„Descoperă Moldova”! USAID Moldova și Agenția Turismului au semnat un Memorandum de Înțelegere

„Descoperă Moldova”! USAID Moldova și Agenția Turismului au semnat un Memorandum de Înțelegere

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și Agenția Turismului a Republicii Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere în vederea susținerii dezvoltării industriei turismului și promovării Republicii Moldova ca destinație turistică în perioada anilor 2016-2020. Documentul a fost semnat în data de 26 septembrie, la inaugurarea expoziției fotografice „Descoperă Moldova”,care reflectă comorile turistice ale țării noastre.

Semnarea actului între cele două entități, dar și lansarea vernisajului fotografic au avut loc la hotelul „Radisson Blu” și reconfirmă suportul acordat de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova pentru dezvoltarea sectorului turismului din țara noastră, un domeniu strategic și competitiv. 

Sergiu Botezatu, Manager Superior de Proiecte, USAID Moldova: „Agenția de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite, prin Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, susține eforturile Moldovei de a promova și a sprijini o economie puternică, diversificată și orientată spre export, prin îmbunătățirea competitivității și eficienței în industriile-cheie din Moldova. Turismul este industria cu cea mai rapidă și constantă creștere din lume, care contribuie la dezvoltarea socio-economică a țării. Suntem siguri că susținerea acestui sector va influența pozitiv și alte industrii conexe importante, precum vinificația, agricultura, transportul. Aceste eforturi comune, pe care astăzi le depunem împreună cu partenerii guvernamentali și privați, vor contribui la dezvoltarea unei industrii durabile și armonioase, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru vizitatorii străini.  

Expoziția fotografică „Descoperă Moldova” cuprinde 40 de imagini surprinse de 11 fotografi din Italia, Franța, România și Republica Moldova, care au participat la un foto-tur al Moldovei, pentru a imortaliza autenticitatea turistică. Turul s-a desfășurat cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și a avut drept scop instruirea fotografilor din Moldova în materie de fotografie turistică, explorarea prin fotografie a atracțiilor turistice locale și creșterea portofoliului de fotografii turistice ale Moldovei. Expoziția va fi disponibilă pentru publicul larg până pe 3 octombrie, la hotelul „Radisson Blu Leogrand Chișinău” (str. Mitropolit Varlaam, 77), iar în perioada 4 octombrie - 4 noiembrie pozele vor putea fi admirate la Gara Feroviară Chișinău. Totodată, imaginile urmează să fie tipărite pe cărți poștale, într-un tiraj de 10.000 de exemplare, care vor fi distribuite gratuit la Aeroportul Internațional Chișinău, în cele mai mare hoteluri din Chișinău, dar și la info point-urile din cadrul Zilei Naționale a Vinului. 

Totodată, în perioada 26 septembrie - 10 octombrie pe pagina online http://moldova.travel/ va fi organizat un concurs de fotografie, iar pozele vor putea fi votate în funcție de categoriile la care vor fi amplasate acestea: Gustă. Cunoaște. Explorează. Simte. Fotografii a căror poze vor primi cele mai multe voturi vor fi premiați. 

Doina Nistor, director al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: „Ne bucurăm că am reușit să realizăm o serie de fotografii originale, care vor completa portofoliul de imagini turistice ale Moldovei. Deoarece ne-am convins că turiștrii străini descoperă țara noastră prin imagini, pozele de calitate sunt esențiale pentru crearea unui brand de țară și, respectiv, contribuie la dezvoltarea sectorului turismului. Ne dorim în continuare să susținem dezvoltarea acestui domeniu, iar împreună cu partenerii noștri, Agenția Turismului, am semnat memorandumul care prevede o serie de acțiuni pentru susținerea și promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică până în anul 2020.” 

Memorandumul de Înțelegere are ca obiective principale creșterea competitivității și calității produselor turistice, creșterea cererii pentru Republica Moldova ca destinație turistică pe piețele externe, dar și actualizarea politicilor și a cadrului normativ a industriei turistice. Actul intră în vigoare la data semnării și este valabil pe o perioadă de 4 ani. 

Stanislav Rusu, director general al Agenției Turismului a Republicii Moldova: „Datorită susținerii acordate de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, partenerul strategic al Agenției Turismului, sectorul turismului din Republica Moldova a înregistrat o dezvoltare semnificativă, prin implementarea unei serii complexe de acțiuni. Și în continuare vom colabora cu partenerul nostru internațional, pentru a crește competitivitatea produselor turistice din Republica Moldova, pentru poziționarea țării noastre în calitate de destinație turistică la nivel internațional și, prin urmare, pentru a atrage noi turiști străini în țara noastră.” 

Memorandumul de Înțelegere mai prevede consolidarea sectorului privat de turism receptor și formarea unei platforme unice public-private de implementare a acțiunilor de stimulare a turismului receptor și intern. 

 Emilian Dzugas, președintele Asociației Naționale pentru Turism Receptor (ANTRIM): „Ne dorim ca prin eforturi comune să amplificăm rezultatele care contribuie la dezvoltarea sectorului și la poziționarea și perceperea Republicii Moldova drept destinație turistică atractivă. În acest sens, vrem să mulțumim partenerilor străini pentru susținerea acordată nemijlocit operatorilor care activează în acest sector, în special pentru consolidarea opiniilor și acțiunilor operatorilor privați și publici care activează în acest sector, îmbunătățirea forței de muncă, diversificarea și crearea noilor produse turistice, dar și dezvoltarea infrastructurii locale. ANTRIM susține semnarea Memorandumului de Înțelegere și va acționa consolidat pentru buna realizare a prevederilor acordului.” 

Potrivit textului Memorandumului de Înțelegere, pentru atingerea obiectivelor propuse vor fi întreprinse o serie de activități care vor viza:

 • îmbunătățirea cadrului normativ în domeniu, pentru ameliorarea condițiilor de activitate a mediului de afaceri;
 • dezvoltarea regiunilor turistice vinicole (Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Traian), prin elaborarea produselor vitivinicole turistice;
 • dezvoltarea produsului pentru turismul rural (meșteșugăritul și alte atracții turistice), dar și dezvoltarea pieței de suvenire, a capacităților producătorilor de suvenire și a calității acestor produse;
 • consolidarea prezenței online a ofertei de produse turistice a Republicii Moldova, precum și dezvoltarea și lansarea unor centre de informare și promovare turistică;
 • implementarea unui program de formare continuă a forței de muncă pentru sectorul turismului;
 • dezvoltarea și promovarea Zilei Naționale a Vinului drept atracție turistică regională de importanță majoră;
 • dezvoltarea Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” ca atracție turistică de importanță națională, suport în promovarea acesteia pe plan internațional și alte activități strategice.  

Despre suportul USAID in industria turismului și turismului vitivinicol

Începând cu anul 2013, cu suportul USAID au fost realizați pași importanți pentru brandingul, poziționarea și promovarea Republicii Moldova drept destinație turistică, fiind definită și oferta turistică a țării. Pentru a spori atractivitatea Moldovei din punct de vedere istoric, cultural și gastronomic, precum și pentru a valorifica tradițiile milenare în vinificație, turismul vinicol a fost identificat ca fiind produsul turistic cu cel mai mare potențial de creștere.

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova a adoptat o abordare complexă a domeniului, care se concentrează asupra următoarelor aspecte: promovarea Moldovei ca destinație turistică pe piețele-cheie (campanii, expoziții, branding de țară cu Pomul Vieții și Vinul Moldovei, promovare în presa internațională etc.); modernizarea serviciilor turistice (vinării, pensiuni rurale, artizani etc.); dezvoltarea de noi produse turistice (tururi vinicole și gastronomice, drumeții, ciclism, MICE); îmbunătățirea forței de muncă a sectorului (cunoștințe despre produse, serviciul clienți etc.); creșterea calității furnizorilor de servicii turistice; asigurarea unui cadru legal favorabil pentru turismul intern; elaborarea unei politici de turism și a unei strategii în comun cu Organizația Mondială a Turismului.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Moldovenii au puține șanse să afle de ce anumiți judecători sau procurori au picat evaluarea comisiei pre-vetting. Motivul, explicat de președintele instituției: „E regretabil”

Moldovenii au puține șanse să afle de ce anumiți judecători sau procurori au picat evaluarea comisiei pre-vetting. Motivul, explicat de președintele instituției: „E regretabil”

Cât te costă să îți încarci bateria telefonului mobil pe parcursul unui an

Cât te costă să îți încarci bateria telefonului mobil pe parcursul unui an

Vadim Ceban: Începând cu 4 decembrie, Moldovagaz va achiziționa gaze naturale din două surse

Vadim Ceban: Începând cu 4 decembrie, Moldovagaz va achiziționa gaze naturale din două surse

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni
 • 2
  Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru decembrie. Spînu: „Cetățenii vor plăti mai puțin”
 • 3
  Peste 40 de mii de gospodării vor primi compensații mai mari. CSE a ajustat criteriile de atribuire a gradului de vulnerabilitate
 • 4
  Igor Dodon, depistat cu o avere nejustificată de peste un milion de lei. Ce riscă fostul președinte (DOC)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.