Medic-ginecolog de la un spital privat din capitală, trimis în judecată pentru malpraxis

Medic-ginecolog de la un spital privat din capitală, trimis în judecată pentru malpraxis

Un ginecolog-obstetrician de la un spital privat din capitală va compărea pe banca acuzaţilor pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a cauzat decesul pacientei.

Procuratura municipiului Chişinău a finalizat acţiunile de urmărire penală pe acest caz şi a trimis dosarul în privinţa medicului în instanţa de judecată.

Potrivit celor constatate de procurori, pe 25 iulie 2012, timp de mai bine de o oră din momentul prezentării unei parturiente în legătură cu apariţia premizelor de naştere, medicul nu a asigurat urmărirea şi managementul travaliului uterin, tardiv intervenind obstetrical pentru nașterea fetiţei prin cezariană.

Drept urmare a încălcărilor admise de către medicul obstetrician-ginecolog, a avut loc lezarea cerebrală definitivă a copilului nou-născut, care a suferit «Asfixie severă de gradul III. Asfixie obstetricală gravă. Epilepsie simptomatica cu accese parţiale, retard psiho-motor sever», cauzînd invalidizarea copilului, iar peste trei ani au condus la decesul acestuia.

Pentru elucidarea celor întîmplate procurorii au efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală şi au dispus efectuarea expertizei medico-legale. În concluzia Centrului de Medicină Legală de la Chişinău se arată că nu există culpa medicilor în acest caz.

Procurorii au dispus efectuarea aceleiaşi expertize de către Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti, care a apreciat că decesului fetiţei a survenit ca urmare a complicaţiei finale a leziunilor cauzate la naştere, iar între deficienţele în acordarea îngrijirilor medicale şi consecinţele care au condus la decesul copilului, există o legătură de cauzalitate directă.

Procurorii i-au înaintat medicului învinuirea, aceasta avînd interdicţia de a părăsi localitatea.

Fiind audiată de procurori învinuita nu şi-a recunoscut vinovăţia în comiterea infracţiunii incriminate, urmînd ca instanţa de judecată să se expună asupra vinovăţiei medicului.

Pentru comiterea acestei infracţiuni Codul penal prevede o pedeapsă cu închisoare de pînă la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal