Ministerul Mediului pregătește un proiect de salvgardare a râului Bâc

Ministerul Mediului pregătește un proiect de salvgardare a râului Bâc

Ministerul Mediului pregătește un proiect de salvgardare a râului Bâc. În cadrul acestui proiect  acţiunile ce urmează a fi întreprinse sunt măsuri de diminuare a impactului inundațiilor și secetelor asupra zonelor vulnerabile din albia râului Bâc.

Măsurile planificate includ decolmatarea albiei râului Bâc pe porțiunea din amonte satului Bucovăț - în aval orașul Chișinău, str. Grădina Botanică (stația de epurare a or. Chișinău) și consolidarea albiei râului cu construcții hidrotehnice de retenție/control al debitului apei râul Bâc pe porțiunea dintre str. Mihai Viteazul și str. Feredeului, or. Chișinău și amenajarea albiei râului în scop recreativ cu posibilitatea de regenerare urbană a zonei adiacente.

„Albia râul Bâc pe sectorul s. Bucovăț - or. Chișinău nu a mai fost curățată din anii ’70, ai secolului trecut. Conform rezultatelor evaluării situației ecologice în bazinul râului Bâc cea mai alarmantă este considerată în segmentul mun. Chișinău. Aici se constată un debit mic de apă la intrare în municipiu și un volum mare de apă la ieșire, datorită deversărilor de la stația de epurare a mun. Chișinău. Calitatea apei râului suferă modificări esențiale datorită prezenței unui număr impunător de agenți economici (47 de întreprinderi industriale, depozite, spălătorii auto, stații de alimentare cu carburanți) amplasați în preajma râului Bâc, care în procesele tehnologice utilizează diverse substanțe toxice, unele din ele deversând apele sale neepurate direct în râu. 17 din aceste întreprinderi sunt amplasate în raza de până la 50 m de la albia râului, constituind o sursă de poluare majoră pentru apa râului”, a precizat Valeriu Munteanu, ministrul Mediului.

Publicitate

Analiza de laborator a apei din râul Bâc efectuată de Agenția Ecologică Chișinău, arată că normele indicilor de bază sunt depășite de zeci de ori. Nivelul oxigenului este micșorat. Cea mai mare depășire este la azotul amoniacal și detergenți care sunt în cantități de zeci de ori mai mari decât norma admisibilă.

De asemenea, apa din râul Bâc nu corespunde normelor după conținutul produselor petroliere, substanțelor fenolice, substanțelor în suspensie. Râul Bâc calificat de către instituțiile de specialitate cu gradul III spre IV de poluare, influențează negativ biodiversitatea din zonă, de asemenea apa râului în avalde oraș nu se recomandă a fi folosită nici pentru irigație.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal