
Expert: Mun. Chișinău a devenit precum un aspirator care atrage persoane din toate raioanele țării
Specialiștii Centrului de Cercetări Demografice menționează faptul că Indicele teritorial demografic al mun. Chișinău este cel mai înalt din țară. Totuși, acest lucru se datorează migrației interne din alte raioane ale țării, iar rata fertilității printre cele mai scăzute din țară.
・
Centrului de Cercetări Demografice a prezentat situația socio-demografică în raioanele din țară cu ajutorul Indicelui Integral Teritorial de Securitate Demografică. Acest indice reprezintă un instrument de monitorizare a securității demografice. Aceasta din urmă constă în susținerea unui nivel de bunăstare și de potențial financiar al statului, urmat de securitatea socială, care se preocupă de capacitatea de susținere a fiecărei persoane.
Autorii raportului susțin că în perspectivă lungă centrele economic dezvoltate vor deveni mai puternice, iar cele subdezvoltate vor pierde potențialul său economic din cauza că în condițiile lipsei forței de muncă nu vor putea să atragă investițiile necesare. Capacitățile de producere și rentabilitatea investițiilor va fi concentrată în câteva localități economic dezvoltate.
„Am avut diverse programe care au ca scop crearea de noi locuri de muncă în localitățile rurale. Totuși, în țările cu un nivel înalt de dezvoltare economică, numărul populației ocupate în sectorul agrar este foarte scăzut. Acel volum de muncă care înainte era realizat de un colhoz mare, acum poate fi realizat de 3-4 fermieri care au la dispoziție tehnica necesară. Noi mai suntem o țară ruralizată, din datele disponibile, populația din zonele rurale constituie 58%. Este un indicator foarte înalt”, a declarat Olga Gagauz.
Ea mai spune că „perspectiva demografică a mun. Chișinău nu este chiar bună din cauza faptului că el atrage ca un aspirator persoanele din toate raioanele țării. Trebuie să avem o strategie foarte clară de dezvoltare regională. Acum nu este eficient economic să atragem populația în sate. Evident că multe din ele vor dispărea, este un lucru firesc. Totuși, trebuie să dezvoltăm și alte centre din țară care să reprezinte un pol atractiv pentru populația rurală”, susține expertul.