Societatea civilă avertizează! Crește numărul minorilor obligați să muncească în loc să meargă la școală

Societatea civilă avertizează! Crește numărul minorilor obligați să muncească în loc să meargă la școală

„Societatea civilă avertizează că tot mai mulți copii sunt exploatați prin muncă”. Declarația a fost făcută de către directorul Centrului pentru Documentarea Drepturilor Copilului, Cezar Gavriliuc, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, Inspectoratul de Stat al Muncii declară că „nu are pârghii eficiente pentru a combate fenomenul în întregime”, informează Agora.

Potrivit acestora, fiind o resursă ieftină de muncă, minorii sunt exploatați să muncească în loc să meargă la școală sau în cel mai bun caz după școală până la oră târzie. Majoritatea minorilor provin din familiile cu venituri mici. Aceștia au menționat faptul că munca minorilor este folosită cel mai des în construcție, agricultură și comerț.

„Copii sunt o forță de muncă foarte ieftină și este ușor de utilizat și de profitat, mai ales că în societatea noastră foarte multe legi nu se respectă, iar acolo unde legile nu se respectă, copii sunt afectați în primul rând. Acest moratoriu, spre exemplu, are o influență foarte mare asupra drepturilor copilului. Atâta timp cât organele de stat nu controlează cum se implementează legile, cei care pot să abuzeze de copii, o fac mult mai simplu. Când Guvernul își propune să facă o acțiune trebuie să evalueze cum acesta influențează drepturile copilului. Cu siguranță, când a fost aprobat moratoriul nu s-a gândit nimeni la acest aspect”, a delarat directorul Centrului pentru Documentarea Drepturilor Copilului, Cezar Gavriliuc.

Prin semnarea Acordului de parteneriat cu Uniunea Europeană, autoritățile de la Chișinău s-au angajat să examineze fiecare cadru normativ prin prisma drepturilor copilului și să elimine, astfel, prevederile ce ar duce la încălcarea unor drepturi.

O monitorizare efectuată în cadrul unui grup de copii din cadrul Centrului pentru Documentarea Drepturilor Copilului,(CDDC) arată că de cele mai multe ori adolescenții sunt antrenați în muncă fără un contract legal, ce ar impune angajatorul să respecte regimul de muncă de 4-5 ore și condiții adecvate, care să nu afecteze sănătatea minorului. Adolescenți muncesc, de obicei, la cărat mortar, saci cu nisip în construcții, hamali la piață, deseori în timpul nopții, în agricultură și comerț, unde lucrează câte 10-12 ore pe zi.

Potrivit societății civile, tot mai mulți copii sunt exploatați prin muncă. Inspectoratul de Stat al Muncii spune că nu are pârghii eficiente pentru a combate acest fenomen.

După 1 aprilie 2016, când a fost instituit moratoriul asupra controalelor, Inspecția Muncii nu a mai putut verifica dacă patronii angajează copii. „Se permit controale, dar, conform legii, trebuie să previi angajatorul cu 5 zile înainte să vină un inspector. Realizați că angajatorul știe că întreprinderea va fi vizitată de un inspector al muncii. Când venim la fața locului, fie întreprinderea este închisă, fie la locul de muncă sunt 2-3 angajați, care activează legal. Până a intra legea în vigoare, Inspectoratul depista 300-400 de cazuri de exploatare a copiilor”, susține șeful adjunct de la Inspecția Muncii.

Statisticile oficiale, combătute de apărătorii drepturilor copilului din societatea civilă, arată un număr de câteva zeci de cazuri de explotare a copiilor prin muncă înregistrateîn ultimii ani.

În 2015, autoritățile au depistat 40 de copii care munceau, 30 dintre care prestau muncă nedeclarată. În prima jumătate a anului curent, inspectorii au identificat doar 11 copii care munceau fără contract de angajare.

Daniela Davîdov, stagiară Agora.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.