu Plahotniuc: „Mi-a spus că va veni în R. Moldova până la sfârșitul anului și că totul va fi bine”

Fostul avocat al lui Filat ar fi avut o întâlnire cu Plahotniuc: „Mi-a spus că va veni în R. Moldova până la sfârșitul anului și că totul va fi bine”

Advertoriale
Mai multe familii care au avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 au primit colete cu donații din partea Misiunii Sociale „Diaconia” (VIDEO)

Mai multe familii care au avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 au primit colete cu donații din partea Misiunii Sociale „Diaconia” (VIDEO)

Victoriabank anunță noi funcționalități în aplicația de online banking VB24

Victoriabank anunță noi funcționalități în aplicația de online banking VB24

Echipa de medici Medpark: Abordăm cancerul multidisciplinar și în echipă

Echipa de medici Medpark: Abordăm cancerul multidisciplinar și în echipă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 3 metode simple să-ți decorezi locuința cu articole din neon
 • Banane și pancake-uri: combinația reușită pentru gust intensiv și mic dejun delicios (Foto)
Cele mai populare
 • 1
  „Nu este vorba de mii de lei”. Cheltuielile pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu n-ar depăși prețul paracetamolului și vitaminei C, susține Dumbrăveanu
 • 2
  România: Poliția a dat buzna la un botez cu 250 de persoane. Organizatorul, amendat pentru încălcarea regulilor impuse pe timp de pandemie
 • 3
  Un profesor din Ocnița, acuzat că ar face politică la școală. Chicu: „Încalcă orice cod posibil prin comportament”
 • 4
  Record absolut de cazuri de coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost testate pozitiv 786 persoane
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.