Banca Moscovei (controlată de gigantul bancar VTB Group) şi persoanele afiliate au vândut fabrica Călărasi Divin din Republica Moldova, anunţă Vedomosti cu referire la instituţia financiară. Împreună cu fabrica au fost vândute şi alte două firme din Moldova şi compania Călăraşi din Rusia, toate controlate anterior de Banca Moscovei.

Decizia de a vinde celebra fabrică de coniacuri şi vinuri a fost luată în cadrul unei acţiunii de comercializare a acţiunilor nerelevante, transmite sursa citată. Cine este noul proprietar nu s-a anunţat. O lună în urmă a mai avut loc o tranzacţie cu acţiunile Călăraşi Divin, dar proprietarii au susţinut că a fost o operaţiune internă.

La începutul anului capitalul social al întreprinderii a fost redus de la 44 milioane de lei la ceva mai mult de 881.000 de lei, ca urmare a reducerii valorii nominale a unei acţiuni de la 50 lei la un leu. Pachetul de acţiuni de 99,96% ce a fost vândut, aparţinea firmei Moscovskii Mejrespublicanskii Vinodeliceskii Zavod din Rusia, care ar fi controlată de miliardarul rus Andrei Borodin, cel care a administrat un grup financiar-industrial, controlat de familia fostului primar moscovit Iuri Lujkov şi care acum este acuzat de spălare de bani de autorităţile ruse.

Zilele trecute s-a anunţat că banca Moskva a scos la vânzare Moscovskii Mejrespublicanskii Vinodeliceskii Zavod împreună cu o altă fabrică pentru care cere peste 300 de milioane de dolari.

Călăraşi Divin a încheiat anul 2013 cu pierderi de aproape 45 milioane de lei, cu circa 2 milioane de lei mai mult decât în 2012. În acelaşi timp vânzările uneia dintre cele mai mari şi vechi fabrici de coniacuri s-au dublat în 2013 faţă de 2012 şi au ajuns la 81,7 milioane de lei. Întreprinderea din oraşul Călăraşi a fost vândută de autorităţile moldovene la finele anului 2002 companiei ,,Moskovskii Mejrespublikanskhii Vinodelceskii Zavod" (MMVZ) din Rusia, care făcea parte dintr-un grup financiar-industrial, controlat de familia fostului primar moscovit Iuri Lujkov

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!