
GALERIE FOTO. Legendele vinului moldovenesc, descoperite la Conacul Purcari
În perioada 1-2 octombrie, în Republica Moldova se sărbătorește Ziua Vinului. Anul acesta toată lumea este invitată să descopere legenda vinului, prin showurile și expozițiile tematice, dar și prin programele speciale oferite de către vinăriile locale. Una dintre destinațiile propuse a fost și Conacul Purcari. Reporterul Agora a mers la fața locului pentru a vedea cum s-a celebrat licoarea tradițională moldovenească.
・
Conacul Purcari este situat în sud-estul țării, la doar 50 km de la țărmul Mării Negre. Localizat într-o zonă pitorească, acesta atrage prin legendarele beciuri, care au rămas neschimbate încă din 1827. În interiorul acestora se păstrează renumita colecție de vinuri Purcari.
Vinăria construită în stil de chateau francez, anul acesta, s-a bucurat de mai mulți vizitatori. Aceștia conform programului bine stabilit de către organizatori, au avut ocazia să descopere legenda vinurilor Purcari. Astfel, vizitatorii au fost inițiați în nuanțele producerii vinului de către ghizi. De asemenea aceștia au avut ocazia să cunoască procesul și mecanismele care permit producerea vinului.
Muzică și vin
Turul podgoriilor Purcari, nu a lăsat pe nimeni indiferent. Vizitatorii au descoperit legende, au cunoscut secretele producției vinicole, au gustat din cele mai bune vinuri și toate acestea pe fonul unor note muzicale.
„Mi-a plăcut mult atmosfera, mi-a plăcut faptul că au și muzică. Vizitatorii au posibilitatea să mai procure câte ceva, să mai danseze, să mai bea câte un vin bun. Unica obiecție este faptul că persoanele care au venit cu autocarele organizate de vinărie au un grafic foarte restrâns. Să fi fost în largul nostru am mai fi stat un pic. În rest e foarte bine, au reduceri la vinuri, organizarea e bună, se vede că s-a lucrat bine la aceasta”, ne-a spus Natalia Rotaru, vizitator.
În spatele atmosferei create, dar și a tuturor celorlalte nuanțe ce țin de partea organizatorică se află o echipă care muncește de trei săptămâni pentru a satisface curiozitatea și plăcerile vizitatorilor.
Trei săptămâni de pregătiri
„Am început organizare cu vreo trei săptămâni în urmă. În acest proces sunt implicați în jur de 60 persoane. Vinăria Purcari anul acesta a oferit ca și anul trecut tururi și degustări. Ca să evităm îmbulzeală și alte neplăceri am făcut înregistrările on-line, de asemenea au fost efectuate comenzi prealabile și pentru mâncare. Pot spune că obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse, vizitatorii sunt satisfăcuți și asta ne bucură”, a menționat Parascovia Popov, organizator.
Festivalul a devenit o tradiție pentru neamul și cultura noastră, fiind sărbătorit de-a lungul anilor. Iar începând cu anul 2013, Ziua Națională a Vinului este sărbătorită în primul weekend al lunii octombrie. Pe parcursul anilor festivalul a schimbat mai multe locații și concepte. Odată cu crearea Oficiului Național al Viei și Vinului, începând cu anul 2014 sărbătoarea Ziua Națională a Vinului este prezentată sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”.
Reporter stagiar, Elena Baranov









