Președintele Parlamentului, Andrian Candu susține că cel de-al doilea raport al companiei Kroll nu a fost definitivat, fiind necesare anumite informații de la organele competente din Federația Rusă.
„Nu am cel de-al doilea raport Kroll și el încă nu există. Din câte sunt informat din discuțiile cu Guvernatorul Băncii Naționale, compania Kroll își desfășoară în continuare investigațiile în câteva state: în țările Baltice și în Federația Rusă. Lucrează prin mai multe birouri prin specialiștii pe care îi au. Se preconiza ca în această toamnă să existe raportul Kroll2. Din câte înțeleg mai există reticențe din partea Federației Ruse, în mod special pentru a da acces la unele informații. Ei lucrează în ritm accelerat și din câte înțeleg, [ar trebui să existe] până la finele anului”, a declarat Adrian Candu în cadrul emisiunii Fabrika de la postul de televiziune Publika.
El a ținut să sublinieze faptul că nu are o comunicare directă cu cei de la Kroll. „ Nu comunic cu Kroll și nu am comunicat niciodată cu ei. Se face tot prin Banca Națională. Guvernul și Parlamentul R. Moldova nu comunică cu Kroll. Cu ei comunică Banca Națională, Procuratura și alții care sunt în legătură directă cu această investigație. Probabil, atunci când va apărea raportul, un grup de persoane va avea acces și vom vedea care sunt posibilitățile de a-l face public. Acum nu este acea etapă de documentare a cazului, dar deja vorbim de investigarea fraudei și de identificare a locației activelor care aparțin persoanelor implicate. Eu mă consider că acest raport va servi și pentru investigația procurorilor și a celor care investighează frauda, dar și societății pentru a cunoaște cine sunt „eroii țării„ care au fost implicați”, remarcă Președintele Parlamentului.
Amintim că anume el a fost cel care a publicat primul raport Kroll pe blogul său.
Potrivit ultimelor date care au fost făcute publice, există dovezi clare cu privire la implicarea crucială a Ilan Șor, precum și a companiilor și persoanelor asociate cu dumnealui (împreună: ”Grupul Șor”) în frauda dată. Totodată, Kroll a identificat tranzacții în sumă de peste 350 milioane dolari SUA, care pot fi direct atribuite fraudei care a avut loc în cele trei bănci din Republica Moldova.
Procuratura a expediat în judecată dosarul pe numele li Ilan Shor, unde acesta este învinuit în perioada 04.11.2014-25.11.2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore.
Shor însă neagă aceste acuzații și declară că de vină este Vladimir Filat, care ar fi însușit acești bani.