Republica Moldova, îngrijorată de riscul epidemiei de rujeolă

Republica Moldova, îngrijorată de riscul epidemiei de rujeolă

Ministerul Sănătății din Republica Moldova atrage atenția populaţiei în legătură cu pericolul pentru importului rujeolei în țara noastră. Totul se întâmplă pe fundalul situației din România, unde au fost înregistrate 675 de cazuri confirmate de rujeolă și trei decese, în primele opt luni ale acestui an.

„Răspândirea epidemică a rujeolei în România creează un anumit pericol pentru importul rujeolei în Republica Moldova. Situații similare au avut loc în anii 2006-2007, când în rezultatul importului infecției din România în Republica Moldova s-au înregistrat cazuri de rujeolă. În anii 2008-2011 în țara noastră nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă, fapt confirmat prin date de supraveghere epidemiologică adecvată”, informează Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

De asemenea, instituția apelează la responsabilitatea părinților, dar și a lucrătorilor medicali din țara noastră, pentru a respecta calendarul de vaccinare și asigura protejarea copiilor față de bolile contagioase, care pot fi prevenite eficient prin vaccinări.

Publicitate

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor, iar pentru aceasta, republica este asigurată suficient cu vaccinuri de calitate, garantate și gratuite.

În aceeași ordine de idei,Ministerul Sănătății face apel către cadrele didactice:

„Instituțiile de educație și instruire pentru copii să acorde atenție sporită datelor anamnezei vaccinale a copiilor la înscrierea lor în colectiv și neadmiterea celor nevaccinați până la administrarea dozelor de vaccin conform calendarului de vaccinări din Republica Moldova. Prevederea alin.(6) art. 52 din Legea nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice cu referire la ”Admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice” la moment este unica posibilitate de a menține o situației epidemiologică favorabila la multe boli infecțioase prevenibile prin vaccinări” confirmă Ministerul Sănătății.

Menționăm că, în anul 2012, în rezultatul importului infecției din România în raionul Florești au fost înregistrate 9 cazuri de rujeola la persoane neimunizate.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal