Potrivit deciziei luate de judecătoria Buiucani, Veaceslav Platon a mai primit 30 de zile de arest preventiv. Ana Ursachi, care este avocatul acestuia, consideră că decizia respectivă este una ilegală și ar putea duce la depunerea unei cereri la CEDO.
„Nu am avut nici o așteptare. Ceea ce a spus Veaceslav Platon este un adevăr, din păcate justiția a acționat exact așa cum vrea Plahotniuc. Este o zi pe care nu am marcat-o cu insucces, ci că suntem cu un pas mai aproape de CEDO. S-a dat o încheiere de arest care în opinia apărării deja a expirat în momentul în care se examina. Este vorba de mandatul de arest când Platon a fost reținut în Kiev și apoi răpit ca să ajungă în Republica Moldova. Acest lucru demonstrează avocații din Ucraina, că procedura de extrădare este una ilegală și s-a făcut cu foarte multe încălcări. Astfel, acel mandat întrerupt, fiindcă 30 de zile au expirat încă din 25 august, nu putea fi prelungit, nici prin motivele pe care le-a dat judecătorul. Sunt niște motive formale cu niște riscuri formale. Ilan Shor care este acuzat de crime mult mai grave decât cele imputate lui Platon la momentul de față și care se află în arest la domiciliu. În arest la domiciliu se află și Emma Tăbârță și alte persoane învinuite de crime în sectorul financiar-bancar”, a declarat Ana Ursachi.
Avocatul mai spune că „până în prezent nu s-a reușit incriminarea lui Platon în nici unul din dosare. Învinuirea care este adusă lui Platon, inclusiv în momentul de față, pentru care s-a prelungit arestul de 30 de zile nu are nici o legătură cu primul sau al doilea dosar. Pe ambele cazuri de rezonanță despre care societatea noastră vrea să afle sunt raportate la Platon doar în calitatea lui de martor. Vom ataca decizia la Curtea de Apel, nici acolo nu ne punem mari speranțe, dar în acest caz vom fi aproape de întocmirea cererii la CEDO și solicitarea aplicării procedurii de urgență.
Nu cred că procurorul s-a bazat în modul serios la acele două declarații ale martorilor care au fost aduși în instanță. El arătat instanței că din 13 septembrie a făcut ceva pentru ca urmărirea penală să meargă înainte. Doi martori au vorbit niște circumstanțe utilizând presupuneri și care nu au indicat că-l cunosc pe Veaceslav Platon, ci doar au auzit despre el. Unul din ei spune că a auzit de Veaceslav Platon de la o persoană mai puțin cunoscută. Vreau să amintesc că Veaceslav Platon a făcut o solicitare, împreună cu noi apărătorii, cu peste 10 zile în urmă, cu privire la audierea lui Plahotniuc lui Drăguțanu, Corneliu Ghimpu, Natalia Pilitov și alți figuranți din dosarul miliardului și spălării de bani. Anume acești martori sau chiar bănuiți sau învinuiți trebuiau aduși în fața instanței și nicidecum nu doi martori care au dat declarații care nu pot fi atribuite lui Platon. Doar pentru mimarea unei anchete”, a declarat Ursachi.
Procurorul care examinează cauza a spus că „declarațiile martorilor vin să demonstreze bănuiala privind comiterea infracțiunii incriminate. Acestea nu se referă la faptul că îl cunosc pe Platon, dar la circumstanțele încheierii anumitor tranzacții”, a declarat procurorul, Andrei Băieşu.
Avocații lui Platon declară că acum se investighează o pretinsă tranzacție valoarea căreia a fost de 80 milioane de dolari, dintre care procurorii au găsit doar 49 de milioane de dolari, imputându-le lui Platon sub formă de fraudă din declarațiile lui Ilan Shor.
Vezi și aceste știri

Cesiu 137, stronțiu și iod 131: Explicăm ce conțin norii radioactivi și cum funcționează pastila de Iodură de potasiu în organism

Ambasadorul Federației Ruse, invitat la Ministerul Agriculturii pentru discuții pe marginea sistării importurilor de produse agricole moldovenești

Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto
Advertoriale

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital
