Bugetarii moldoveni cu vile în localitatea română Borsec

Bugetarii moldoveni cu vile în localitatea română Borsec
Foto: Ovidiu Vanghele.

Localitatea Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, şi-a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcționari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase. La Borsec dețin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca și Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidențial Ion Păduraru și Ion Midrigan, medicul personal al președintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declarațiile de avere, scrie anticorupție.md.

Cea mai recentă dintre achiziţiile demnitarilor din Borsec este vila lui Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), membru de drept al Guvernului. Anul trecut, Gheorghe Duca şi-a cumpărat o vilă în oraşul Borsec din judeţul Harghita, imobil situat pe strada Aleea Rotundă. Vila „Tinette”, cum este înregistrat acest imobil în actele oficiale, are o suprafaţă totală de 658 de metri pătraţi, împreună cu terenul aferent casei. Vila este proaspăt renovată, iar muncitorii încă lucrau la construcţia gardului şi la grătarul rustic amenajat în laterala casei. „Da, aici e casa lui Gheorghe Duca”, ne-a confirmat un muncitor ce trudea în ograda vilei preşedintelui AŞM.

Este o vilă impunătoare, a cărei valoare poate depăşi o sută de mii de euro, judecând după preţurile zonei. Duca însă declară că valoarea acestui imobil este de doar 12.500 de euro. Pentru comparaţie, un metru pătrat de teren într-o zonă bună din Borsec se vinde chiar şi cu 40 de euro. Preşedintele AŞM susține că oricine îşi poate lua vile în Borsec, întrucât ar fi ieftine.

„Valoarea de cumpărare este de puţin peste 12.000 de euro. Situaţia este următoarea: am vândut terenurile de la părinţi, mai multe chestii. Cu soţia am hotărât să cumpărăm o casă de vacanţă în Borsec şi am cumpărat-o cu 12.000 de euro. Acum am renovat-o, am reparat-o. Nu se prea vând şi cumpără vilele în Borsec. Acest oraş este o localitate de unguri. Toate casele de vacanţă de pe vremuri se vând ieftin”, ne-a declarat Duca.

Site-urile de imobiliare îl contrazic. La o căutare sumară, o casă mult mai mică decât cea a lui Duca, nerenovată, într-o zonă mai slab cotată a localităţii, este scoasă în vânzare cu 50.000-60.000 de euro. „Vreau să vă spun că mai sunt acolo basarabeni care şi-au cumpărat case de vacanţă, fiindcă sunt ieftine. Aşa am făcut şi noi. Acesta este preţul ei. Acolo nu poţi face maşinații, că-i lege europeană”, a adăugat Gheorghe Duca.

Nici acasă Gheorghe Duca nu o duce rău. El deține o casă de milioane în Chişinău, pe strada Valea Dicescu. Familia Duca mai are o casa de locuit în Suruceni, Ialoveni. „Casa de la Suruceni este o construcţie pe care am cumpărat-o cândva cu soţia mea, ne gândeam ca să fie pentru bătrâneţe. Când eşti mai tânăr, te gândeşti ca să încerci marea cu degetul. Deja dacă avem una în munţi…”, conchide academicianul.

În anul 2015, familia Duca a obţinut venituri mari, dovadă că statutul de academician este profitabil. Astfel, preşedintele AŞM, împreună cu soţia sa, care este rector al Universităţii AŞM, au ridicat venituri în valoare totală de peste 1,4 milioane de lei şi peste 6.000 de euro, sumă ce ar echivala cu aproximativ 72 de mii de euro. Majoritatea banilor au fost obţinuţi din cercetări ştiinţifice.

Mai sunt basarabeni care şi-au cumpărat case de vacanţă în Borsec. Cea mai mare vilă a moldovenilor proprietari la Borsec este cea a lui Stanislav Groppa, adjunctul lui Duca, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Imobilul este o adevărată sală polivalentă. Clădirea, şi ea în renovare, abia de se vede în spatele unui rând de brazi uriaşi. Ea se află în centrul localităţii, la câţiva paşi de Vila Borsec, vechea perlă a turismului de aici. Drumul care duce către ea este pe jumătate pavat, ultima porţiune fiind încă o uliţă de pământ.

Un locuitor al Borsecului ne-a spus că, iniţial, aici se dorea să fie ridicat un centru medical, dar mai târziu proprietarul s-a răzgândit. După configuraţia clădirii, se pare că aici va fi amplasată tot o pensiune. Faţa imensei vile este îndreptată spre pădure. În jurul construcţiei sunt încă aruncate resturi de materiale, semn că lucrările nu s-au terminat. Ca şi în cazul vilei lui Duca, după terminarea construcției muncitorii au început şi lucrările la gard, unul ce va fi impunător, dovadă fiind, ca şi la şeful său Duca, temelia de ciment şi piatră. Lângă vila lui Groppa se află o altă construcţie veche, părăsită acum, de unde se aud vocile câtorva muncitori care, după glas şi după cum înjură câinele în rusă, par moldoveni. Ne confirmă că sunt. 

Stanislav Groppa este medic de profesie, specialist în domeniul neuro-chirurgiei şi geneticii medicale, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În 2007, a devenit membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi în 2012 - membru titular al AŞM. Din 2014, este vicepreşedinte al AŞM. Deşi deţine funcţia de vicepreşedinte a AŞM din anul 2014, pe site-ul CNI nu este nici o declaraţie de avere a lui Groppa. Nici pentru anul 2014, nici pentru anul trecut. Întrebat despre declarațiile de avere, Groppa a explicat inițial că declaraţiile le-a depus la Serviciul Resurse umane din cadrul AŞM, apoi, la scurt timp, a revenit și a menţionat că deja nu ar mai deţine funcţia de vicepreşedinte AŞM. Este însă contrazis de Gheorghe Duca, care ne-a confirmat că Groppa face parte şi acum din conducerea AŞM. 

Apropiații lui Timofti, vecini la Borsec
Unul din moldovenii care deja locuieşte în Borsec este judecătorul Ion Anton, fost judecător la Curtea Constituţională. „Pe domnul Anton îl ştim cel mai bine. De mai multă vreme dânsul chiar locuieşte aici”, ne spune o femeie din Borsec. Cu trei ani în urmă magistratul a fost decorat cu distincţia „Ordinul Republicii” de către preşedintele ţării, Nicolae Timofti. Atunci, la decernarea titlului, colegi de-ai lui Anton de la Curtea Constituţională au fost nemulţumiţi de această distincţie, spunând că fostul magistrat nu merită acest titlu. Distincţia era „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în cadrul autorităţilor publice, contribuţie substanţială la procesul de edificare şi de consolidare a statului de drept şi merite în înfăptuirea justiţiei”.

Anton a fost magistrat toată viaţa. Acesta şi-a început cariera ca judecător, apoi preşedinte al instanţei din Camenca. Ulterior, a devenit membru al Curţii Supreme de Justiţie. După aceea, timp de şase ani, a fost prim-viceministru al Justiţiei din Republica Moldova. Aproape 15 ani, Ion Anton a fost judecător asistent la Curtea Constituţională (CC). Cu trei ani în urmă, magistratul s-a retras şi acum stă mai tot timpul în Borsec.

Mai multe detalii pe anticorupție.md. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale

Advertoriale
Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Primarul din Nikolaev îi îndeamnă pe toți locuitorii care vor să rămână în viață să părăsească orașul
 • 2
  Medvedev, critici dure și amenințări pentru R. Moldova după obținerea statutului de țară candidat. Ucraina anunță că sprijină Chișinăul
 • 3
  Transnistria, lipsită de dreptul de a mai găzdui meciurile de fotbal din cupele europene, a anunțat UEFA
 • 4
  Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.