Pentru prima dată în ultimele 18 luni inflația coboară sub 5%

Pentru prima dată în ultimele 18 luni inflația coboară sub 5%
Foto:www.revistabiz.ro


În luna august, rata anuală a inflației a constituit 3.6 la sută, micșorându-se cu 3.4% față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 8.6 puncte procentuale inferioară celei din luna august 2015, potrivit datelor BNM.

În luna august 2016, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 3.6 la sută, fiind cu 3.4 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă, reîncadrându-se în intervalul de variație de ±1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0 la sută, după o perioadă de 18 luni de aflare în afara acestuia.

Rata anuală a inflației își continuă dinamica descendentă observată de la începutul anului curent. Această evoluție confirmă ultima prognoză a BNM cu privire la diminuarea graduală a inflației anuale, în condițiile unei cereri interne modeste, ajustării tarifului la energia electrică în luna aprilie, diminuării prețurilor la produsele alimentare și la resursele energetice pe plan regional și mondial, dar și datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.

Riscurile externe asociate presiunilor dezinflaționiste sunt marcate de activitatea economică slabă din țările zonei euro și de continuarea recesiunii din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni. Potențialele riscuri la adresa inflației decurg din volatilitatea sporită a piețelor financiar-valutare internaționale, evoluția prețurilor la petrol alături de incertitudini asociate prețurilor internaționale la materiile prime și produsele alimentare. Principalele riscuri de proveniență internă sunt asociate tergiversării ajustării tarifelor reglementate. Totodată, condițiile meteorologice existente favorizează o creștere a producției agricole comparativ cu anul precedent, ceea ce va influența negativ ritmul de creștere a prețurilor la produsele alimentare pe parcursul a 2-3 trimestre consecutiv și va determina diminuarea în continuare a inflației de consum.

În luna august, rata anuală a inflației a constituit 3.6 la sută, micșorându-se cu 3.4% față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 8.6 puncte procentuale inferioară celei din luna august 2015. Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a prețurilor la produsele alimentare (2.6 puncte procentuale) și a inflației de bază (2.2 puncte procentuale) au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflației sub influența deprecierii monedei naționale din ultimul an, dar și a secetei din anul precedent. Totuși, contribuțiile din partea acestora fiind inferioare celor din luna precedentă. Totodată, contribuția din partea prețurilor reglementate a fost inferioară celei din luna iulie și a constituit minus 0.4 puncte procentuale, iar contribuția din partea prețurilor la combustibili a rămas la nivelul lunii precedente de minus 0.3 puncte procentuale.

Rata inflației lunare a consemnat un nivel de minus 0.4 la sută ca urmare a scăderii prețurilor la produsele alimentare cu 1.2 la sută. Impactul negativ al acestora a fost parțial atenuat de majorarea prețurilor la mărfurile nealimentare cu 0.1 la sută și la servicii cu 0.2 la sută.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna august 2016 valoarea de 7.5 la sută, fiind cu 1.3 puncte procentuale inferioară celei din luna precedentă.

În luna august 2016, rata lunară a inflației de bază a constituit 0.4 la sută. Cele mai semnificative contribuții pozitive au fost generate de modificarea prețurilor la subcomponentele „țigări” cu 2.7 la sută, „mijloace de transport, piese auto” cu 0.8 la sută, „alimentație publică” cu 0.8 la sută, „cultură și odihnă” cu 0.7 la sută, „încălțăminte” cu 0.6 la sută. Diminuarea prețurilor la „materiale de construcție” cu 0.2 la sută și la „întreținerea zilnică a gospodăriei” cu 0.1 la sută a susținut temperarea ritmului inflației de bază în perioada de referință.

În luna august, prețurile la produsele alimentare s-au diminuat cu 1.2 la sută comparativ cu luna precedentă, ca urmare a reducerii prețurilor la „cartofi” cu 13.4 la sută, la „legume proaspete” cu 10.1 la sută, la „fructe proaspete” cu 7.7 la sută. În același timp, însă, aceste diminuări au fost atenuate de majorarea prețurilor la „ouă” cu 2.1 la sută, la „carne, preparate și conserve din carne” cu 1.1 la sută și la „băuturi alcoolice” cu 0.8 la sută.

Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 0.3 la sută față de nivelul lunii precedente. Astfel, contribuții pozitive la formarea ratei lunare a prețurilor la produsele alimentare au fost înregistrate din partea grupelor „legume proaspete” și „carne, preparate și conserve din carne.”

Rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare a constituit 6.2 la sută, fiind cu 1.7 puncte procentuale inferioară celei din luna iulie 2016 și cu 4.7 puncte procentuale mai mică decât în luna august 2015.

În luna august 2016, prețurile la combustibili s-au redus cu 0.5 la sută față de nivelul lunii precedente. Evoluția descendentă a acestora a fost influențată preponderent de scăderea prețurilor la „carburanți” cu 2.8 la sută. Dinamica acestora este rezultatul diminuării de prețuri la benzină și motorină efectuate de companiile petroliere în luna de referință. 
Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibili în luna august a constituit minus 5.5 la sută, fiind cu 0.5 puncte procentuale inferior celui din luna iulie 2016 și cu 10.7 puncte procentuale inferior celui înregistrat în luna august 2015.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit minus 1.7 la sută, în scădere cu 8.6 puncte procentuale față de nivelul lunii precedente și cu 15.1 puncte procentuale inferior celui din luna august 2015.

Sprijină redacția Agora cu 160 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Noi restricții pentru localitățile aflate sub Cod Roșu de alertă în sănătate publică: Activitatea teatrelor și cinematografelor se sistează

Noi restricții pentru localitățile aflate sub Cod Roșu de alertă în sănătate publică: Activitatea teatrelor și cinematografelor se sistează

Modificări la Legea Bugetului asigurărilor sociale de stat. Documentul prevede majorarea veniturilor și a cheltuielilor BASS până la 27,49 miliarde lei

Modificări la Legea Bugetului asigurărilor sociale de stat. Documentul prevede majorarea veniturilor și a cheltuielilor BASS până la 27,49 miliarde lei

Andrei Brighidin și Natalia Moloșag sunt candidații la funcția de Avocat al Poporului, propuși de Comisia specială a Parlamentului

Andrei Brighidin și Natalia Moloșag sunt candidații la funcția de Avocat al Poporului, propuși de Comisia specială a Parlamentului

Advertoriale
MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  O inițiativă legislativă a Maiei Sandu ar permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli de 150 de milioane de lei pe an
 • 2
  Președintele american, Joe Biden de la tribuna Adunării ONU: „Lumea democratică e pretutindeni, (...) trăiește în moldovenii mândri”
 • 3
  Consilierul municipal PAS, Roman Cojuhari este noul director la Poșta Moldovei
 • 4
  Ministra Sănătății anunță că certificatul COVID-19 ar urma să devină obligatoriu pentru mai multe activități iar școlile vor activa în format fizic
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.