*Acest material este sponsorizat

O tânără mămică din Tiraspol a creat o crescătorie de prepelițe cu ajutorul UE

O tânără mămică din Tiraspol a creat o crescătorie de prepelițe cu ajutorul UE

Dorința de a-i oferi fiicei sale tot ce este mai bun a făcut-o pe Svetlana Mațcova, o tânără din Tiraspol, să devină femeie de succes. Tânăra creștea acasă prepelițe pentru a-și hrăni copilul cu carne și ouă de calitate, iar șansa de a obține un grant european i-a transformat hobby-ul în business. I-a luat doar jumătate de an să-și pună afacerea pe roate, iar acum o extinde, deoarece față cererii.  

La vila familiei Mațcov prepelițele au apărut acum opt ani, odată cu nașterea fiicei. Evenimentul a motivat-o pe Svetlana să-și schimbe modul de viață și obiceiurile, mai ales cele alimentare. Din dorința de a-i oferi copilului său cele mai sănătoase produse, femeia a început să se documenteze. A descoperit că ouăle de prepeliță au proprietăți extrem de benefice asupra sănătății, dar mai ales, că sunt inofensive și conțin multe elemente atât de necesare pentru creșterea unui copil. „Cu timpul, am început tot mai des să ne gândim că putem transforma această ocupație într-o afacere de succes. Căci, mai întâi rudele și vecinii, apoi tot mai mulți oameni erau curioși să afle cum sunt ouăle și carnea de prepeliță, iar odată ce le gustau, nu mai vroiau să renunțe la ele. Totuși, eram conștienți că avem nevoie de o investiție - bani pe care nu îi aveam, iar de la bancă ne-a fost frică să împrumutăm”, își amintește Svetlana.

Orășeancă şi cu studii în economie și afacere în agricultură

Vestea despre granturile oferite de Uniunea Europeană tinerilor din stânga Nistrului care vor să se lanseze în afaceri i-a adus-o o rudă, care, împreună cu soțul au convins-o să depună dosarul. „Trebuie să recunosc faptul că eram sceptică, credeam că acești bani nu se oferă oricui, dar insistența soțului a fost mare. Așa că am întocmit, împreună - eu cu studii în economie, el cu diplomă de veterinar - un plan de afaceri, în care am scris tot ce este nevoie pentru a crea și gestiona o crescătorie de prepelițe care să-ți aducă venit. În scurt timp, ne-am trezit printre finaliști”, spune Svetlana zâmbind.

Din cele șapte mii de euro, oferite de Uniunea Europeană, au fost procurate 400 de păsări, cuști, deplumator, frigider pentru ouă și congelator pentru carne. Păsările sunt mici, nu au nevoie de hale încăpătoare. Crescătoria a fost amenajată la vila familiei.

Șase luni în loc de cinci ani pentru a transforma ideea în afacere

Comparativ cu alte păsări, prepelițele aduc profit repede. Durata de eclozare este de doar 18 zile, iar în cea de-a 45-ea zi pasărea deja produce, în medie, câte 25 de ouă pe lună. „Totuși, doar cu efort propriu nu am fi reușit atât de bine. Ideea de a înființa o crescătorie de prepelițe ne venise mai demult, însă doar grație proiectului europeanvisul nostru a devenit realitate. De unii singuri, cred că ne-ar fi luat vreo cinci ani ca să obținem ceea ce am realizat în șase luni”, afirmă încrezătoare Svetlana.

Produsului i-a luat puțin timp să intre pe piața de desfacere din stânga Nistrului. Acum principala grijă a femeii este să-și extindă ferma de la 1500 de capete până la 10000 și să mărească numărul de angajați, care astăzi constituie patru persoane.

Banii europeni nu sunt singurul sprijin primit de tineri prin intermediul Programului de consolidare a încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale râului Nistru. Ei sunt ajutați să-și înregistreze afacerea, să procure materii prime și echipament, și - cel mai important - să-și gestioneze afacerea corect. Astfel, timp de 14 luni, pentru fiecare tânăr beneficiar al proiectului este oferită consultanță specializată.

Fotografii: PNUD/Moldova 

În total, cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană și pus în aplicare de PNUD Moldova, în afaceri s-au lansat 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, care au creat circa 350 de locuri de muncă. Tinerii se întâlnesc în cadrul unor instruiri, învaţă împreună tehnici de gestionare și de promovare a afacerii, și astfel se conving că, indiferent pe ce mal al râului Nistru locuiesc, au de depășit aceleași dificultăţi pentru a-și realiza visele.

 

Andreea Ștefan

 

Articol realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al National Endowment for Democracy (NED). Citiţi „Obiectiv European” pe pagina web www.api.md

P.

P.

Vezi și aceste știri
INTERVIU | Diabetul zaharat, o epidemie netransmisibilă. Cum ne influențează activitatea cotidiană și ce trebuie să știm pentru a o preveni

INTERVIU | Diabetul zaharat, o epidemie netransmisibilă. Cum ne influențează activitatea cotidiană și ce trebuie să știm pentru a o preveni

Candidatul BCS pentru funcția de primar de Bălți, Alexandr Nesterovschi, se retrage din cursa electorală

Candidatul BCS pentru funcția de primar de Bălți, Alexandr Nesterovschi, se retrage din cursa electorală

În Chișinău se câștigă cu aproape 20 la sută mai mult decât e media pe țară

În Chișinău se câștigă cu aproape 20 la sută mai mult decât e media pe țară

Advertoriale
Ce noutăți aduce Startup Moldova Summit 2021 pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

Ce noutăți aduce Startup Moldova Summit 2021 pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

Nou de la FinComBank: transferurile Western Union vin online, direct pe card

Nou de la FinComBank: transferurile Western Union vin online, direct pe card

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  O minoră a cerut ajutor într-o farmacie, speriată de un bărbat care ar fi urmărit-o. Intervenția oamenilor legii (VIDEO)
 • 2
  Scoaterea Partidului Șor în afara legii? Cum ar fi posibil. Răspunsul politicienilor
 • 3
  Ultima oră! Alerta cu bombă la Președinție - falsă (UPDATE)
 • 4
  Călătoriile cu trenul ar putea fi subvenționate pentru mii de tineri din Iași, Chișinău și Odesa
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.