Platforma DA cheamă CEC în judecată din cauza modului de verificare a semnăturilor colectate de Marian Lupu

Platforma DA cheamă CEC în judecată din cauza modului de verificare a semnăturilor colectate de Marian Lupu

Astăzi,13 septembrie 2016 liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și președintele grupului de inițiativă în susținerea acestuia la prezidențiale, Alexandru Slusari, au depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale, în calitate de pârâtă, și pe numele lui Marian Lupu, în calitate de intervenient accesoriu.

Liderii Platformei DA anunță că prin hotărârea CEC nr. 236 din 10 septembrie 2016, a fost dispusă înregistrarea lui Marian Lupu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de către Partidul Democrat.

Astfel, în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat prin hotărârea CEC nr. 113 din 18 august 2016, primirea documentelor, depuse de solicitanţi în vederea înregistrării în calitate de candidaţi la funcţia de Președinte al Republicii Moldova, se va efectua după încheierea activităţii grupului de iniţiativă de colectare a semnăturilor și până la data de 29 septembrie 2016, pe adresa: municipiul Chişinău, str. V. Alecsandri, nr.119, bir.202, după cum urmează:a) în zilele de luni până vineri, între orele 9.00 - 16.00; b) în ziua de 29 septembrie, între orele 9.00 - 17.00.

Publicitate

Încălcând atât propria hotărâre, cât şi legea, CEC a recepţionat documentele depuse de Marian Lupu în afara timpului legal - la data de 3 septembrie 2016, sâmbătă. Pe cale de consecinţă se constată că actele au fost recepţionate într-un interval de timp impropriu, în afara termenului instituit legal, eludându-se procedura legală stabilită. O altă hotărâre a CEC cu privire la modificarea propriului Regulament nu a fost publicată în Monitorul Oficial, așa cum stabilește legea, susțin reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr.

Astfel, ei cer instanței restituirea documentelor depuse de candidatul puterii, deoarece acest lucru îl favorizează în mod ilegal față de ceilalți concurenți electorali.

De asemenea, conform actului de predare-recepționare a documentelor și listelor de subscripție prezentate de Marian Lupu, CEC a recepționat spre verificare 877 de liste de subscripție cu 25499 de semnături ale susținătorilor, numeric declarate de candidat, din 29 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea. Totodată, Comisia reține că 123 de liste au fost restituite fără a fi supuse verificării, deoarece numărul de semnături depășea plafonul maxim stabilit. În urma verificării autenticității datelor din listele de subscripție, în număr de 563, conținând 16541 semnături, 1384 fiind declarate nule și neavenite, stabilindu-se că, din totalul de semnături procesate, 15157 se consideră valabile și întrunesc cerințele legale. În aceste condiții, grupul de lucru a decis ilegal sistarea procesului de verificare a listelor de subscripție, pe motiv că cerințele minime stabilite de lege au fost întrunite.

Art.102 alin.(1) Cod electoral permite fiecărui concurent prezentarea unui număr de semnături de maxim 25000, ceea ce presupune că CEC putea restitui doar câteva liste, care ar fi conţinut un număr de 499 de semnături, restul 25 mii CEC era obligată să le recepţioneze!

„S-a constatat că, de fapt, CEC a acţionat în cârdăşie cu acest grup de iniţiativă şi cu acest concurent, pentru a-i crea o imagine favorabilă în faţa electoratului, inducându-se ideea falsă că acesta, în decursul a 24 de ore, a adunat un număr impunător de semnături, pe când numărul real al acestora a constituit 16541 de semnături, care, de fapt, s-au adunat în afara timpului (până la obţinerea oficială a listelor şi înregistrarea grupului de iniţiativă).Dat fiind faptul că CEC a reținut doar puțin peste 15 mii de semnături de la concurentul puterii Lupu, nu există nicio o garanție că cele 13 mii de semnături nu au fost folosite în mod fraudulos în favoarea unor concurenți afiliați actualei puteri oligarhice, de exemplu Mihai Ghimpu și Iurie Leancă. În mod ciudat ei au fost primii care au depus listele de subscripție, fără a putea fi cel puțin văzute fizic”, consideră reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr.

Reclamanții cer prin instanța de judecată verificarea tuturor semnăturilor depuse, confruntarea acestora cu cele ale altor concurenți electorali și excluderea celor care, ulterior, se repetă.

De asemenea, Andrei Năstase și Alexandru Slusari cer o transparență totală a procesului de verificare a semnăturilor, inclusiv cu participarea nemijlocită a tuturor concurenților electorali și a reprezentanților OSCE și respectarea necondiționată a rigorilor legii pentru fiecare candidat, inclusiv pentru reprezentantul puterii oligarhice, Marian Lupu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal