În perioada ianuarie-august 2016, numărul bolnavilor cu hepatită virală A s-a mărit considerabil. În doar 8 luni au fost înregistrate 295 cazuri, iar cifra s-a dublat, comparativ cu anul trecut, a anunțat CNSP.
Cel mai frecvent hepatita s-a răspândit în rândurile copiilor, aceștia costituind 82,7% din cazuri. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Cantemir și Șoldănești - câte 50 de cazuri, urmate de raionul Floreşti, unde s-au înregistrat 48 de cazuri.
Hepatita virală A este o boală contagioasă umană, care se manifestă prin afectarea ficatului şi evoluţie ciclică, benignă, cu intoxicaţie de scurtă durată, dereglări ale tractului digestiv, în special a funcţiei ficatului. Sursă de infecţie poate servi bolnavul şi persoanele infectate, aparent sănătoase, iar mecanismul de transmitere a VHA este predominant fecal-oral, şi în mod direct, prin intermediul mâinilor murdare sau indirect, prin intermediul diferitor obiecte din mediul ambiant sau consumul de apă și alimente contaminate.
Simptomele hepatitei virale A sunt: slăbiciune generală, cefalee, scăderea apetitului, grețuri, vome, dureri abdominale și alte tulburări digestive. Deseori, boala începe cu simptome similare unei intoxicații alimentare sau viroze respiratorii. Semne importante, specifice HVA - urina de culoare închisă, scaun decolorat, sclerele și pielea de culoare galbenă.
Medicii recomandă adresarea la medic în cazul apariției semnelor caracteristice HVA. De asemenea ei menționează că aceasta poate fi evitată dacă este respectată cu strictețe igiena și dacă se consumă doar apă potabilă de calitate, din surse sigure.
Reporter stagiar, Elena Baranov
Vezi și aceste știri

Dosarul penal în privința lui Alexandr Stoianoglo, pe cazul „Expulzării profesorilor turci” a fost clasat

Soluție pe ultima sută de metri? Ministerul Economiei plafonează rata dobânzii pentru programul „Prima Casă”
