VIDEO. Jaful miliardului din Moldova, subiect de discuție în Congresul SUA

VIDEO. Jaful miliardului din Moldova, subiect de discuție în Congresul SUA

Jaful miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova a devenit un subiect de discuție în Congresul Statelor Unite ale Americii. Congresmanul republican Randy Weber a prezentat de la tribuna Camerei Reprezentanţilor o rezoluţie ce ar urma să încurajeze sprijinul Statelor Unite pentru consolidarea eforturilor anticorupţie în Republica Moldova și consolidarea instituțiilor democratice, transmite Agora.

Rezoluția cu privire la „recunoașterea importanței relațiilor între Statele Unite ale Americii și Republica Moldova și încurajarea sprijinului Statelor Unite pentru consolidarea eforturilor anticorupţie în Republica Moldova și consolidarea instituțiilor democratice” a fost prezentată miercuri de Randy Weber în cadrul unei ședințe în Camera Reprezentanţilor a SUA.

„Propun spre adoptare o rezoluţie prin care să încurajăm sprijinul Statelor Unite pentru consolidarea instituţiilor democratice şi a eforturilor anticorupţie în Republica Moldova. America și aliații săi s-au pomenit din nou atacați de acțiunile agresive ale Rusiei care continuă să implementeze metode politice și economice de tip sovietic. Federația Rusă a pus ochii pe statele vecine din Europa de Est. Unul dintre aceste state vulnerabile este Republica Moldova. Localizarea strategică a Republicii Moldova face loialitatea sa să fie extrem de semnificativă. O altă problemă este că Rusia continuă să violeze hotarele și să se implice în afacerile interne ale Republicii Moldova”, a declarant Randy Weber de la tribuna Congresului.

Publicitate

„În 2014, aproape un miliard de dolari, sau 12% din PIB-ul ţării, a fost furat din trei cele mai mari bănci din Moldova. Acest scandal bancar a fost posibil doar cu implicarea mai multor oligarhi, dar şi a oficialilor aleşi. Actualii membri ai guvernului din Republica Moldova au demonstrat cât de sensibilă este Moldova faţă de influenţa malefică a Imperiului Rus. Acest jaf al secolului nu afectează doar instituţiile financiare din toată lumea, dar este și un exemplu al de eforturilor sistematice din partea Rusiei care subminează necontenit supremaţia legii”, a mai spus congresmanul.

„Europa de Est se află în centrul luptei geopolitice care are consecințe asupra securității euroatlantice pe multe generații înainte”, a conchis Randy Weber.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal