Moscova încearcă să câștige alegerile prezidențiale în Republica Moldova pe fundalul nemulțumirii populației față de corupție și miliardul furat din sistemul bancar. Furtul miliardului s-a dovedit a fi un cadou politic pentru Partidul Socialiștilor, între timp guvernul de la Chișinău încearcă să convingă electoratul deziluzionat să-și mențină vectorul occidental, scrie publicația Foreign Policy citată de Agora.
„Scandalul bancar din Republica Moldova s-a dovedit a fi un cadou politic pentru Partidul Socialiștilor pro-rus, al cărui lider, Igor Dodon, reușește să atragă tot mai mulți alegători dezamăgiți de forțele pro-europene din țară, iar acum are o șansă bună să câștige alegerile decisive din această toamnă”, scrie Reid Standish într-un articol pentru Foreign Policy.
Pentru ministru de externe al Republicii Moldova, Andrei Galbur, sarcina căruia este să supravegheze procesul de integrare a țării în UE, convingerea electoratului deziluzionat și împărțit geopolitic să-și mențină vectorul occidental rămâne prioritatea cea mai importantă a sa.
Articolul citează pe larg un interviu oferit săptămâna trecută de Andrei Galbur publicației Foreign Policy în care a declarat că guvernul moldovean trebuie să depună eforturi mai mari pentru a vinde alegătorilor avantajele legăturilor mai profunde cu UE.
„Dacă va fi ales, Igor Dodon va fi primul președinte al țării din 2009 care nu se pronunță în favoarea unor legături mai strânse cu Uniunea Europeană. Deși nu face parte din coaliția de guvernământ, Partidul Socialiștilor deține cele mai multe locuri în parlament, iar președinția potențială a lui Dodon ar apropia Republica Moldova de Moscova”, se mai spune în articol.
Rusia deja joacă un rol important în Republica Moldova din cauza regiunii separatiste pro-ruse din Transnistria. Totodată, Rusia este cel mai mare furnizor de energie către Moldova și o piață de export majoră - două pârghii pe care Moscova a încercat să exploateze după apropierea Chișinăului de occident.
„Ne-am dori cu Rusia o relație constructivă și pragmatică, dar noi nu suntem naivi. Este important ca Moscova să știe că noi nu vom flirta cu ei, nu vom renunța la ceva pentru restabilirea relațiilor bune”, a declarat Galbur în interviu.
„În aceste condiții, diplomația ar putea avea un impact redus în opțiunile alegătorilor la alegerile din octombrie. În timp ce Dodon se pare că a canalizat nemulțumirea de până acum a țării, o serie de politicieni pro-occidentali ar putea să se confrunte cu socialistul.
Juristul și activistul Andrei Năstase și-a construit o reputație de luptător împotriva sistemului judiciar a țării și Maia Sandu, un economist format la Harvard și fostul ministru al educației, și-a construit propriul partid politic și a concentrat sprijinul populației în jurul mesajul său de contracararea corupției în instituțiile statului și reducerea din influența oligarhilor asupra politicii”, conchide autorul.
Vezi și aceste știri

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să fie mai mare de 35 de lei

Ministrul Justiției a explicat de ce a avut o opinie separată concordantă în privința activității lui Stoianoglo
