Candu și Filip, învinuiți de presiuni politice asupra ANRE-ului, de către Comunitatea Energetică Europeană

Candu și Filip, învinuiți de presiuni politice asupra ANRE-ului, de către Comunitatea Energetică Europeană
Foto: twitter.com


Secretariatul Comunității Energetice Europene menționează în raportul său de expertiză influența factorului politic asupra deciziilor ANRE. În raport sunt menționați politicieni de rang înalt precum Andrian Candu, Pavel Filip sau Valeriu Streleț. Interesant este faptul că anume Candu și Filip au solicitat în luna aprilie curent o expertiză din partea partenerilor de dezvoltare pentru ameliorarea legislaţiei energetice şi restructurării ANRE-ului.

La finele lunii aprilie a cestui an, Speakerul Andrian Candu şi prim-ministrul Pavel Filip au semnat o scrisoare prin care solicită partenerilor de dezvoltare expertiză în ameliorarea legislaţiei energetice şi restructurării Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

„Împreună cu domnul prim-ministru Pavel Filip am semnat o scrisoare adresată Comunităţii Energetice Europene şi partenerilor de dezvoltare, privind evaluarea independentă a ANRE, a cunoştinţelor tehnice ale acesteia, a legislaţiei energetice.
Sporirea transparenței și condițiilor investiționale în sectorul energetic este un punct-cheie în parcursul stabilizării pozitive a țării, iar acest lucru se poate face doar cu transparentizarea și întărirea capacităților ANRE. În acest sens, avem o colaborare strânsă cu Guvernul și vom continua stabilizarea prețului energiei și reglarea tuturor tarifelor în funcție de puterea de cumpărare a cetățenilor Republicii Moldova. O mai buna transparență și eficientizare la nivelul acestei instituții se va traduce într-o stabilitate energetică a țării din punct de vedere tarifar și va asigura independența Republicii Moldova în acest sector crucial", a menționat Președintele Parlamentului”, a spus Andrian Candu, scrie publika.md. 

Ca urmare a acestei solicitări, Comunitatea Energetica Europeană (CEE) a publicat un raport, unde a analizat organizarea, nivelul de independență, profesionalismul și experiența ANRE-ului. 

„Pentru a-și exercita sarcinile și a dezvolta piața, regulatorul pieței energetice trebuie să fie independent de factorii politici și să posede o poziție neutră. Totodată, pentru ca liberalizarea pieței energetice să se producă cu succes, este necesară o instituție neutră, care să ia deciziile în mod autonom și în interesul tuturor jucătorilor de pe piață. Deciziile trebuie să fie bazate pe analiza experților și nu pe paradigma politică”, se menționează în raportul CEE.

Experții europeni menționează cerințele vagi în ceea ce privește numirea directorilor ANRE. Aceștia sunt numiți în funcție de Parlament la propunerea Comisiei parlamentare Buget și Finanțe, iar directorul general este numit la propunerea Președintelui Parlamentului și votul majorității deputaților. Toți directorii sunt numiți pe un termen de șase ani.

CEE menționează criteriile insuficiente de selecție aplicate de membrii Comisiei Economiei, Buget și Finanțe, având în vederea complexitatea sarcinilor și necesitatea reformelor în domeniul energetic. „Comisia Economie, Buget și Finanțe nu solicită ca directorii să posede experiență în domeniul energetic, ceea ce reprezintă un obstacol serios în dezvoltarea eficienței ANRE”.

Secretariatul Comunității Energetice Europene mai menționează lipsa de claritate atunci când e vorba de demisia directorilor ANRE, iar noțiunile de „conflict de interese” și „incompatibilitate de funcție” nu sunt definite clar sau deloc în actele legislative. Acest lucru permite abuzuri și intervenții ale politicului în activitatea ANRE.

Reprezentanții secretariatului energetic menționează că doi din actualii directori ai ANRE nu au experiență sau studii în domeniul legislației și pieței energetice. Acest lucru duce la îngreunarea activității și eficienței ANRE.

Potrivit surselor Secretariatului CEE, actualii directori ai ANRE au fost numiți exclusiv pe criterii politice și diverse merite. Acest fapt expune regulatorul unor puternice influențe politice. 

În prezent, există o poziție vacantă de director al ANRE, iar concursul ar urma să se desfășoare în perioada octombrie-noiembrie 2016. „Din discuția cu Ștefan Creangă s-a creat impresia că selectarea noului director al ANRE nu are o mare prioritate pentru Comisia Buget și Finanțe. Fapt ce se contrazice cu declarațiile anterioare. Nu este clar de ce acest post nu a fost suplinit până în prezent”, este menționat în raport.

În cadrul mai multor discuții ale reprezentanților instituției europene s-a constatat faptul că înaintea ședințelor publice directorii ANRE avea ședințe „secrete”, astfel înaintea începerii dezbaterilor aceștia aveau deja luată o decizie.

Amenințări din partea lui Candu și influența exercitată de Filip

Secretariatul Comunității Energetice Europene atrage atenția asupra influenței actorilor politici asupra deciziilor ANRE.

Astfel, pe 21 aprilie 2015 Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat să nu fie modificat tarifele la gazul natural și energia electrică. Acesta a declarat că dacă se vor depista nereguli la stabilirea tarifului va merge la Procuratură. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Fabrika de la PublikaTV.  

De asemenea, Prim-ministrul Valeriu Streleț a solicitat pe 30 septembrie 2015 Ministerului Economiei și ANRE-ului să recalculeze tariful pentru gazele naturale și energia electrică. Ulterior, ANRE a suspendat pentru 60 de zile majorarea care a aplicat-o anterior la tarifele pentru gazul natural și energia electrică, recomandând operatorilor efectuarea unui audit.
CEE menționează că ANRE a micșorat tariful pentru gazul natural cu 10,9%, după ce Premierul Pavel Filip a declarat că acesta trebuie să fie redus cu aproximativ 10%. 

Un caz similar s-a produs pe 2 mai 2016, când Filip a declarat că tarifele la energia electrică trebuie reduse cu 10%. Ulterior, ANRE a luat decizia de a reduce cu 11% tariful pentru curentul utilizat de consumatorii casnici. 

Secretariatul CEE consideră că astfel de cazuri trebuie considerate drept intervenții în activitatea independentă a regulatorului. „Se pare că ANRE se află în legătură cu diverse forțe politice opuse, iar acestea se impun la luarea deciziilor. Pentru a pune capăt acestei situații este necesară implementarea unor reforme structurale”, menționează sursa.

CEE vine cu un set de recomandări, care pot scoate ANRE-ul de sub influența politicului.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Câte teste pentru depistarea COVID-19 sunt în Republica Moldova

Câte teste pentru depistarea COVID-19 sunt în Republica Moldova

Rusia: Au început alegerile parlamentare pentru Duma de Stat

Rusia: Au început alegerile parlamentare pentru Duma de Stat

Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Advertoriale
Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Primăria Chișinău despre incidentul cu peretele căzut peste un autoturism: Demolarea nu fost autorizată
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Se pune pe ordinea de zi a ședinței parlamentare un proiect de lege fără raportul comisie de fond? Grosu: „Cine a elaborat acest Regulament?”(FOCUS)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.