*Acest material este sponsorizat

Crește iepuri acasă, pentru a schimba prezentul și a modela viitorul

Crește iepuri acasă, pentru a schimba prezentul și a modela viitorul

A cutreierat Europa, lucrând în Polonia, Cehia, Franța, dar într-un final tot acasă a revenit să muncească. Este vorba de Valeriu Rață, un tânăr de 27 de ani din satul Bardar, raionul Ialoveni. Astăzi, în zona în care locuiește, dar nu numai, Valeriu este cunoscut drept cel mai bun meșter de cuști pentru iepuri. 

Deși, ca mulți alți moldoveni, a mers în Europa pentru a-și face o viață mai bună,totuşi nu a fost să fie. Abia trecut de 20 de ani, a cunoscut toate greutățile pe care le presupune statutul de emigrant. „În Franța am lucrat timp de șase luni în domeniul construcțiilor. Dar, încă aflându-mă acolo, în anul 2010, am depus dosarul pentru un proiect francez care ajuta persoanele ce lucrează ilegal în Franța să se reîntoarcă în țara lor de baștină. Atunci mi s-a oferit un grant de 6500 de euro, cu condiția să revin acasă și să încep o afacere”, își amintește tânărul. A stat puțin la dubii, alegând între a investi într-o seră sau într-o mică fermă de iepuri. În cele din urmă, a câștigat ideea cu urecheații.

„În anul 2011, am construit mica fermă de iepurași - legumicultura necesita mai multe investiții, bani pe care nu-i aveam pe atunci. Astăzi, slavă Domnului, nu-mi pare rău nici pentru o clipă că am rămas cu iepurii”, menționează mulțumit, Valeriu Rață.

Grant, premiu, credite… 

În câțiva ani a însușit foarte bine procesul de creștere a iepurilor, astfel încât tânărul antreprenor și-a propus să-și extindă afacerea. Pentru acest vis, însă, avea nevoie de bani. O parte i-a împrumutat, altă parte i-a câștigat... din granturi. Mai întâi, în anul 2013, el a devenit beneficiarul Programului PARE 1+1, care i-a oferit 200 de mii de lei pentru a-și extinde afacerea. Apoi, Valeriu a câștigat și concursul de business-planuri, desfășurat de Agenția naționala a tinerilor manageri din Moldova (ANTIM). Tânărul şi-a adjudecat premiul mare de 100 de mii de lei, bani pe care tot în afacere i-a investit.

Patru ani a crescut iepuri, ajungând și până la 400 de capete. Cu banii acumulați din grant, premiu și credite, a decis să construiască o altă încăpere pentru fermă. Acum, că dormitorul unde vor sta urecheații este gata, Valeriu pregătește și cuștile unde vor sta animalele: „Inițial doream ca încăperea să fie de circa 40 de metri pătrați. Deoarece s-au adunat mai mulți bani, suprafața a fost mărită. Acum această încăpere are 136 metri pătrați. Am cumpărat sistem de ventilare, cazan și în curând vom aranja cuștile”.

Deși nu a studiat zootehnie, absolvind doar liceul și câteva cursuri de bucătar, după câțiva ani de administrare și muncă la fermă, Valeriu cunoaște în cele mai mici detalii etapele vieții unui urecheat. Drept urmare, dacă inițial avea angajat un medic veterinar la întreprindere, astăzi Valeriu este cel ce îngrijește și de sănătatea iepurilor.

 

Cuștile, adevărate castele pentru iepuri

Și pentru că vrea ca animalele nu doar să fie sănătoase, ci și să aibă condiții bune, s-a apucat să le meșterească el însuși cuștile. Standardele „confortului” au evoluat de la un an la altul: cuștile sunt diverse, etajate, cu un sistem de alimentare și adăpare bine pus la punct, datorită căruia într-un timp foarte scurt pot fi hrăniți mai mulți urecheați. În cuști nu lipsește nici sistemul de canalizare, prin care reziduurile sunt eliminate foarte ușor și rapid. Pentru femele și iepurași Valeriu face „maternități” separate de iepurii care stau la regim de îngrășare. Locurile unde iepuroaicele dau naștere puilor le numește „cuiburi”, având spații amenajate și pentru cei mici, dar și pentru mame.

Inițial, făcea cuștile doar pentru ferma sa, apoi piesele au fost văzute și apreciate - în special, grație metodei de construcție utilizată - de crescătorii de iepuri din toată țara. Motiv din care, de ceva vreme, Valeriu Rață și-a luat o pauză în creșterea iepurilor, iar principala lui activitate a devenit meșterirea cuștilor. „Prima comandă de cuști a venit în 2014. Până atunci mă ocupam preponderent de creșterea iepurașilor”, ne spune tânărul. Atunci când construiește cuști pentru alți colegi care cresc iepuri, se gândește la două lucruri importante: confortul animalelor și satisfacția clientului. „Am învățat pe parcurs că un client mulțumit îți aduce încă alți trei potențiali clienți. Însă dacă unul este nemulțumit, îți poate fura alți zece”, menționează Valeriu Rață.

„Vreau să amenajez o fermă pe deal, de vreo cinci mii de capete”

Tânărul este realist, fiind conștient că tot ce a reușit până în prezent a obținut doar prin muncă. De sine stătător a învățat cum se cresc iepurii, tot singur a învățat cum se meșteresc cele mai bune cuști pentru aceștia. „Totul a fost inventat pentru a-mi ușura munca și a o face mai calitativă. Nu îmi place să copiez pe cineva... Acum, urmează să-mi instalez în noua încăpere cuștile și să cumpăr iepurașii. Sper foarte mult ca până în această iarnă deja să-mi aduc iepurii în noua casă”, ne declară optimist Valeriu.

„Nu am vise. Și planuri de lungă durată mă străduiesc să nu îmi fac. Tind, însă, să îmi aranjez ferma „ca la carte”, iar dacă voi putea face rost de mai multe resurse bănești, vreau să-mi extind afacerea, să îmi amenajez o fermă pe deal, de vreo cinci mii de capete. Acum, însă, sper să ajung cu bine ca să exploatez spațiul pe care îl am și unde voi putea întreține vreo mie de capete”, precizează tânărul antreprenor. Ne-o spune cu optimism și cu multă încredere în viitorul afacerii sale. Iar această încredere vine nu doar din faptul că oamenii sunt tot mai atenți la calitatea produselor pe care le consumă, ci și pentru că, s-a convins, perseverența și munca dedicată te ajută să izbândești.

Plus granturile, bineînțeles, dar acestea vor mai fi... 

 • Programul de atragere a remitenţelor în economie - PARE 1+1 își desfășoară activitatea în Republica Moldova din anul 2010 și este destinat moldovenilor care lansează sau dezvoltă afaceri acasă, din remitenţele provenite de peste hotare. Banii sunt oferiţi în calitate de grant pentru a suplimenta investiţiile migranţilor în economia Republicii Moldova. Valoarea maximă a grantului este de 200 de mii de lei.

 • Din anul 2003, statul francez a susţinut 1000 de proiecte pentru reintegrarea cetăţenilor moldoveni care se reîntorc acasă din hexagon.

 

Lilia Zaharia,

reporteră „Obiectiv European”

Articol realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al National Endowment for Democracy (NED). Citiţi „Obiectiv European” pe pagina web www.api.md

P.

P.

Vezi și aceste știri
Recordul Portului Giurgiulești de 1,4 milioane tone de marfă, asigurat de exporturile de ulei, cereale și metal vechi

Recordul Portului Giurgiulești de 1,4 milioane tone de marfă, asigurat de exporturile de ulei, cereale și metal vechi

Rusia: „Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina. Efectuăm doar manevre și transferăm trupe pe propriul teritoriu”

Rusia: „Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina. Efectuăm doar manevre și transferăm trupe pe propriul teritoriu”

Se sistează activitatea zonelor de agrement și a cluburilor de noapte. Ce restricții vor fi impuse în capitală (DOC)

Se sistează activitatea zonelor de agrement și a cluburilor de noapte. Ce restricții vor fi impuse în capitală (DOC)

Advertoriale
Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card

Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un autocar de pe linia Chişinău-Bucureşti a ars în totalitate pe traseu
 • 2
  Kremlinul consideră că problema suspendării livrărilor de gaze către Moldova este una „strict comercială”
 • 3
  Stare de urgență pentru amânarea achitării TVA și plata anticipată a compensațiilor. Soluțiile Guvernului pentru criza energetică
 • 4
  Vor reveni școlile la regimul online? Gavrilița: Gradul de alertă nu este suficient în lumina acestei contagiozități
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.