Expert: Cererea Termoelectricii de majorare a tarifului la energia termică este exagerată, dar e o consecință a „furtului miliardului”

Expert: Cererea Termoelectricii de majorare a tarifului la energia termică este exagerată, dar e o consecință a „furtului miliardului”

ANRE a inițiat procedura de examinare a solicitării SA Termoelectrica de majorare a tarifelor la energia termică cu 27,4%, precum și la energia electrică de 12,3%. Expertul în energetică Ruslan Surugiu consideră că majorarea este prea mare, dar solicitarea este cauzată de „furtul miliardului”.

ANRE a examinat cererea din partea SA Termoelectrica de majorare a tarifului pentru producerea energiei electrice cu 12,3 %, până la 179,51 bani/kWh, și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4 %, până la 1257,38 lei/Gcal.

Această solicitare este motivată prin creșterea semnificativă a costurilor de producere și de livrare a energiei electrice și termice de la ultima ajustare a tarifelor care a avut loc în octombrie 2011. Atunci tariful pentru energia termică a fost majorat până la 987 lei/Gcal.Directorul Termoelectrica, Veaceslav Eni menționează că această majorare este necesară pentru a avea o marjă minima de venit și a nu acumula noi datorii. Totodată, ajustarea tarifelor a fost condiționată de Banca Mondială, în situația când această organizație a oferit un credit pentru a crește eficiența sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău.

Publicitate

Reprezentanții ANRE susțin că la această cerere vor fi efectuate anumite ajustări, iar decizia va fi luată în cel mai scurt timp.

„Ministerul Economiei care a stat la baza creării acestei întreprinderi a declarat că datoriile istorice ale acestei întreprinderi vor fi soluționate. Astăzi v-ați convins că ele nu sunt soluționate și rămân a fi plătite de consumatori. Deci Ministerul Economii a umblat cu un tertip. Pe viitor vom fi martorii cererilor din partea Termoelectrica, pentru a acoperi devierile financiare care s-au acumulat. Avem un miliard de lei pentru energia termică și 2,6 miliarde de lei datorii istorice. În total avem o presiune de 3,6 miliarde de lei va cădea pe umerii consumatorilor”, a declarat expertul în energetică Ruslan Surugiu.

El remarcă faptul că „această cerere de majorare a tarifului carte este făcută astăzi de Termoelectrica este rezultatul direct al furtului miliardului și al deprecierii leului. Dacă aceste lucruri nu aveau loc, Termoelectrica nu avea motive de majorare a tarifelor. Mai mult ca atât, păstrarea tarifului vechi putea să-i permită acoperirea devierilor financiare. Acum întreprinderea nici nu-și permite să le includă în solicitare”, spune expertul.

Acesta consideră că solicitarea de majorare a tarifului la energia termică cu 27% din partea Termoelectrica este una exagerată, în situația când prețul gazului natural a crescut cu 16%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal