
Proiectul Intermarium: Coaliţia împotriva Rusiei
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și anexarea Crimeii subminează arhitectura europeană de securitate. „În Polonia, țările baltice și alte țări din Europa de Est au apărut temerile legate de amenințarea rusă”. În capitalele est-europene tot mai des se discută o eventuală creare a propriei alianțe de apărare, care s-ar numi „Intermarium”, scrie editorialistul publicației elvețiene Tagesan Zeiger, Vincenzo Capodici, citat de Agora.
・
Din alianță ar trebui să facă parte țările situate între Marea Baltică și Marea Neagră, fapt ce ar trebui să semnaleze Federației Ruse disponibilitatea generală de apărare. „Astfel, Intermarium ar satisface nevoia de securitate nu doar a Ucrainei, dar a altor țări post-sovietice, cum ar fi Georgia și Republica Moldova, care se află în „zona gri” a politicii de securitate, deoarece dorința acestor țări de a adera la NATO nu va deveni o realitate în viitorul apropiat”, este de părere Vincenzo Capodici.
Jurnalistul reamintește ideea promovată de politologul german, expert al Institutului de Cooperare Euro-Atlantică din Kiev, Andreas Umland, potrivit căruia din Intermarium ar trebui să facă parte majoritatea fostelor state satelit ale Uniunii Sovietice și republici sovietice, printre care Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
Proiectul strategic Intermarium a fost revigorat de Polonia pentru o coeziune în cadrul UE şi NATO cu state care sunt şi din exteriorul organizaţiei. Este o extindere a actualului grup Vișegrad - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria - cu România şi Ucraina, dar şi extinderea ulterioară cu Ţările Baltice, Finlanda şi Suedia, eventual Norvegia, dar şi cu o extensie integrativă a Balcanilor de Vest. Republica Moldova ar putea de asemenea deveni o componentă esenţială a acestui proiect de creare a unei alianţe defensive regional.