VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum se dezvoltă afacerile din San Francisco și care este rolul Guvernului în acest proces

VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum se dezvoltă afacerile din San Francisco și care este rolul Guvernului în acest proces

După ce am cutreierat prin mai multe state americane și am ajuns în Palo Alto unde am discutat cu unul dintre fondatorii Silicon Valley, William Miller, ne-am îndreptat spre orașul San Francisco, care este înconjurat de apele liniștite ale oceanului Pacific. Orașul San Francisco are circa 800.000 de locuitori, aproximativ ca cel al municipiului Chișinău. Însă, spre deosebire de Capitala țării noastre, orașul californian se poate mândri cu o economie și infrastructură dezvoltată, cât și un nivel înalt al investițiilor.

Urmărește PRIMUL reportaj realizat în SUA: VIDEO.„SUA inspiră MD”. Cum s-a transformat Pittsburgh într-un oraș dezvoltat după colapsuri economice și migrații în masă

Urmărește cel de-al DOILEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum arată Universitatea Carnegie Mellon cu absolvenți la NASA, Casa Albă și Apple

Urmărește cel de-al TREILEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum funcționează programul „Promise Zone” în regiunile sărace din statele americane

Urmărește cel de-al PATRULEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Omul de afaceri și prof. univer. William Miller despre universitatea Stanford, Sillicon Valley și cum să ai o afacere de succes

După ce am cutreierat prin mai multe state americane și am ajuns în Palo Alto unde am discutat cu unul dintre fondatorii Silicon Valley, William Miller, ne-am îndreptat spre orașul San Francisco, care este înconjurat de apele liniștite ale oceanului Pacific.

Orașul San Francisco are circa 800.000 de locuitori, aproximativ ca cel al municipiului Chișinău. Însă, spre deosebire de Capitala țării noastre, orașul californian se poate mândri cu o economie și infrastructură dezvoltată, cât și un nivel înalt al investițiilor.

„Cea mai mare schimbare de-a lungul timpului a fost diversificarea economiei. În ultimii 10-15 ani am reușit, prin efort considerabil, să dezvoltăm biotehnologia, cât și alte sectoare. Sectorul tehnologic a fost restabilit, dar el este doar un singur component al economiei noastre. Cele mai mari sectoare sunt cele ale turismului și ospitalității. Cea mai mare schimbare, din ultimii 30 de ani, a fost cea a businessului din diferite sectoare”, a precizat Manish Goyal, Business Development Manager, Office of Economic and Workforce Development.

Istoria orașului San Francisco începe în anul 1776, atunci când coloniștii spanioli s-au stabilit în vârful peninsulei San Francisco, construind o fortareață la Golden Gate și o parohie numită în cinstea Sfantului Francisc din Assisi. Ca rezultat al goanei după aur in California în 1848, orașul a intrat într-o perioadă de creștere rapidă. În anul 1906, locuitorii orașului au avut de suferit din cauza unui cutremur și incendiu, care au afectat economia și infrastructura creată pe parcursul mai multor decenii.

„Chiar dacă a fost devastat de cutremurul și incendiul din 1906, orașul San Francisco a reușit să se transforme într-o adevărată metropolă cu un mediu de afaceri prietenos, în special pentru industria IT”, a subliniat Ana Sîrbu, reporter Agora .

Pentru ca orașul să-și revină economic după catastrofele suferite în sexolul XIX, autoritățile au decis să restabilească într-un timp record atât infrastructura, cât și economia regiunii. Astfel că, în anii 1980-1990, orașul începe să devină atractiv pentru investitori și emigranții care vroiau să-și lanseze afaceri, în special în domeniul IT.

„Schimbarea majoră din industria IT a fost diversificarea ei. Pe când, în anii 1990 și 2000, toate companiile aveau același model de business și unul foarte monoton. În prezent avem companii în IT care se ocupă cu roboții, Big Data, internet. Este mult mai variat. Probabil au învățat din greșelile din trecut”, a recunoscut Manish.

Potrivit autorităților, dezvoltarea sectorului de afaceri în San Francisco se datorează și faptului că guvernanții au creat condiții prielnice pentru mediul de afaceri din regiune. 

„Un lucru pe care am încercat să-l facem a fost de a crea condiții pentru ca antreprenorii să fie aici. Ca ei să devină parte a acestui proces, guvernarea tebuie să facă un pas în spate și să analizeze ce tehnologii noi au apărut sau idei inovative. Noi, cei din San Francisco, nu am știut din ce industrii vom face parte. Decât să creăm reguli mai devreme decât este nevoie, am decis să lucrăm cu ei pentru ca să vedem cum este și, ulterior, să creăm niște reguli care ar rezolva unele probleme. La început am permis acelei industrii să funcționeze și după aceasta am vorbit despre reguli”, a concretizat Manish Goyal, Business Development Manager, Office of Economic and Workforce Development.

Autoritățile americane din regiune au recunoscut că au fost norocoși că orașul San Francisco a fost lovit de criza economică din 2008 mult mai târziu decât pe restul regiunilor și orașul s-a restabilit rapid.

 „Unul din lucrurile pe care le făceam era să vorbim cu companiile de aici și să le convingem să rămână. Făcând acest lucru, noi am obținut o reputație ospitalieră în rândul companiilor IT și nouă chiar ne pasă de aceste companii. Acest lucru a avut urmări frumoase - atrăgând noi business-uri. San Francisco a dat de înțeles comunităților mari că este un mediu prielnic și prietenos pentru business-uri. Cel mai bun lucru pe care San Francisco a reușit să facă este că a reușit atragă companii noi și să le asigure că aici sunt cele mai bune condiții: să aibă apă curată, străzi curate”, a mai zis Manish.

Din 2011, regiunea a devenit o zonă extrem de atractivă pentru companiile IT. Talente din diferite colțuri ale lumii vin să-și încerce norocul și lansează afaceri în domeniul IT cu gândul de a deveni milionari peste noapte. Erick este originar din Statele Unite ale Americii și a lansat, recent, o companie care ajută studenții și absolveții din domeniul tehnologiilor informaționale să-și găsească un loc de muncă.

„Suntem cea mai mare piață de muncă din SUA pentru studenți și absolvenți. Ce mai exact faceți aici? Ajutăm studenții din SUA să se conecteze cu angajatorii. Mulți oameni care absolvesc nu știu cum să lucreze și noi îi ajutăm să se conecteze aceste aspecte. Studenții pot veni la noi pentru ca să-și creeze un profil ca angajatorii să-i cunoască și viceversa. Ajutăm ambele părți să se conecteze. Există un ecosistem în jurului orașului San Francisco, unde tu arăți planul tău de business diferitor investitori cu scopul de a atrage investiții pentru ideea ta”, a subliniat Erick, fondatorul companiei.

Tânărul a recunoscut că le-ar plăcea să se extindă. În prezent, în cadrul companiei activează 30 de angajați. „Acesta este un spațiu tipic de lucru din San Francisco, unde poți să-ți iei o bere, niște gustări, o ambianță tipică pentru San Francisco. Erau pereți albi când ne-am mutat aici și încercăm să personalizăm spațiul. Avem libertatea de a folosi spațiul, avem niște graffiti pe perete sau abțibilduri pentru a crea o atmosferă plăcută pentru că petrecem mult timp aici”, a concretizat Erick.

În San Francisco te vei ciocni cu zeci de companii IT pe un metru pătrat. În acest oraș î-și au sediul companii gigant ca Linkedin, Dropbox, Pinterest, Reddit, SalesForce, Uber sau Twitter.

Evan este un tânăr care visează ca acceleratorul IT pe care l-a fondat, câțiva ani în urmă, să devină la fel de popular ca compania vecinilor săi de vizavi - cei de la Linkedin. Compania lui Evan îi ajută clienții săi să-și lanseze propria afacere, fie că este vorba să găsească investitori sau să îi asigure conexiunile necesare pentru a avea o audiență.

 „Când ai mai mulți antreprenori interesați și talentați este mult mai ușor să găsești angajații de care ai nevoie. Multe companii vor eșua și acesta este un ciclu natural al antreprenoriatului. Nu poți avea succes până nu ai eșuat, nu ai avut o companie eșuată. Este ca un indicator al succesului. Tu creezi companii și multe vor eșua, dar tu ești un antreprenor și continui să o faci”, a subliniat Evan Engstrom, Engine, Executive Director.

Pe lângă mediul de afaceri prietenos din San Francisco, orașul este o zonă pitorească cu ieșire la ocean, zone turistice atractive și o economie dezvoltată.

Dar ce are de învățat Moldova din experiența oamenilor de afaceri din San Francisco?

Cel mai important lucru este ca autoritatea publică să se asigure că face ca spațiul său să fie atractiv pentru generațiile tinere, dar și pentru restul. De fapt, trebuie să te asiguri că calitatea vieții este la un nivel imprecabil, deoarece oamenii apreciază condițiile de trai și dacă le place vor veni mai mulți”, a spus Manish Goyal, Business Development Manager, Office of Economic and Workforce Development.

„Dacă ești într-o țară unde ai o bază teoretică bună, în matematică, inginerie, deja ai mai multe avantaje față de colegii tăi internaționali. Trebuie să te asiguri că faci tot posibilul pentru ca să ai o educație bună, care se focusează pe aceste aspecte. Poți construi un proiect pe github și găsi un potențial angajat și parteneri. Există o comunitate de oameni care vrea să se implice și să rezolve problemele mari”, a spus Evan Engstrom, Engine, Executive Director.

„Este vorba despre comunitate, noi ca Guvern avem un rol foarte limitat în ceea ce avem azi. Noi știm că economia se dezvoltă mereu și decât să punem bețe în roate, noi le-am dat voie antreprenorilor să arate ce pot și dacă apar probleme să-i putem ajuta”, a conchis Manish Goyal, Business Development Manager, Office of Economic and Workforce Development.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Marina Tauber, acuzată că a cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau constant în campania electorală (VIDEO LIVE)

Marina Tauber, acuzată că a cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau constant în campania electorală (VIDEO LIVE)

Sergiu Sîrbu ar putea rămâne fără 1,9 milioane lei. ANI cere confiscarea averii

Sergiu Sîrbu ar putea rămâne fără 1,9 milioane lei. ANI cere confiscarea averii

Noțiunea de bullying ar putea fi reglementată în Codul educației. Proiectul, transmis spre examinare în Parlament

Noțiunea de bullying ar putea fi reglementată în Codul educației. Proiectul, transmis spre examinare în Parlament

Advertoriale
Cel mai frumos loc e acasă, iar cea mai bună ipotecă e la maib

Cel mai frumos loc e acasă, iar cea mai bună ipotecă e la maib

Agrobiznes și iMetos lansează prima platformă de agro-meteo pentru fermierii din Moldova (VIDEO)

Agrobiznes și iMetos lansează prima platformă de agro-meteo pentru fermierii din Moldova (VIDEO)

De sărbători, tot ce dăruieşti e LOVE. Oferte de la Orange pentru clipe de neuitat alături de familie

De sărbători, tot ce dăruieşti e LOVE. Oferte de la Orange pentru clipe de neuitat alături de familie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Primele țări din Europa care anunță amenzi pentru cei care refuză vaccinul obligatoriu. În Austria, amenda poate ajunge la 7.200 euro
 • 2
  I-au oferit votul de încredere, iar acum cer demisia. Reacția fracțiunii PAS, după declarațiile lui Moloșag
 • 3
  Ultimă oră! Avocata Poporului admite că ar putea să-și dea demisia din funcție după informațiile apărute în spațiul public
 • 4
  Avocata tânărului homosexual, batjocorit în armată, spune că a discutat cu ministrul Apărării la subiect: „Am rămas uluită”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.