
Discuții la Parlament: Coruperea alegătorilor, legală în cadrul alegerilor prezidențiale?
Deputații din majoritatea parlamentară au refuzat astăzi „să închidă” o portiță în legislație care să interzică corupția alegătorilor în cadrul Alegerilor prezidențiale. Mai precis, este vorba de o prevedere din Codul Penal, și anume articolul 181 prim, care prevede că „Oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod în cadrul alegerilor parlamentare, locale ori în cadrul referendumului”. Astfel, deputații PLDM au propus să fie adăugat și mențiunea alegerilor prezidențiale, dar această propunere nu a fost susținută.
・
„Este așa chestiune care să fie această referință. Avem nevoie să fie și o procedură corectă”, a declara Dumitru Diacov, ce a sugerat că trebuie de respectat procedura.
Colegul său din majoritate, Anatolie Zagaraodnîi a declarat că „Nu avem nici avizul Guvernului. Haideți să nu grăbim proiectul”, lucru negat de către autori.
„Cred că nu este primul caz când se introduce în ordinea de zi proiecte chiar și importante ca acesta, fără raportul comisiei. Eu aș vrea ca dvs să fiți echidistanți cu toți. Să puneți la vot introducerea în ordiena de zi, iar Comisia să se întrunească”, a declarat Tudor Deliu, șeful fracțiunii PLDM.
Inițiativa nu a fost susținută de către deputații din majoritate, cu excepția lui George Mocanu pentru introducerea în ordinea de zi votând doar 39 de deputați.
Prevederile:
Astfel, potrivit legislației, Articolul 1811 se referă la coruperea alegătorilor
În primul punct se prevedere că „oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod în cadrul alegerilor parlamentare, locale ori în cadrul referendumului”. Din listă însă lipsește și mențiunea cu privire la alegerile prezidențiale.