În cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe din 21 septembrie 2016, Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea a declarat ce se va întâmpla dacă BNM va fi impusă să restituie „miliardul furat”.

„În acest an BNM nu va avea beneficii din activitatea sa din cauza costurilor mari a politicii monetare, care anul trecut au fost de peste un miliard de lei, iar în acest an vor fi de aproximativ 1,5 miliarde lei. La nivel de capital statutar, noi nu suntem la nivelul de 10% din obligațiuni. Suntem la aproximativ 7% în 2015 și cred că vom fi la 6%, ținând cont că nu vom avea beneficii în acest an”, a declarat Cioclea.

„Dacă în bilanțul nostru, ținând cont de toate obligațiunile legate de BEM, le trecem în pierderi, intrăm cronic într-un capital negativ pe ani de zile vom fi la minus patru miliarde timp de ani de zile. Nu ați depune bani într-o bancă care nu mai are capital. Banii pe care ni-l aduc băncile și numerarul pe care îl dă populația nu va mai fi garantat cu nimic. Deci vom avea o bancă centrală falimentară. Este răspunsul meu la niște întrebări pe care nu vreau să le discut din punct de vedere politic, ci din punct de vedere tehnic. Este responsabilitatea mea să vă spun care va fi impactul pe bilanțul băncii”, susține Guvernatorul BNM. 

Amintim că BNM a acordat în 2014 și 2015 credite urgente de 14,12 miliarde lei pentru Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, ca acestea să-și onoreze obligațiile față de deponenți, ca urmare a unor Hotărâri secrete a le Guvernului. 

Din aceste creanțe cele trei bănci au restituit până în prezent doar 756 milioane de lei. 
Anterior Pavel Filip și alți înalți funcționari de stat au propus ca creditele urgente acordate pentru Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială să fie restituite din contul venitului obținut de BNM. 

De remarcat faptul că una din condițiile FMI pentru semnarea unui nou acord cu țara noastră este ca datoriile față de BNM să fie transformate în datorie publică. Acest fapt înseamnă că anual din bugetul de stat vor fi alocate aproape un miliard de lei, timp de 25 de ani, dacă va fi menținută rata de 5% anual. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!