Cum comentează BNM decizia de ieri a Guvernului privind asumarea răspunderii

Cum comentează BNM decizia de ieri a Guvernului privind asumarea răspunderii

Decizia Guvernului de a-și auma răspunderea pentru un pachet de șapte legi convenite cu Fondul Monetar Internațional este privită cu ochi buni de Banca Națională a Moldovei. Potrivit BNM, toate aceste legi vor impulsiona dezvoltarea pieței de capital.

Banca Centrală susține că această reconfigurare a infrastructurii pieței financiare este reflectată și de pct.8.8 din Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare a Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană.

„Noile reguli sunt necesare pentru a preveni și a gestiona crizele din sectorul bancar, pentru a explora toate căile de viabilizare a băncii, iar în lipsa de alternativă, de a lichida banca respectivă cu impact minim asupra sistemului financiar național și finanțelor publice. Toate aceste legi vor impulsiona dezvoltarea pieței de capital”, se menționează în comunicatul emis de BNM.

Publicitate

Amintim că la 26 septembrie Guvernul Filip și-a angajat răspunderea pentru un pachet de șapte legi convenite cu Fondul Monetar Internațional. Trei dintre aceste legi au fost elaborate de Banca Națională a Moldovei.

Documentele pentru care Guvernul Filip și-a asumat răspunderea sunt: Legea privind redresarea și rezoluția băncilor; Legea cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative și Legea cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare.

Potrivit autorităților, scopul aprobării acestor legi este de a consolida cadrul juridic necesar păstrării în bune condiții a stabibității financiare a statului. Aceasta a fost una dintre condițiile puse de experții Fondului Monetar Internațional în iulie 2016, atunci când s-a încheiat Acordul asupra programului de reforme economice. De asemenea, responsabilii din domeniu dau asigurări că aprobarea legilor menționate are drept obiectiv protecția interesului public de asigurare a gestiunii sănătoase și prudente a entităților din sectorul financiar.

Cu privire la acest subiect, premierul Pavel Filip a delcarat în cadrul ședinței speciale că: „Angajarea răspunderii este un pas imperios pentru întreaga țară. Adoptarea acestui pachet de legi are suficientă motivație”. Totodată șeful Cabinetului de miniștri a declarat că „atunci banii au fost dați de BNM. A fost un pas necesar ca oamenii nevinovați să nu sufere”.

Totodată în cadrul ședinței de ieri, au fost aprobate un şir de modificări şi completări la Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul curent.

Decizia Guvernului a trezit critici din partea partidelor de opoziție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal