Ministerul Muncii explică cum va fi reformat sistemul de pensii

Ministerul Muncii explică cum va fi reformat sistemul de pensii

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a anunțat principalele acțiuni prevăzute în conceptul reformării sistemului de pensii.

Prin Dispoziția Prim-ministrului Pavel Filip s-a instituit un grup de lucru pentru a elabora conceptul de reformă a sistemului de pensii din Republica Moldova. Scopul principal fiind formularea unei viziuni unice de reformare a sistemului actual, argumentarea și formularea intervențiilor necesare pentru asigurarea unui sistem de pensii echitabil, sustenabil și transparent, se anunță într-un comunicat al Ministerului Muncii.

„Prin acțiunile propuse vrem să asigurăm funcționalitatea unui sistem de pensii sustenabil, în primul rând din punct de vedere financiar. Astfel vom interveni cu măsuri de politici menite să contribuie la creșterea numărului de contribuabili și stimularea persoanelor să rămână cât mai îndelungat în câmpul muncii prin recalcularea pensiilor persoanelor care continuă activitatea de muncă după stabilirea pensiei. Toți angajații, inclusiv cei din structurile de forță (MAI, MA, SIS, DIP, SPPS, CNA) vor fi obligați să participe la sistemul asigurărilor sociale”, a declarat Stela Grigoraș.

Publicitate

Totodată, ministra a subliniat că un alt obiectiv al conceptului de reformă constă în reducerea inechităților din sistem prin unificarea modalității de calcul a pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni (deputați, membri de Guvern, funcționari publici, aleși locali, judecători, procurori) și excluderea „stagiului special” din sistemul public de asigurări sociale.

Acțiunile cu un impact social se referă la sporirea beneficiilor prin modificarea formulei de stabilire a pensiei în vederea asigurării interdependenței dintre contribuțiile sociale și mărimea pensiei, precum și valorizarea venitului obținut în trecut. De asemenea, beneficiarilor pensiilor pentru limită de vârstă și dizabilitate li se va acorda pensia de bază.

Șefa Direcției politici de asigurări sociale, Nelea Rusu a subliniat: „Pentru a spori transparența sistemului va fi instituit calculatorul on-line de determinare a cuantumului pensiei, care va reduce birocrația din sistem și va permite tuturor cetățenilor să-și calculeze în mod individual mărimea pensiei sale”.

Caracterul inovator al proiectului de reformă vine să acorde noi atribuiții Casei Naționale de Asigurări Sociale prin preluarea funcției de stabilire și plată a pensiilor structurilor de forță (MAI, MA, SIS, DIP, SPPS, CNA). Acest lucru presupune instituirea unei singure instituții de stat abilitată cu funcții de stabilire a tuturor tipurilor de pensii.

La elaborarea și definitivarea conceptului privind reformarea sistemului de pensii au participat: reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Cabinetului Prim-ministrului, Casei Naționale de Asigurări Sociale, partenerilor sociali (Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Națională a Patronatului din Moldova), partenerilor de dezvoltare (Banca Mondială și Organizația Internațională a Muncii), sectorului asociativ (Centrul Analitic Independent “Expert-Grup”), Centrului de Cercetări Demografice al INCE al AȘM.

La moment, grupul de experți lucrează la definitivarea proiectului de lege menit să asigure implementarea prevederilor conceptului de reformă.

Aceste proiecte de amploare vor putea fi implementate în condițiile în care va exista susținerea coaliției de guvernare și voință politică la nivelul de conducere a statului, se menționează în comunicat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal