CNPF obligă acționarii majoritari ai Alliance Insurance Group să-și vândă acțiunile

CNPF obligă acționarii majoritari ai Alliance Insurance Group să-și vândă acțiunile

Consiliul Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Moldova (CNPF) a obligat acționarii majoritari ai Alliance Insurance Group (AIG), fostă Victoria Asigurări și cea de a patra companie pe piață de profil din Moldova, să își vândă acțiunile deținute la asigurator (87,2%) până în data de 16 decembrie curent, scrie xprimm.md.

Hotărârea a fost luată în data de 16 septembrie a anului curent urmând să fie pusă în aplicare în termen de 3 luni. Acționarii vizați sunt GENERASHON Financial B.V. (57% din acțiuni), BELLEFOND Invest (19,53%) și PAPILLON Invest LTD (10,7%).

Hotărârea vine că urmare a neexecutării de către persoanele cu funcții de răspundere ale AIG a hotărârii CNPF „cu privire la prescrierea unor asiguratori licențiați”, și neprezentarea de către acționarii semnificativi ai acesteia a rapoartelor financiare anuale cu notele explicative pentru anul 2015, se arată în comunicatul oficial al autorității de supraveghere.

Publicitate

În același sens, Consiliul CNPF a hotărât să suspende pentru acționarii menționați anterior exercitarea dreptului de vot, a dreptului de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, a dreptului de a introduce chestiuni pe ordinea de zi, a dreptului de a propune candidați pentru funcția de membru al consiliului societății, al organului executiv și al comisiei de cenzori și a dreptului de a primi dividende.

În cazul în care acționarii nu vor înstrăina acțiunile deținute în termenul stabilit de CNPF, organele executive ale AIG vor trebuie să dispună, în termen de 15 zile, anularea acțiunilor respective, emiterea unor noi acțiuni și expunerea acestora spre vânzare, se mai arată în hotărârea CNPF.

O hotărâre similară a fost adoptată în august a anului curent de către CNPF referitor la acționarii ASITO, companie aflată în procedura de administrare specială. Astfel, acționarii majoritari ai ASITO urmează să își înstrăineze acțiunile până în data de 26 noiembrie. AIG a trecut prin procedura de rebranding începând cu septembrie 2015, an în care a înregistrat o creștere a subscrierilor de peste 3 ori, urcând pe poziția a patra în clasamentul asigurătorilor din Moldova.

În primele 6 luni din acest an, compania a realizat subscrieri de 71 de milioane de lei, în creștere cu 21,4% față de perioadă similară din 2015, având o cotă de piață de 11,3%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal