Fostul șef-adjunct al Departamanetului spălării banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman, a scris o postare pe pagina sa de Facebook în care spune că a decis să informeze opinia publică față de un caz care a avut loc în 2013. Gofman și-a motivat decizia prin apariția documentelor care vizează offshorurile legate de omul de afaceri, Vlad Plahotniuc.
Gofman scrie că în primăvară anului 2013, la una din şedinţele Comitetului de stabilitate financiară de pe lîngă Prim-ministru Iurie Leancă s-a menţionat că să format o gaură în buget de 2,0 miliarde lei şi urmează a fi acoperită.
„Solicitarea a fost din partea ministrului de finanţe, Anatol Arapu. Respectiv, Viorel Chetraru, directorul CNA, a pus în sarcina mea identificarea acestei sume cu înaintarea propunerilor. Astfel, am propus taxarea prin aplicarea unei taxe unice a cifrei de afacere a rulajelor efectuate între companiile moldoveneştişi companiile offshore cu 7 la sută şi introducerea în Legea nr.845 cu privire la întreprinderi şi antreprenoriat a noţiunii noi de companie - că nu are legătură cu sistemul bugetarşi fiscal al RM, similar companiilor offshore”, scrie Gofman.
El afirmă că despre această opțiune au fost înștiințați premierul Iurie Leancă, Consiliul Suprem de Securitate, Preşedintele RM, însă nu s-au luat măsuri. „Apare întrebarea cine și de ce a blocat această propunere, iar eu eram "tăvălit" pe coridoarele Guvernului, întrebat fiind cu ce ocazie eu propun astfel de măsuri şi de unde am eu astfel de informaţii”, mai adaugă Gofman.
Gofman afirmă că în primele 6 luni ale 2013 în sistemul financiar-bancar autohton au fost identificate 349 companii offshore noi în relaţii de afaceri cu societăţile autohtone. „În total, prin sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova numărul companiilor off-shore în decontări cu agenţii economici autohtoni se estimează la 750 societăţi care este în permanentă creştere”, mai spune fostul șef la CNA.
„Pe 11 luni, cifra de afacere cu companiile off-shore se ridicase deja la 94,0 miliarde lei. Dacă ar există o taxa fiscală unică de 7 la sută, urmă să fie încasate în bugetul naţional în primul semestru suma de 3,2 miliarde lei sau 6,6 miliarde lei pentru 11 luni ale anului, mijloace băneşti ratate şi care după cum înţelegeţi sînt în buzunarul cui. Corect, sînt în „buzunarul lui Plahotniuc-Ulinici&Co”, conchide Gofman.