Ministerul Sănătății promite mai multe medicamente compensate din octombrie

Ministerul Sănătății promite mai multe medicamente compensate din octombrie

Ministerul Sănătății a anunțat că a extins lista compensatelor, precum și vârsta copiilor care vor beneficia de ele.

Ministerul Sănătății a introdus o serie de modificări privind extinderea listei de medicamente compensate și mecanismului de prescriere a acestor produse farmaceutice. Astfel, lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală va fi extinsă până la 140 de Denumiri Comune Internaționale, cu încă 65 de medicamente pentru pacienții acestor maladii.

Totodată, pentru prima dată, copii cu vârsta cuprinsă între 0 - 18 ani vor fi asigurați de către stat cu medicamente compensate. Până în prezent, doar copiii de până la 5 ani primeau medicamente de acest gen. Ministerul Sănătății a mai propus ca și pediatrul să aibă dreptul de a prescrie aceste medicamente.

Publicitate

Pacienții care se confruntă cu unele maladii oftalmologice și neurologice vor avea mai mult acces la medicamente compensate. Procedura de obținere a acestor produse farmaceutice a fost simplificată. Deja nu mai este necesar de a merge în comisii pentru obținerea concluziei pentru rețete.

A fost introdusă o modificare și pentru a soluționa problemele unui număr impunător de pacienți, care suferă de hepatită și ciroză hepatică. Ei vor avea acces la medicamentul acid ursodezoxicolic, care până în prezent este oferit bolnavilor de alte maladii asemănătoare (Ciroză biliară primitivă, colangită sclerozantă primară, hepatită și ciroză cu sindrom colestatic), se menționează în comunicatul instituției.

Durata pentru care se prescriu pe un formular de rețetă medicamentele compensate va fi majorată de la două luni la trei luni. În acest mod a fost exclusă necesitatea deplasării repetate și neargumentate la medic pentru prescrierea tratamentului compensat.Rata de compensare a medicamentelor pentru adulți va fi de 70%, iar pentru copii - de 100%. Preparatele compensate indicate în rețeta medicală vor fi eliberate de farmacia contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Toate cheltuielile legate de compensarea medicamentelor din listă se efectuează din contul mijloacelor fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală, în limita surselor financiare disponibile în acest scop.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal