„Guvernul nu a reușit să demonstreze celor de la FMI că lucrurile sunt administrate într-o variantă corectă, în contextul în care bugetul de stat este unul exagerat în varianta rectificată și nu este realizabil pe dimensiunea de venituri și cheltuieli. Guvernul a votat bugetul în perspectiva că vor veni bani, dar bani nu vor fi”. De această părere sunt experții IDIS Viitorul, Veceslav Ioniță și Victor Parlicov, care a fost exprimată în cadrul emisiunii „60 de minute de realism economic”.
În apropierea negocierii unui Acord cu cei de la FMI, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru șapte legi, una chiar fiind cea care vizează emiterea garanțiilor în contul creditelor de urgență acordate celor trei bănci devalizate de un miliard de lei.
La fel este vorba de reducerea cheltuielilor și veniturilor bugetare și un șir de legi care vizează consolidarea sistemului bancar.
Asumarea de răspundere are niște costuri politice mari pentru Guvern, acestea scot în evidență lipsa unei majorități Parlamentare. Crește probabilitatea relansării relațiilor cu cei de la FMI, dar nu le transformă în realitate. „În acest an sunt planificate granturi externe de 9 miliarde de lei. Cred că guvernul va trebui să mai taie din bani. Bugetul în varianta actuală nu va impresiona FMI. Ei vor spune că nu este un buget realist”, a precizat expertul pe probleme economice, Veaceslav Ioniță.
În același context expertul Victor Parlicov a precizat că „Guvernul se află între ciocan și nicovală. Pe de o parte, Guvernul trebuie să restabilească relații cu FMI și finanțatorii externi, iar pe de altă parte are problema costurilor sociale (majorarea tarifelor la utilități n.a) pentru a restabili relațiile. Și el trebuie să aleagă dacă își asumă costurile sociale. Deocamdată vedem că Guvernul pune accent pe restabilirea relațiilor în speranța că va debloca finanțările”.
„Fondul nu are mandatul și nu are dreptul să ne expunem pe aceste legi. Ei poartă discuții la nivel de staf, dar decizia o ia bordul. Noi vom ști dacă aceste modificări au fost agreate de către fond doar atunci când va avea loc ședința pe problema Moldovei”, a mai adăugat Parlicov.
Precizăm că, Fondul Monetar Internațional (FMI) este o organizație internațională cu 188 de state membre. A fost constituită prin Tratatul de la Breton Woods din iulie 1944, având ca scop principal promovarea unei economii mondiale sănătoase.
Daniela Davîdov, stagiară Agora.
Vezi și aceste știri

Elevii din Republica Moldova au cucerit trei medalii de bronz și mențiuni de onoarela Olimpiada Europeană de Fizică

Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, a susținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (VIDEO)

Spînu, despre tariful la gaz: „ Moldovagaz a depus cerere la ANRE din cauza devierilor negative, dar 24 de lei mi se pare exagerat”
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
