Investitorul german Draexlmaier, rezident în Zona Economică Liberă Bălți, și-ar putea sista activitatea. Potrivit reprezentanților companiei, impuritățile eliminate în aer ca urmare a producerii spirtului de către Fabrica „Vinăria din Vale” (situată pe teritoriul Combinatului de panificație din Bălți) duc la oxidarea cablurilor produse, iar ca urmare investitorul german înregistrează pierderi de milioane de euro.
Administrația companiei a sesizat autoritățile locale și centrale cu scopul de a remedia situația.
Contactat de Agora, administratorul principal ZELB, Marin Ciobanu, a confirmat existența problemei și că într-adevăr există pericolul sistării activității companiei Draexlmaier, ca urmare fiind supuse riscului 3200 de locuri de muncă.
„Sperăm mult ca instituțiile statului să reacționeze prompt și să întreprindă toate acțiunile necesare întru înlăturarea problemei. În aceeași situație se află și compania austriacă G&G (Gebauer & Griller). Din partea noastră s-au întreprins toate măsurile necesare, astfel a fost anunțată primăria mun. Bălți, ulterior am adresat demersuri în adresa premierului, Ministerului Economiei, Ministerului Sănătății și Ministerului Ecologiei, Procuratura Generală și MAI. Este prima problemă de acest gen cu care se confruntă agenții economici timp de șapte ani de când activează în Bălți. Draexlmaier testează un lot de cabluri oxidate la un laborator European acreditat internațional. Evident că este importantă activitatea acestor agenți economici care reprezintă cartea de vizită a RM, dar nu putem să subminăm importanța factorului uman. Sănătatea și siguranța locuitorilor municipiului Bălți ar trebui pusă în prim-plan”, a conchis Ciobanu.
Mai mult, deșeurile eliminate de Combinatul de panificație și scurgerile din țeava de reciclare produc un miros insuportabil în oraș, poluând atât aerul cât și solul. Colectorul de reciclare nu este decât o țeavă îngustă de 100 mm instalată pe malul râului Răut, paralel cu sistemul de canalizare. Dea lungul acesteia pot fi văzute găuri acoperite cu dopuri din lemn, care însă nu rezistă presiunii din țeavă.
„Decizia de schimbare a colectorului deja a fost luată, deoarece în prezent a fost achiziționată țeavă din polietilenă de 1 km 120 m cu diametrul de 400 milimetri. Colectorul va fi schimbat și îngropat în pământ pe porțiunea dintre Combinat și podul de pe strada Aerodromnaia. Conducta care acum trece de-a lungul râului, va fi demontată”, a declarat director comercial al întreprinderii, Igor Golberg, citat de gzt.md.
Potrivit presei locale, spirtul aici nu este fabricat din cereale, ci din melasă, iar reziduurile sunt o adevărată sursă de infecție.
În acest sens a fost creată o comisie de profil cu scopul de a examina problemele existente.
Agora precizează că, investițiile G&G și Draexlmaer sunt cele mai mari două investiții din ultimii cinci ani realizate în Republica Moldova.
Vezi și aceste știri

SUA îngheaţă active de peste un miliard de dolari ale oligarhului rus Suleiman Kerimov

Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei

Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
