New York Times: Biserica Ortodoxă Rusă, un instrument eficient pentru a contracara apropierea Moldovei de UE

New York Times: Biserica Ortodoxă Rusă, un instrument eficient pentru a contracara apropierea Moldovei de UE

Grație unei alianțe strânse între Biserica Ortodoxă Rusă și Kremlin, religia s-a dovedit a fi un instrument deosebit de puternic în fostele republici sovietice, printre care se numără și Republica Moldova, unde preoți din conducerea Mitropoliei loiali ierarhiei bisericii de la Moscova au militat neobosit în favoarea blocării procesului de integrare a țării cu Occidentul, scrie publicația The New York Times, citată de Agora.

Spre deosebire de Biserica Catolică, care are un singur lider, de necontestat, papa de la Roma, ortodocșii sau ramura de est a creștinismului sunt împărțiți în peste zece regiuni autonome, fiecare având propriul său patriarh. Cea mai mare dintre acestea, Biserica Ortodoxă Rusă, cuprinde nu doar Rusia, dar, de asemenea, noi state fragile, cum ar fi Republica Moldova, care în trecut a făcut parte din imperiul rus, iar mai târziu Uniunea Sovietică.

„Am fost independenți 25 de ani, însă biserica noastră încă este dependentă de Moscova”, spune fost prim-ministru al Moldovei, Iurie Leancă, care în 2014 a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană pe care biserica și Kremlinul a încercat din greu să zădărnicească.

Publicitate

În avangarda acțiunilor anti-europene în Republica Moldova stă episcopul ortodox conservator din Bălți, Marchel Mihăescu, numit în postul său de către patriarhul Moscovei.

Episcopul Marchel i-a avertizat pe enoriașii săi că noile pașapoarte biometrice, cerință a Uniunii Europene, sunt „satanice”, pentru că ele conțin un număr de 13 cifre. De asemenea, el a încercat să torpileze amendamentele legislative cu privire la protecția împotriva discriminării la locul de muncă pentru persoanele gay, avertizând totodată că acestea ar atrage mânia lui Dumnezeu și ar submina relațiile cu „Mama Rusia”.

În dorința lor de a se ține la distanță de Occident, preotii ortodocsi conservatori din Moldova au făcut cauză comună cu politicienii precum Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor pro-Moscova.Când în această vară activiștii gay au organizat o paradă în centrul Chișinăului, Igor Dodon, și-a adunat suporterii organizând un eveniment dedicat valorilor tradiționale, în același timp un grup de preoți ortodocși s-a adunat în apropiere pentru a cânta rugăciuni și a-i blestema pe homosexuali.

Parada gay, la care s-a alăturat mai mulți diplomați occidentali, a fost anulată după doar câteva blocuri parcurse după ce a dat peste o mulțime de protestatari fluturând prapuri religioase și aruncând cu ouă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal