STENOGRAMA: Chetraru: „De 4 ani se tot fură”. Sandu: „Să votez porcăria asta”. Drăguțanu: Și în SUA se întâmplă”

STENOGRAMA: Chetraru: „De 4 ani se tot fură”. Sandu: „Să votez porcăria asta”. Drăguțanu: Și în SUA se întâmplă”

Cea de a doua garanție emisă de Guvern în anul 2015 a fost făcută „sub riscul că unele persoane fizice își vor da seama că nu-și pot ridica depozitele”. Informația apare în stenograma publicată astăzi de către prim-ministrul Pavel Filip, la cererea ex-ministrului Educației Maia Sandu.

„Practic BEM vreo 3 săptămâni există prin simpla încredere a populației în banca respectivă. Există riscul ca în maxim o săptămână lichiditățile să fie irosite complet, iar situație se agravează brusc dacă persoanele fizice își vor da seama că nu-și pot ridica depozitele”, spune Drăguțanu,

Totodată, din discuții se poate observa că încă de atunci se discuta despre lichidarea celor trei bănci.

„Formatorii de opinie încearcă să prezică situații grele. Această garanție ne permite nouă să spunem că situația este sub control și să nu avem o panică totală”, explică Drăguțanu necesitatea aprobării acestei garanții.

Drăguțanu a mai vorbit și despre faptul că prin BEM sunt făcute plățile sociale.

Fostul Guvernator a fost susținut tacit și de ex-ministrul finanțelor, Anatol Arapu.

„Aceasta este singura soluție de a menține liniștea în țară”, a declarat acesta.

Apare Maia Sandu

În discuția de la Guvern a luat cuvântul și Maia Sandu, pe atunci Ministru al Educației.

„Eu vreau să știu că trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ce, pentru că BancaNațională nu a putut administra corect sistemul și am ajuns în dezastrul acesta? Mie mi se pare incorect că nimeni nu ne explică ce se întâmplă acolo”, a declarat aceasta.

„Cu tot respectul, doamna Sandu, dacă dvs. nu sunteți informată sau nu cunoașteți cum stau lucrurile, atunci eu în locul dvs. aș fi mult mai prudent înainte de a acuza deschis și așa cu libertate o instituție”, a fost unul din răspunsurile lui Drăguțanu.

Autor:

Publicitate

„Mie îmi este frică că așa cum n-am văzut până acum nimic din sistemul bancar nu o să văd nici de acum încolo. Eu trebuie să votez pentru porcăria aceasta. De ce Guvernul acesta nici cel precedent nu face ceea ce ar trebui să facem?”, a insistat la un moment ex-ministrul Educației

Discuții și mai aprinse

Dezbaterea dintre Drăguțanu și Maia Sandu a continuat.

„Noi trebuie să recunoaștem că a fost o administrare proastă a sistemului bancar. Chiar dacă s-a început aceasta din 1998, aceste lucruri trebuiau să fie oprite. Cine ne dă nouă asigurare că mai departe situația va fi administrată corect și nu se va mai întâmpla așa ceva? Banca Națională nu trebuia să prevină despre toate acestea?”, a întrebat Maia Sandu.

Răspunsul lui Drăguțanu a fost de această dată destul de scurt.

„Fraudele bancare se întâmplă peste tot în lume. Și în SUA se întâmplă de zeci și sute.”, a răspuns Drăguțanu.

Între ei doi a urmat un dialog scurt.

Sandu: Da știu, dar ați văzut aceste credite neperformante? Ați văzut sau nu ați văzut?Drăguțanu: Vă explic încă o dată. Noi am analizat și am fost cu mâna pe puls de la bun început

Autor:

Intervenția lui Chetraru

„Eu sunt de acord cu dna Ministru Sandu”, declară Viorel Chetraru, care a continuat să explice faptul că băncile au fost „falimentate fraudulos”.

„Vreau să spun că s-a furat toți 4 ani cui nu i-a fost lene, începând cu cei care au administrat în perioada 2008, apoi 2007-2014 și în ziua de 27 când s-a emis această hotărâre pur și simplu s-au închis toate creditele neperformante care s-au furat de Șor”, comentează acesta.

La final, toți miniștrii au votat unanim, însă nici unul din miniștrii reprezentanți ai PD nu au luat cuvântul.

În acel moment, din guvern făceau parte doar Miniștri reprezentanți ai PLDM și PD.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal