Expert: BNM va fi în conflict permanent de interese, în forma actuală a proiectului Legii cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare

Expert: BNM va fi în conflict permanent de interese, în forma actuală a proiectului Legii cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare
Foto: privesc.eu

Centrul de analiză și prevenire a corupției a efectuat o analiză a proiectului de Lege cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare, unde au fost relevate anumite prevederi care ar putea crea probleme dacă acest proiect va fi adoptat în forma actuală.

Experții Centrului de analiză și prevenire a corupției relevă faptul că Legii cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare a fost elaborat întru executarea art. V, alin. (1) lit. a) din Legea nr. 62 din 08.04.2016 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Totuşi, este de menţionat că, în temeiul normelor citate, Guvernul a fost cel obligat să elaboreze şi să prezinte Parlamentului proiectul de lege cu privire la Depozitarul central unic. Proiectul nu a fost supus procedurilor de consultare direcţionată cu părţile interesate, rigori prescrise de Legea nr. 239 din 13.11.2008 privind transparenţa în procesul decizional. 

Nu este clară opinia actorilor de bază în domeniu (Comisia Naţională a Pieţei Financiare, societăţile de registru, Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei) asupra proiectului. Mai mult, pe web-site-ul Parlamentului lipseşte avizul Guvernului referitor la iniţiativa legislativă, deşi autorităţi din subordinea Guvernului vor deţine competenţe în implementarea proiectului. Mai mult, potrivit art. 6 alin. (2) din proiect, Depozitarul central va trebui să deţină un capital de 1 milion EUR, buna parte a acestuia (dacă nu toată suma) urmînd a fi subscrisă şi vărsată de Banca Naţională a Moldovei, care, în condiţiile art. 47 alin. (5) lit. b) din proiect, va trebui să deţină cel puţin 2/3 din acţiunile depozitarului central. În acest context, avizul Guvernului este obligatoriu, remarcă experții. 

Nota informativă a proiectului de act legislativ supus expertizei nu conține o argumentare suficientă a promovării proiectului. În pofida exigenţelor art. 20 din Legea nr. 780-XV din 27.12.2001 privind actele legislative, nota informativă nu conţine: analiza fundamentală a finalităţilor urmărite prin implementarea noilor reglementări, a efectului social, economic şi de altă natură al realizării proiectului; fundamentarea economico-financiară a proiectului; analiza impactului de reglementare.

Prin implementarea proiectului de Lege supus expertizei, în cazul adoptării acestuia, respectarea principiilor transparenţei, participării şi responsabilizării va fi asigurată insuficient.

Experții Centrului de analiză și prevenire a corupției consideră că proiectul necesită a fi revăzut esenţial în partea ce ţine de limbaj şi expresie juridică. La fel, necesită a fi revizuit conceptul proiectului în partea ce ţine de funcţiile de licenţiere, reglementare şi supraveghere a depozitarului central. Atribuirea Băncii Naţionale a Moldovei a acestor funcţii, plasează Banca Naţională a Moldovei într-o stare permanentă de conflict de interese. 

„În opinia noastră această atribuire Băncii Naționale a Moldovei a funcției de licențiere a depozitarului central va plasa instituția respectivă într-o stare permanentă de conflict de interese. Ori BNM, conform articolului 4 din proiect este unul din acționarii depozitatului central. Mai mult decât atât, în perioada intermediară BNM va trebui să dețină nu mai puțin de 2/3 din acțiuni al depozitarului central. Astfel, o bună perioadă de timp ea va fi acționarul majoritar sau unicul acționar. Este evident, că în această situație interesul BNM este ca depozitatul să obțină licența, pe când interesul public este ca depozitarul central să fie licențiat în măsura în care corespunde exigențelor legii”, a declarat expertul Mariana Kalughin.

De asemenea, în raportul de expertiză s-a arătat că proiectul nu asigură, într-o manieră suficientă, eventuala responsabilizare a depozitarului central, fapt care, de rând cu mecanismele de licenţiere, reglementare şi supraveghere ineficiente, dar şi transparenţa insuficienta, sporeşte vulnerabilitatea proiectului, ceea ce ar putea aduce la neasigurarea, într-o manieră suficientă, a punerii în exerciţiu a unor drepturi garantate constituţional (Dreptul la proprietate privată şi protecţia acesteia (art. 46 din Constituţia RM), Dreptul la acces la justiţie (art. 20 din Constituția RM)).

„Cel mai mare risc este ca depozitarul central să nu corespundă exigențelor legii. În situația când BNM este acționar în faza de licențiere, supraveghere și de reglementare. BNM nu a reușit să ne convingă că poate fi eficientă în anumite situații. În situația de criză din sistemul bancar BNM a avut la dispoziție anumite instrumente și nu le-a pus în exercițiu. Nu trebuie să schimbi autoritățile care licențiază depozitarul central dacă nu ai reușit să aduci aceste autorități la anumite standarde ce țin de capacitate. O soluție ar fi dezvoltarea depozitarului actual, cu o evaluare de riscuri, consolidare a capacităților acestuia pentru a obține rezultate certe cu mai puțini bani”, remarcă expertul Centrului de analiză și prevenire a corupției.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Fără procurori din România în comisia de evaluare a lui Stoianoglo. Motivul pentru care Mariana Alexandru a fost retrasă

Fără procurori din România în comisia de evaluare a lui Stoianoglo. Motivul pentru care Mariana Alexandru a fost retrasă

Oferta de sărbători AGORA e la plural: Promovăm nativ Unboxing de cadouri sau Retrospectiva anului (FOTO)

Oferta de sărbători AGORA e la plural: Promovăm nativ Unboxing de cadouri sau Retrospectiva anului (FOTO)

Notara Olga Bondarciuc, vizată în raportul Kroll 2, a cerut azil politic în Belgia

Notara Olga Bondarciuc, vizată în raportul Kroll 2, a cerut azil politic în Belgia

Advertoriale
ATENŢIE! Escrocherie în numele Linella pe Facebook şi WhatsApp

ATENŢIE! Escrocherie în numele Linella pe Facebook şi WhatsApp

SPAN - companie IT coartă de talie internațională, deschide o filială în Republica Moldova

SPAN - companie IT coartă de talie internațională, deschide o filială în Republica Moldova

Alina Andronic, fondatoare Salon Mostelle: „Avem cele mai performante utilaje de înfrumusețare, cu sprijinul financiar Microinvest” (INTERVIU)

Alina Andronic, fondatoare Salon Mostelle: „Avem cele mai performante utilaje de înfrumusețare, cu sprijinul financiar Microinvest” (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Renato Usatîi face haz pe seama Marinei Tauber, după ce membrii CEC au solicitat scoterea ei din cursa electorală (FOTO)
 • 2
  CEC cere anularea Marinei Tauber din cursa electorală pentru șefia municipiului Bălți. Ea este acuzată că a cheltuit bani nedeclarați
 • 3
  PAS ia partea CEC-ului, PSRM îi dă dreptate Marinei Tauber. Cum s-au împărțit părerile
 • 4
  Sergiu Sîrbu ar putea rămâne fără 1,9 milioane lei. ANI cere confiscarea averii
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.