Pentru prima dată în ultimele 18 luni inflația coboară sub 5%

Pentru prima dată în ultimele 18 luni inflația coboară sub 5%
Foto:www.revistabiz.ro

În luna august, rata anuală a inflației a constituit 3.6 la sută, micșorându-se cu 3.4% față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 8.6 puncte procentuale inferioară celei din luna august 2015, potrivit datelor BNM.

În luna august 2016, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 3.6 la sută, fiind cu 3.4 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă, reîncadrându-se în intervalul de variație de ±1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0 la sută, după o perioadă de 18 luni de aflare în afara acestuia.

Rata anuală a inflației își continuă dinamica descendentă observată de la începutul anului curent. Această evoluție confirmă ultima prognoză a BNM cu privire la diminuarea graduală a inflației anuale, în condițiile unei cereri interne modeste, ajustării tarifului la energia electrică în luna aprilie, diminuării prețurilor la produsele alimentare și la resursele energetice pe plan regional și mondial, dar și datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.

Riscurile externe asociate presiunilor dezinflaționiste sunt marcate de activitatea economică slabă din țările zonei euro și de continuarea recesiunii din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni. Potențialele riscuri la adresa inflației decurg din volatilitatea sporită a piețelor financiar-valutare internaționale, evoluția prețurilor la petrol alături de incertitudini asociate prețurilor internaționale la materiile prime și produsele alimentare. Principalele riscuri de proveniență internă sunt asociate tergiversării ajustării tarifelor reglementate. Totodată, condițiile meteorologice existente favorizează o creștere a producției agricole comparativ cu anul precedent, ceea ce va influența negativ ritmul de creștere a prețurilor la produsele alimentare pe parcursul a 2-3 trimestre consecutiv și va determina diminuarea în continuare a inflației de consum.

În luna august, rata anuală a inflației a constituit 3.6 la sută, micșorându-se cu 3.4% față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 8.6 puncte procentuale inferioară celei din luna august 2015. Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a prețurilor la produsele alimentare (2.6 puncte procentuale) și a inflației de bază (2.2 puncte procentuale) au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflației sub influența deprecierii monedei naționale din ultimul an, dar și a secetei din anul precedent. Totuși, contribuțiile din partea acestora fiind inferioare celor din luna precedentă. Totodată, contribuția din partea prețurilor reglementate a fost inferioară celei din luna iulie și a constituit minus 0.4 puncte procentuale, iar contribuția din partea prețurilor la combustibili a rămas la nivelul lunii precedente de minus 0.3 puncte procentuale.

Rata inflației lunare a consemnat un nivel de minus 0.4 la sută ca urmare a scăderii prețurilor la produsele alimentare cu 1.2 la sută. Impactul negativ al acestora a fost parțial atenuat de majorarea prețurilor la mărfurile nealimentare cu 0.1 la sută și la servicii cu 0.2 la sută.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna august 2016 valoarea de 7.5 la sută, fiind cu 1.3 puncte procentuale inferioară celei din luna precedentă.

În luna august 2016, rata lunară a inflației de bază a constituit 0.4 la sută. Cele mai semnificative contribuții pozitive au fost generate de modificarea prețurilor la subcomponentele „țigări” cu 2.7 la sută, „mijloace de transport, piese auto” cu 0.8 la sută, „alimentație publică” cu 0.8 la sută, „cultură și odihnă” cu 0.7 la sută, „încălțăminte” cu 0.6 la sută. Diminuarea prețurilor la „materiale de construcție” cu 0.2 la sută și la „întreținerea zilnică a gospodăriei” cu 0.1 la sută a susținut temperarea ritmului inflației de bază în perioada de referință.

În luna august, prețurile la produsele alimentare s-au diminuat cu 1.2 la sută comparativ cu luna precedentă, ca urmare a reducerii prețurilor la „cartofi” cu 13.4 la sută, la „legume proaspete” cu 10.1 la sută, la „fructe proaspete” cu 7.7 la sută. În același timp, însă, aceste diminuări au fost atenuate de majorarea prețurilor la „ouă” cu 2.1 la sută, la „carne, preparate și conserve din carne” cu 1.1 la sută și la „băuturi alcoolice” cu 0.8 la sută.

Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 0.3 la sută față de nivelul lunii precedente. Astfel, contribuții pozitive la formarea ratei lunare a prețurilor la produsele alimentare au fost înregistrate din partea grupelor „legume proaspete” și „carne, preparate și conserve din carne.”

Rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare a constituit 6.2 la sută, fiind cu 1.7 puncte procentuale inferioară celei din luna iulie 2016 și cu 4.7 puncte procentuale mai mică decât în luna august 2015.

În luna august 2016, prețurile la combustibili s-au redus cu 0.5 la sută față de nivelul lunii precedente. Evoluția descendentă a acestora a fost influențată preponderent de scăderea prețurilor la „carburanți” cu 2.8 la sută. Dinamica acestora este rezultatul diminuării de prețuri la benzină și motorină efectuate de companiile petroliere în luna de referință. 
Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibili în luna august a constituit minus 5.5 la sută, fiind cu 0.5 puncte procentuale inferior celui din luna iulie 2016 și cu 10.7 puncte procentuale inferior celui înregistrat în luna august 2015.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit minus 1.7 la sută, în scădere cu 8.6 puncte procentuale față de nivelul lunii precedente și cu 15.1 puncte procentuale inferior celui din luna august 2015.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cupa Mondială: Brazilia învinge Elveția pe stadionul din Qatar și se califică în optimile de finală

Cupa Mondială: Brazilia învinge Elveția pe stadionul din Qatar și se califică în optimile de finală

Andrei Spînu explică deficitul anticipat de electricitate de 74%: Un fenomen inexplicabil. Prețul a crescut cu 30% pe piața europeană

Andrei Spînu explică deficitul anticipat de electricitate de 74%: Un fenomen inexplicabil. Prețul a crescut cu 30% pe piața europeană

Moldelectrica: Pentru 29 noiembrie deficitul de energie electrică va fi de 74%

Moldelectrica: Pentru 29 noiembrie deficitul de energie electrică va fi de 74%

Advertoriale
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

EMISIUNI
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
  Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
Cele mai populare
 • 1
  Compensații: Cetățenii vor fi anunțați despre categoria de vulnerabilitate energetică atribuită treptat
 • 2
  Livada fraților Stăvilă: Cum pot fructele din Moldova să crească din bani europeni (VIDEO)
 • 3
  Preţul petrolului s-a prăbuşit peste noapte și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni
 • 4
  Dodon, despre războiul declanșat de Rusia: „Niciodată n-am condamnat agresiunea cuiva. Dacă Rusia atacă Transnistria, eu am să-i condamn” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.