VIDEO. „SUA inspiră MD”. Poveștile moldovenilor care s-au stabilit cu traiul în San Francisco

VIDEO. „SUA inspiră MD”. Poveștile moldovenilor care s-au stabilit cu traiul în San Francisco
Foto: Agora.md

Orașul San Francisco a devenit locul unde majoritatea imigranților, care activează în domeniul IT, vin pentru a-și împlini visul american. Orașul a devenit atractiv și pentru moldoveni. Anual, zeci de tineri din Republica Moldova vin în această regiune cu scopul de a-și crea o cariera de succes. Printre aceștia se număra și Ilie Ciorbă.

Urmărește PRIMUL reportaj realizat în SUA: VIDEO.„SUA inspiră MD”. Cum s-a transformat Pittsburgh într-un oraș dezvoltat după colapsuri economice și migrații în masă

Urmărește cel de-al DOILEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum arată Universitatea Carnegie Mellon cu absolvenți la NASA, Casa Albă și Apple

Urmărește cel de-al TREILEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum funcționează programul „Promise Zone” în regiunile sărace din statele americane 

Urmărește cel de-al PATRULEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Omul de afaceri și prof. univer. William Miller despre universitatea Stanford, Sillicon Valley și cum să ai o afacere de succes

Urmărește cel de-al CINCILEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum se dezvoltă afacerile din San Francisco și care este rolul Guvernului în acest proces

La 17 ani, Ilie a obținut primul său job în domeniul IT, dar pasiunea față de tehnologiile informaționale o avea încă din copilărie. „La școală aveam note bune tot timpul la matematică. Eram printre cei mai buni. Și când am venit la Universitatea Tehnică la primul examen am primit nota 3 și a fost ca un wake-up call(sunet de trezire)”, a precizat Ilie Ciorbă, designer moldovean în San Francisco.

În perioada când era student a continuat să activeze în calitate de designer la o agenție din Chișinău, care avea ca și clienți - companii din diverse țări ale lumii, printre acestea se număra și compania „Coca Cola”. După ce a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, tânărului i s-a ivit posibilitatea de a pleca în SUA. O dată ajuns pe continentul american, Ilie a decis să-și încerce norocul și a ales să facă un internship la o companie din San Francisco.

„După o vară lucrată la Clinkell, chiar dacă a fost doar internship, era clar că aici îmi este locul și am căutat posibilități să rămân”, a precizat Ilie Ciorbă.

La scurt timp, Ilie reușește să se angajeze în cadrul unei companii IT din San Francisco în calitate de designer. „Fac produse exact cum făceam acasă. Doar că alte produse, alți oameni. Primesc ideea în forma ei inițială. Ulterior, lucrez cu anumiți clienți, planificăm aplicația, animația și informația. Și apoi lucrez cu programatorii. Fiind în San Francisco, lucrând la un start-up, ai acces la idei interesante, la resurse. Ești în centrul lumii IT. Este cel mai mare avantaj”, a precizat Ilie Ciorbă, designer moldovean în San Francisco.

Moldoveanul este încântat de comportamentul șefilor săi din SUA și atitudinea acestora față de produsele pe care le creează. „În SUA există cultura de a ridica în slăvi pe oamenii care lucrează din greu. Chiar dacă lucrezi într-o companie mică sau una mare, tu ești prețuit ca om. Lucrând cu cineva mai superior ca tine nu te simți inferior. Am impresia că anume devotarea absolută asupra unui proiect la care lucrezi aduce succes în SUA”, a adăugat Ilie Ciorbă, designer moldovean în San Francisco.

Ilie a recunoscut că visează să aibă o afacere în domeniul IT și deja are câteva idei la care lucrează. „Întotdeauna am avut ideea de creare a școlilor alternative tradiționale, unde copiii ar fi grupați după abilitățile lor, nu după anul nașterii. Am început să lucrez la un start-up. Dar acesta este visul meu cel mare”, a spus Ilie Ciorbă, designer moldovean în San Francisco.

Tânărul moldovean a oferit și câteva sfaturi pentru cei care vor să lanseze afaceri în domeniul IT, fie că în Moldova sau peste hotarele ei.

„Pentru a avea succes în domeniul IT trebuie să muncești mult și să fii devotat. Nu cred în idei geniale. Orice idee genială este rezultatul a multor încercări” - Ilie Ciorbă.

Moldoveanul Oleg Bivol este stabilit, de mai mulți ani, cu traiul în Statele Unite ale Americii. Până să ajungă pe continentul american, Oleg a studiat la facultatea de Cibernetică de la ASEM și a activat în cadrul companiei „Compudava” (Endava) din Chișinău.

„Acolo am învățat multe, practic 90% din tot ce îmi trebuia să știu pentru ca să pot activa în domeniu - am învățat atunci cu ei”, a subliniat Oleg Bivol, software ingineer „Salesforce”.

După ce a activat în alte două companii IT americane cu sediul la Chișinău, Oleg s-a mutat cu traiul în Toronto(Canada). În Canada a muncit 7 ani în calitate de programator la un laborator IT. Ulterior, moldoveanul a fost angajat în cadrul companiei „Salesforce”, companie care ocupă locul 1 în lume în domeniul său. „Am încercat, nu a fost ușor, dar am reușit”, a zis Oleg Bivol, software ingineer „Salesforce”.

Ulterior, după 2 ani activați la această companie în Toronto, Oleg a fost transferat în oficiul central din San Francisco. „Funcția mea este tehnică. Am nivel de director - principal member of technical stuff. Eu răspund de o parte bună din produs din punct de vedere tehnic. Am o echipă cu care lucrez și noi împreună întreținem și dezvoltăm acest domeniu. Am destul de multe ședințe în timpul zilei și din această cauză nu mă rețin mai mult de 4 ore la masă. Dar când stau la masă, stau în picioare. Atunci când stau la masa de lucru fac programare”, a spus Oleg Bivol, software ingineer „Salesforce”. 

Oleg a decis să ne facă un scurt tur al companiei unde lucrează. „Clădirea are trei etaje, câți angajați sunt pe acest etaj nu știu, dar în întreaga clădire sunt peste 3000 de angajați. Sunt foarte multe săli de ședințe și noi ne-am întâlnit sâmbătă pentru că în timpul săptămânii este imposibil să găsești o sală de ședință liberă. Etajul este împărțit în două aripi: aripa de vest și cea de est. Avem două bucătării. Avem ceai gratuit, băuturi, cafea, biscuiți. - Văd că aveți o panoramă frumoasă de la geam, ce se vede?Clădirea care se vede este unica care a rezistat incendiului din 1906. Companiile mari, de obicei, se comportă foarte frumos cu lucrătorii, toată lumea care lucrează aici este inteligentă, managementul este foarte bun”, a precizat Oleg Bivol, software ingineer „Salesforce”.

Chiar dacă are o carieră de succes în San Francisco, Oleg le recomandă moldovenilor, care vor să lanseze afaceri în această regiune, să fie atenți când vor să facă acest pas.

„Să deschizi un start-up, să vii cu o idee nouă este foarte complicat. Le-aș recomanda să încerce să cheltuie cât mai puțini bani pentru început. Să nu angajeze o echipă mare. Să încerce să creeze un prototip cât mai bun cu cât mai puține resurse” - Oleg Bivol.

Moldoveanul are visuri mari și nu se oprește aici, lucrează zilnic pentru ca să obțină ceea ce își dorește în viață. „Acum vreau să mă axez pe cariera mea fiindcă perspectivele sunt foarte bune și îmi place. Cât timp va mai fi așa - nu știu. Dar, acum sunt fericit”, a subliniat Oleg Bivol, software ingineer „Salesforce”.

La doar câțiva kilometri de San Francisco se situează Palo Alto, acolo unde ne-am întâlnit cu moldoveanul Nicolae Carabut. A absolvit Liceul real și Universitatea Tehnică. Pe parcursul a câțiva ani, Nicolae a activat în domeniul Outsourcing-ului în Moldova. Tot acasă a lansat primul start-up, care, la scurt timp, a eșuat. „Aveam dorința de a crea propriile produse, care nici acum nu mă lasă să dorm”, a spus Nicolae Carabut, software inginer în Silicon Valley.

A plecat în Bulgaria în anul 2005 din cauza situației social-economice a țării. După 3 ani în care a activat ca inginer în Sofia, moldoveanul a plecat la Paris, unde alături de un grup de entuziaști a lansat cel de-al doilea start-up. „Am adunat capital, am investit într-un oficiu. Am creat o aplicație pentru Iphone, l-am pus pe market. Am reușit să avem ceva download-uri. Am vândut ceva, pe urmă l-am făcut free. În final, am falimentat pentru a doua oară”, a precizat Nicolae Carabut, software inginer în Silicon Valley.

Nicolae a recunoscut că cel de-al doilea eșec a fost și din cauza unor impedimente cu care s-a ciocnit la Paris. „Sistemul așteaptă ca tu deja să fii bogat, pentru ca să reușești să plătești toate asigurările sociale. Sau trebuie să ai capital din exterior sau ai murit. Am încercat, am văzut, m-am ciocnit de foarte multe obstacole. Am discutat și cu francezi, ei au zis că sunt nebun. Ei au investit sute de mii și au falimentat. Atunci am decis să îmi fac valiza și să plec mai departe”, a spus Nicolae Carabut, software inginer în Silicon Valley.

A găsit un job în Statele Unite ale Americii și, în acest moment, moldoveanul este angajat în cadrul unei companii. Totodată, Nicolae și-a lansat propria afacere. La moment are un singur angajat, dar nu se grăbește, moldoveanul vrea să se asigure că de această dată îi va reuși până la capăt. Din acest motiv,el lucrează mult și are un program încărcat.

„Până mai adaug la turații, mai încerc să fac și consulting. Merg la serviciu la 5 dimineața. La patru dimineața mă duc la sala de forță, după - la serviciu. De la 16:00 până la 22:00 lucrez pentru afacerea mea și visurile mele”, a subliniat Nicolae Carabut, software inginer în Silicon Valley.

După mai multe eșuări, dar și reușite, moldoveanul oferă câteva sfaturi celor care au curajul să lanseze start-upuri în IT.

„Dacă nu sunt anumite restricții sau responsabilități pe care le ai și poți să dedici tot timpul pentru proiectul tău - asta trebuie să faci. Nu trebuie să fii angajat pentru ca să trăiești de la un salariu la celălalt. Trebuie să scrii produsul zi și noapte, să ieși și să discuți cu oamenii pentru ca să vezi dacă ceea ce produci va fi consumat” - Nicolae Carabut.

În același orășel ne-am întâlnit cu moldoveanul Vlad Șuleanschi, co-proprietarul „Smoke House” din Chișinău. Tânărul locuiește și are o afacere în Moldova, dar în SUA se afla, pentru o perioadă scurtă de timp, datorită Programului Departamentului de stat al SUA, organizat sub patronajul președintelui Barack Obama. Astfel că, moldoveanul alături de un grup de 47 de tineri din toată Europa a făcut schimb de experiență și a participat la o serie de evenimente și traninguri organizate în diferite orașe americane.

„Am fost 2 zile în Washington unde am întâlnit foarte mulți oameni interesanți cu care am vorbit. Noi am fost la Google, noi am fost la Casa Albă, am fost la Departamentul de Stat al SUA, ne-am întâlnit cu Victoria Nuland - a fost o experiență extraordinară. Acum învăț tot ce pot, pentru ca atunci când voi ajunge acasă să pot implementa niște concepte pe care le văd aici ”, a subliniat Vlad Șuleanschi, co-fondator „Smoke House”.

Având o afacere de succes în Moldova, tânărul ne-a împărtășit experiența lui și ne-a dat câteva sfaturi în cazul în care vrem să lansăm și noi o afacere - acasă. „În primul rând - dorința. În al doilea rând - echipa. În al treilea rând - pasiunea. Și undeva tare departe - banii. Bani sunt peste tot, chiar și în Moldova. Important să ai dorință și când te trezești dimneața să lucrezi și să zici: vreau, vreau, vreau. Și până la urmă, stelele se vor alinia în favoarea ta. Chiar dacă toți spun nu, se va întâmpla să apară și un DA”, a precizat Vlad Șuleanschi, co-fondator „Smoke House”.

Potrivit tânărului, în SUA este dezvoltată ideea unei comunități, care poate fi mult mai eficientă, în viziunea lui, decât un Guvern. „Am realizat că foarte tare îmi doresc ca spiritul antreprenorial în Moldova să crească și pentru asta sunt gata să fac foarte multe lucruri, să contruiesc comunitatea de oameni care și în condiții grele sunt gata să împingă Moldova din loc. Sunt foarte mulți tineri deștepți. Pur și simplu, eu cred în comunitate foarte tare”, a spus Vlad Șuleanschi, co-fondator „Smoke House”.

Programul în cadrul căruia a participat l-a motivat să lupte în continuare pentru a dezvolta sectorul de afaceri și ideea unei comunități în Moldova. 

„Moldova are un potențial extraordinar de mare, problemele sunt birocrația și corupția. Dacă am elimina birocrația și corupția, noi am putea deveni una din cele mai dezvoltate piețe din regiunea noastră. Rolul guvernării este să ne adune împreună, să vadă dacă cafeaua este caldă și să plece” - Vlad Șuleanski.

„Noi singuri o să facem, nu avem nevoie de ajutor, ca cineva să ne de-a bani. Noi avem nevoie ca să nu avem pe cineva în fața noastră. Noi suntem în stare să schimbăm Moldova, dar să nu ne încurce nimeni. Și birocrația și corupția ne încurcă cel mai tare”, a subliniat Vlad Șuleanschi, co-fondator „Smoke House”. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
În Islanda va fi construită cea mai mare instalație de captare a carbonului din aer

În Islanda va fi construită cea mai mare instalație de captare a carbonului din aer

Lukașenko amenință cu represalii militare capitalele occidentale

Lukașenko amenință cu represalii militare capitalele occidentale

Un tânăr de 20 de ani, acuzat de omor. Și-ar fi înjunghiat colegul de serviciu

Un tânăr de 20 de ani, acuzat de omor. Și-ar fi înjunghiat colegul de serviciu

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”
 • 2
  Un deputat PAS vine cu clarificări, în contextul reformei învățământului superior. „Universitatea Agrară nu va fi lichidată”
 • 3
  România oferă ajutor Republicii Moldova după atacul cu rachete din Odesa
 • 4
  Rusia încetează să mai respecte acordurile Consiliului Europei. Ce prevede rezoluția semnată de Mihail Mișustin
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.